Ο Μητσοτάκης “ανοίγει” το λογαριασμό για το Μάτι. Τα μέτρα για τους πυρόπληκτους και τη περιοχή….

1377

Όπως διαβάσατε στο rpn.gr (ΕΔΩ) ο Πρωθυπουργός έδωσε λύση για το οικόπεδο-βόμβα στην είσοδο του Νέου Βουτζά, επιπλέον όμως για τη περιοχή μας και σηματοδώντας όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά δήλωσε τις προγραμματικές του δηλώσεις όχι με λόγια, αλλά με πράξεις ουσίας ανέφερε τα παρακάτω :

– ‘Αμεσο ξεμπλοκάρισμα των χρημάτων 31 περίπου εκατομμυρίων που έχουν μείνει απο 37,8 συνολικά συγκεντρωθεντα για τους πυρόπληκτους και τα οποία λιμνάζουν επί ένα χρόνο σε ειδικό λογαριασμό

Μέσα στον Αύγουστο

Εφαρμογή των μέτρων ανακούφισης με αξιοποίηση και των κονδυλίων του ειδικού λογαριασμού έτσι ώστε μέσα στον Αύγουστο

Οι εγκαυματίες να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία, αλλά και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή.

Οι πυρόπληκτοι στο Μάτι απαλλάσσονται για 5 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Το μέτρο αφορά συνολικά 4.334 κατοίκους. Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν 10 εκατ. ευρώ από τον ειδικό λογαριασμό.

Διάθεση 20 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν από την πυρκαγιά.

Να σημειώσουμε ότι στον Ειδικό Λογαριασμό των πυρόπληκτων είχαν κατατεθεί όπως προαναφέραμε 37,8 εκατ. ευρώ από 2.770 φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

Από τα 475 κτίρια προς κατεδάφιση, κατεδαφίστηκαν μόνο 61. Πολλοί από τους πληγέντες θέλουν να αγοράσουν άλλο ακίνητο, αλλά δεν μπορούν, γιατί πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατεδάφιση, ώστε να εισπράξουν την ενίσχυση.

Εκκρεμεί η αποψίλωση του αμιάντου, ο καθαρισμός του οικοπέδου στον Ν. Βουτζά και τα έργα της Περιφέρειας πλην των αντιδιαβρωτικών.

Σε εκκρεμότητα είναι και πολλά άλλα έργα της κεντρικής διοίκησης: Από τις 2.430 αιτήσεις αποκατάστασης εκδόθηκαν εντολές μόνο για 440. Επί 270 αιτήσεων ανακατασκευής χρηματοδοτήθηκαν μόνο οι 146. Ενώ από τις 885 περιπτώσεις επισκευών, δόθηκαν άδειες για 342.

Για να υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αμέσως μετά την αποψινή ψηφοφορία, περιέρχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών. Αυτό θα επιτρέψει με γρήγορες κινήσεις να αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού. Με πρώτη τον άμεσο καθαρισμό του οικοπέδου στο οποίο έχει συγκεντρωθεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.

Στην ίδια ΠΝΠ συγκροτείται φορέας- αστική μη κερδοσκοπική εταιρία.

Σε αυτήν συμμετέχουν εκπρόσωποι απο :

εθελοντές της τοπικής κοινωνίας,

το Ελεγκτικό Συνέδριο,

το Γενικό Λογιστήριο, τ

η Τράπεζα της Ελλάδος,

το Τεχνικό Επιμελητήριο,

τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, και

η Γ. Γ. της Κυβέρνησης.

Αποστολή του νέου φορέα είναι η κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέττας. Η κυβέρνηση εμπιστεύεται την τοπική κοινωνία για το ζωντάνεμα του Ματιού και λέει «ναι» σε ένα διαφορετικό μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης, όπως χαρακτηριστιικά ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Ανατίθεται στο ΤΕΕ να χαράξει κατά προτεραιότητα ένα νέο, πρότυπο χωρικό σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών και να έχει ολοκληρωθεί πριν απο τη δεύτερη μαύρη επέτειο της τραγωδίας στο Μάτι.