spot_img
32.3 C
Rafina
Τετάρτη, 26 Αυγούστου, 2026
spot_img

Ο κύκλος της μεταπολίτευσης που δεν κλείνει!-Του Χρήστου Ξενοκώστα

 

 

 

Η κρίση όπου βιώνουμε στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία δεν είναι μονάχα οικονομική αλλά πρωτίστως θεσμική. Όλοι έχουν συμφωνήσει με την παραδοχή ότι ο κύκλος του μεταπολιτευτικού συστήματος έχει κλείσει αλλά δυστυχώς πέραν αυτής της διαπίστωσης απουσιάζει η ουσιαστική προσέγγιση. 

   Από πολλούς το τέλος της μεταπολίτευσης οριοθετείται μόνο ως το τέλος του λαϊκισμού και η απαρχή της εποχής της αλήθειας και του ρεαλισμού. 

   Το τέλος όμως ενός συστήματος όπου έχει οδηγήσει την χώρα μας σε βαθύ τέλμα δε μπορεί να βασίζεται σε ψυχολογικού τύπου προσεγγίσεις αλλά πρωτίστως οφείλει να αναλύει τις παθογένειες του συστήματος όπου μας οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση. Οι παθογένειες όλων των υποσυστημάτων όπως το Πολιτικό, το Οικονομικό, η Δικαιοσύνη, η Δημόσια Διοίκηση, η Παιδεία, η Υγεία κ.α. όπου απαρτίζουν το συνολικό σύστημα λειτουργίας της μεταπολίτευσης είναι ζωτικής σημασίας να καταγραφούν και να αναδειχθούν.

   Η κύρια εργασία των πολιτικών και των κομμάτων, εάν πράγματι θέλουν να είναι χρήσιμοι στους πολίτες και την κοινωνία, είναι να καταγράψουν  τις παθογένειες και τις δυσλειτουργίες των δημοσίων αυτών συστημάτων και με παρρησία να τις δημοσιεύσουν.

   Εάν οι πολιτικοί και οι κομματικοί φορείς θέλουν να ανακτήσουν την χαμένη αξιοπιστία τους οφείλουν να μην πολιτεύονται με αοριστίες, λαϊκισμό, ξύλινο λόγο και προγράμματα – εκθέσεις ιδεών όπου δεν έχουν καμία πρακτική εφαρμογή και δεν εφαρμόζονται ποτέ. Εάν σέβονται το δημόσιο χρήμα με το οποίο αμείβονται ο πολιτικός λόγος τους οφείλει να είναι προϊόν ενδελεχούς εργασίας και τεκμηρίωσης αποτυπώνοντας λαγαρά ειδικευμένες προτάσεις και λύσεις.

  Εάν οι πολιτικοί και οι κομματικοί φορείς σέβονται την λαϊκή βούληση, την Δημοκρατία και τους πολίτες από το υστέρημα των οποίων αμείβονται, αντί να καταφεύγουν σε συνθήματα και αφιονιστικούς αφορισμούς ας εντρυφήσουν στην κατάρτιση τεκμηριωμένων ολοκληρωμένων προγραμμάτων.  Όσοι δεν δύναται ας λυτρώσουν επιτέλους την πολιτική, την Δημοκρατία και τους πολίτες από την παρασιτική δημόσια παρουσία τους! 

  Ο υπερκερασμός της κρίσης και η  μετεξέλιξη της χώρας μας σε μια σύγχρονη Δημοκρατία θα κριθεί στο βαθμό όπου όντως καταδειχθεί ότι έχουμε πλέον διδαχθεί  από τα λάθη μας, ότι εντέλει βρήκαμε την δύναμη και τα διορθώσαμε και εφεξής πορευόμαστε  ατενίζοντας το μέλλον με σιγουριά και αισιοδοξία!

Χρήστος Ξενοκώστας,

Συγγραφέας, Αρθρογράφος

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ

Αυτή την εβδομάδα

Σόφη Ζαννίνου: Η μεγάλη πορεία της στην τέχνη- συνέντευξη στο RPN

Συνέντευξη στο Βασίλη Νικόλαο Βιτσιλόγιαννη H Σόφη Ζαννίνου είναι μία...

«Οβελιστήριο των Φίλων» στο Πικέρμι: 24 πλήρη γεύματα για τέσσερις εβδομάδες μόνο με 199 ευρώ

Το καθημερινό ερώτημα «τι θα μαγειρέψουμε σήμερα;» βρίσκει πλέον...

Νέα γυναικοκτονία: Σκότωσε την 44χρονη ανήμερα των γενεθλίων της ανήλικης κόρης τους

Μία νέα γυναικοκτονία συγκλονίζει τη Ροδόπη, καθώς 53χρονος φέρεται...

Aegean Regatta: Σήμερα η ιστιοδρομία Αγαθονήσι–Μαραθόκαμπος- Χθες τα πληρώματα διασκέδασαν στη συναυλία της Γλυκερίας

Με προορισμό τον Μαραθόκαμπο της Σάμου ανοίξαν σήμερα, Τετάρτη...

ΝΕΑ

Σόφη Ζαννίνου: Η μεγάλη πορεία της στην τέχνη- συνέντευξη στο RPN

Συνέντευξη στο Βασίλη Νικόλαο Βιτσιλόγιαννη H Σόφη Ζαννίνου είναι μία...

«Οβελιστήριο των Φίλων» στο Πικέρμι: 24 πλήρη γεύματα για τέσσερις εβδομάδες μόνο με 199 ευρώ

Το καθημερινό ερώτημα «τι θα μαγειρέψουμε σήμερα;» βρίσκει πλέον...

Νέα γυναικοκτονία: Σκότωσε την 44χρονη ανήμερα των γενεθλίων της ανήλικης κόρης τους

Μία νέα γυναικοκτονία συγκλονίζει τη Ροδόπη, καθώς 53χρονος φέρεται...

Σμύρνη, 26 Αυγούστου 1922: Η τελευταία Παρασκευή πριν από την Καταστροφή

Γράφει η Κατερίνα Τράση* Παρασκευή 26 Αυγούστου 1922. Η ημερομηνία...

Χρηματοδότηση για τη ριζική ανάπλαση της Αφετηρίας του Αυθεντικού Μαραθωνίου

Επισήμως ανακοινώθηκε η χρηματοδότηση για την αναβάθμιση της Μαραθώνιας...

RPN.GR