spot_img
11.9 C
Rafina
Δευτέρα, 2 Μαρτίου, 2026
spot_img

Ο Δήμαρχος Παλλήνης στο «BIOMASS DAY 2026» για τις προκλήσεις και λύσεις στη διαχείριση Βιομάζας

Ο Δήμαρχος Παλλήνης Χρήστος Αηδόνης μίλησε στο «BIOMASS DAY 2026» για τις προκλήσεις και λύσεις στη διαχείριση Βιομάζας.
✔️Ο Δήμαρχος Παλλήνης, Χρήστος Αηδόνης, συμμετείχε ως ομιλητής στην εκδήλωση «BIOMASS DAY 2026 – Δημοτική και Δασική Βιομάζα: Επίκαιρες Προκλήσεις και Πολυεπίπεδες Λύσεις», που διοργανώθηκε, το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2026 στο MEC Παιανίας, από την Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης Βιομάζας (ΕΛΕΑΒΙΟΜ).
Ο Δήμαρχος Παλλήνης μίλησε στην πρώτη ενότητα της εκδήλωσης, παρουσιάζοντας τις πρωτοβουλίες του Δήμου για τη διαχείριση και αξιοποίηση της δημοτικής και δασικής βιομάζας. Η πρώτη ενότητα είχε ως θεματικό άξονα το θεσμικό πλαίσιο και τις προκλήσεις που σχετίζονται με τη διαχείριση και αξιοποίηση της δημοτικής και δασικής βιομάζας. Επίσης εστίασε στον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ορθολογική αξιοποίηση της βιομάζας, τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ θεσμικών φορέων και την ανάγκη ανάπτυξης βιώσιμων λύσεων που θα ενισχύσουν την περιφερειακή ανάπτυξη και την πρόληψη δασικών πυρκαγιών.
Μεταξύ άλλων ο κ. Αηδόνης ανέφερε στην ομιλία του: «Η συζήτηση για τη δημοτική και δασική βιομάζα δεν είναι τεχνική πολυτέλεια. Είναι στρατηγική επιλογή ενεργειακής ασφάλειας, πρόληψης κινδύνων και βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης. Η Ελλάδα – μια χώρα με έντονο δασικό αποτύπωμα, μεσογειακό κλίμα και αυξανόμενο κίνδυνο πυρκαγιών – δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τη βιομάζα ως “υπόλειμμα”. Είναι πόρος. Και μάλιστα στρατηγικός.
✔️Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο:
Διαχείριση κλαδεμάτων, πράσινων αποβλήτων και υπολειμμάτων καθαρισμών
Συνεργασία με Δασαρχεία για οργανωμένη απομάκρυνση καύσιμης ύλης
Δημιουργία τοπικών μονάδων επεξεργασίας (pellet, wood chips)
Τροφοδότηση δημοτικών κτιρίων, σχολείων, αθλητικών εγκαταστάσεων με βιοθερμικές λύσεις
Συμμετοχή σε Ενεργειακές Κοινότητες
Για έναν Δήμο όπως η Παλλήνη – με αστική και περιαστική ζώνη, με πίεση πυρκαγιών, με αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες – το ζήτημα δεν είναι αν θα εμπλακούμε. Είναι πώς και με ποιες εγγυήσεις. Η Αυτοδιοίκηση οφείλει να διεκδικήσει ρόλο στον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό. Όχι ως θεατής. Αλλά ως εταίρος. Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια δεν θα γίνει μόνο με φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες. Θα γίνει και με τη σωστή διαχείριση αυτού που σήμερα θεωρούμε “υπόλειμμα”»
☑️ Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, εκτός από τον Δήμαρχο Παλλήνης, Χρήστο Αηδόνη, το λόγο έλαβαν και άλλοι εκπρόσωποι θεσμικών φορέων και τοπικής αυτοδιοίκησης, ανταλλάσσοντας σημαντικές εμπειρίες και προτάσεις για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων στη διαχείριση βιομάζας.
Η εκδήλωση ανέδειξε την ανάγκη συντονισμού των δράσεων, την αξιοποίηση των τεχνολογιών και την ενίσχυση των τοπικών αλυσίδων αξίας στη βιοενέργεια, με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας και της περιβαλλοντικής προστασίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Αυτή την εβδομάδα

Στην Παλλήνη το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου – Κατατέθηκε επίσημα η αίτηση

Η ανακοίνωση για τη δημιουργία του είναι η πλέον...

95 Χρόνια Τριγλία Ραφήνας: Εορταστικός χορός, τιμές και συγκίνηση

Σε μια ζεστή και ιδιαίτερα όμορφη ατμόσφαιρα, το βράδυ...

Β. Κικίλιας: 10 ελληνικά πλοία στον Περσικό Κόλπο με 85 Έλληνες ναυτικούς

 Σε διαρκή εγρήγορση ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας...

Β.Μπουρνούς: Επάνοδος των δημοτικών τελών στα προηγούμενα επίπεδα, όταν επιστρέψουμε στη διοίκηση

Επάνοδος των δημοτικών τελών στα προηγούμενα επίπεδα, όταν επιστρέψουμε...

ΝΕΑ

95 Χρόνια Τριγλία Ραφήνας: Εορταστικός χορός, τιμές και συγκίνηση

Σε μια ζεστή και ιδιαίτερα όμορφη ατμόσφαιρα, το βράδυ...

Β. Κικίλιας: 10 ελληνικά πλοία στον Περσικό Κόλπο με 85 Έλληνες ναυτικούς

 Σε διαρκή εγρήγορση ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας...

Β.Μπουρνούς: Επάνοδος των δημοτικών τελών στα προηγούμενα επίπεδα, όταν επιστρέψουμε στη διοίκηση

Επάνοδος των δημοτικών τελών στα προηγούμενα επίπεδα, όταν επιστρέψουμε...

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Κοινότητας Ραφήνας για ένα θέμα

Συνεδριάζει το Κοινοτικό Συμβούλιο Ραφήνας για ένα θέμα

Νηστεία με γεύση: Η Πανδαισία στο Πικέρμι στρώνει γλυκό τραπέζι

Από σήμερα και για όλη τη διάρκεια της νηστείας,...

RPN.GR