Μια νέα έρευνα που θα πραγματοποιηθεί από Βρετανούς επιστήμονες στο Ινστιτούτο Francis Crick, με την υποστήριξη της φιλανθρωπικής οργάνωσης Race Against Dementia, θα εστιάσει στην επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον εγκέφαλο και πώς αυτή σχετίζεται με την εμφάνιση άνοιας. Τα τελευταία χρόνια, η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει αναγνωριστεί ως μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την ανθρώπινη υγεία, καθώς σχετίζεται με διάφορες ασθένειες όπως καρκίνο, καρδιακά προβλήματα, διαβήτη και χαμηλή γονιμότητα.
Το ερευνητικό πρόγραμμα, με τίτλο Rapid, θα επικεντρωθεί στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα μικροσκοπικά σωματίδια ρύπων, γνωστά ως PM2.5, μπορούν να προκαλέσουν νευροεκφυλισμό και άνοια. Αυτά τα σωματίδια, που παράγονται από πηγές όπως τα αυτοκίνητα, τα εργοστάσια και τις πυρκαγιές, είναι εξαιρετικά μικρά, περίπου 30 φορές λεπτότερα από μια ανθρώπινη τρίχα, και μπορούν να εισέλθουν στο σώμα μέσω της αναπνοής. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτά τα σωματίδια εισέρχονται στον εγκέφαλο μέσω της όσφρησης, προκαλώντας μακροχρόνιες βλάβες.
Ο καθηγητής Τσαρλς Σουάντον, αναπληρωτής κλινικός διευθυντής στο Crick, σημειώνει ότι τα PM2.5 φαίνεται να προσλαμβάνονται από ανοσοκύτταρα στον εγκέφαλο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε νευροεκφυλισμό. Ωστόσο, η ακριβής διαδικασία με την οποία αυτό συμβαίνει παραμένει άγνωστη, και το πρόγραμμα Rapid σκοπεύει να την αποκαλύψει.
Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί κυρίως in vitro, χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα ανθρώπων και ζώων, με στόχο την κατανόηση των μηχανισμών που οδηγούν σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. Η Σόνια Γκάντι, επικεφαλής του Εργαστηρίου Βιολογίας Νευροεκφυλισμού, τονίζει τη σημασία αυτής της έρευνας για την ανάπτυξη νέων θεραπειών που θα μπορούσαν να περιορίσουν τον αντίκτυπο της ρύπανσης στις εγκεφαλικές ασθένειες και να αποτρέψουν την επιδείνωσή τους στο μέλλον.