spot_img
23.3 C
Rafina
Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2026
spot_img

Ο νέος Κώδικας για την αυτοδιοίκηση: Δήμαρχος και Περιφερειάρχης με 42% χωρίς β΄ γύρο – rpn

 

 

Το aftodioikisi.gr φέρνει στο φως τα τεύχη του νέου Κώδικα για την Αυτοδιοίκηση, με εξαίρεση όσα αφορούν τα Νομικά Πρόσωπα καθώς και τα άρθρα σχετικά με το ύψος των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.) για Δήμους και Περιφέρειες. Τα συγκεκριμένα σημεία θα συμπληρωθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών πριν την κατάθεση του τελικού κειμένου. Τα έγγραφα διαβιβάστηκαν μόλις πριν από λίγο στην ΚΕΔΕ από τον υπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο.

Στο επίκεντρο βρίσκεται το νέο πλαίσιο εκλογής δημάρχων και περιφερειαρχών. Η βασική αρχή παραμένει: το όριο εκλογής διατηρείται στο 42%, όπως είχε αποκαλύψει ήδη από τον Απρίλιο το aftodioikisi.gr. Χωρίς αυτό το ποσοστό, δεν υπάρχει πλέον δεύτερος γύρος· αντ’ αυτού ενεργοποιείται το λεγόμενο «δεύτερο στάδιο προσμέτρησης», όπου λαμβάνονται υπόψη και οι εναλλακτικές ψήφοι των ψηφοφόρων, δηλαδή η δυνατότητα επιλογής δεύτερου συνδυασμού.

Σύμφωνα με το άρθρο 57 του νέου Κώδικα, «επιτυχών» θεωρείται ο συνδυασμός που συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 42% των έγκυρων ψηφοδελτίων, χωρίς υπολογισμό των εναλλακτικών ψήφων. Ως «επιλαχόντες» αναγνωρίζονται όλοι οι συνδυασμοί που καταφέρνουν να εξασφαλίσουν έστω μία έδρα στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο. Ο επικεφαλής του επιτυχόντος συνδυασμού εκλέγεται δήμαρχος ή περιφερειάρχης.

Αν κανένας συνδυασμός δεν υπερβεί το όριο του 42%, τότε το αρμόδιο δικαστήριο προχωρά στο δεύτερο στάδιο προσμέτρησης, όπως προβλέπει το άρθρο 58. Σε αυτή τη διαδικασία συμμετέχουν συγκεκριμένοι συνδυασμοί ανάλογα με το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας: είτε όσοι ισοψήφησαν στην πρώτη θέση είτε, σε περίπτωση ισοψηφίας στη δεύτερη θέση, ο πρώτος συνδυασμός και όσοι έχουν ισοψηφήσει στη δεύτερη.

Το δεύτερο στάδιο προσμέτρησης περιλαμβάνει την προσθήκη των εναλλακτικών ψήφων που είχε λάβει κάθε συμμετέχων συνδυασμός από ψηφοδέλτια άλλων συνδυασμών που δεν προχωρούν στη διαδικασία. Με βάση αυτό το άθροισμα, επιτυχών ανακηρύσσεται ο συνδυασμός που συγκεντρώνει απόλυτη ή σχετική πλειοψηφία. Σε περίπτωση νέας ισοψηφίας, η τελική επιλογή γίνεται μέσω δημόσιας κλήρωσης από το δικαστήριο.

Η νέα διαδικασία δημιουργεί ένα πιο σύνθετο αλλά και πιο αντιπροσωπευτικό σύστημα, όπου η εκλογή δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την πρώτη προτίμηση του ψηφοφόρου αλλά λαμβάνει υπόψη και τη δεύτερη επιλογή του. Πρόκειται για αλλαγή που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο συγκροτούνται οι τοπικές αρχές και τον συσχετισμό δυνάμεων στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια.

Αυτή την εβδομάδα

Μάτι: «Δεν σταματούμε, δεν υποκύπτουμε» – Νέα παρέμβαση συγγενών θυμάτων και εγκαυματιών

Στις δικαστικές αίθουσες βρέθηκαν για ακόμη μία φορά συγγενείς...

Νέος Βουτζάς: Έντονη διαμαρτυρία για τη μείωση των λεωφορειακών δρομολογίων από 34 σε 17

Την έντονη διαμαρτυρία του για τις αλλαγές στη συγκοινωνιακή...

Σπάτα: Έκκληση για μάρτυρες τροχαίου κοντά στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Έκκληση για πληροφορίες απευθύνει οδηγός που, σύμφωνα με την...

Γεράσιμος Βουδούρης για το ιατρείο στο Κολωνάκι: «Όλοι γνώριζαν για την πλασμαφαίρεση»

Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του ιατρείου στο Κολωνάκι,...

ΝΕΑ

Μεγάλη νησιώτικη γιορτή στο Πικέρμι με την Αθλητική Ένωση Πικερμίου

Μια μεγάλη γιορτή με άρωμα Αιγαίου διοργανώνει η Αθλητική...

Πικέρμι: Η εβδομάδα στρώνει τραπέζι στο Οβελιστήριο των Φίλων

Κάθε ημέρα και μια διαφορετική σπιτική γεύση! Στο Οβελιστήριο...

RPN.GR