Νοσταλγικό βίντεο από το λιμάνι της Ραφήνας το έτος 1975(βίντεο)

452

Απόψεις του λιμανιού της Ραφήνας που δεν μοιάζει σε τίποτα με το λιμάνι του 1907 όπου ο Σκουζές έφτιαξε έναν μώλο 40 μέτρων από πέτρες, μα ούτε και με την επέκτασή του στο σήμερα.

Παρακολουθούμε πλάνα από το δρόμο που κατηφορίζει στην προβλήτα του λιμανιού κρύβοντας τ΄απότομα βράχια του παρελθόντος, τα ουζερί και τα μαγαζάκια που αγκαλιάζουν το λιμάνι, τις δεμένες ψαρόβαρκες και τα καΐκια με απλωμένα τα βαμμένα δίχτυα στα κατάρτια.

Ο φακός περιπλανιέται στη Μύτη της Γριάς, έναν απότομο βράχο που υψώνεται στο πλάι του λιμανιού και στην ευθεία του λιμενοβραχίονα, πλάνα από το αγκυροβολημένο πλοίο Θάσος, για να συνεχίσει στο τσιμεντόπλοιο που βυθίστηκε στο Πέραμα και το 1948 ρυμουλκά του Μάτσα το ρυμούλκησαν και το μετέτρεψαν σε προέκταση του ήδη υπάρχοντα τότε μόλου.

Λίγα πλάνα από ανθρώπους στο λιμάνι και καθώς ψαράδες καθαρίζουν τα δίχτυα τους, το πλοίο «Θάσος» σαλπάρει και ο φακός τρέχει για λίγο πίσω του. Το φιλμ κλείνει με απόψεις της πόλης και την καθημερινότητα των κατοίκων της.Παρακολουθείστε το βίντεο της Aylon Film Archives