spot_img
11.4 C
Rafina
Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου, 2025
spot_img

Ο Ντόναλντ Τραμπ στο War Room κατά την επίθεση στο Ιράν – Ποιοι ήταν μαζί του – rpn

 

 

 

Viral εικόνα από τον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο στο επίκεντρο των αποφάσεων

Η εικόνα του Ντόναλντ Τραμπ καθισμένου στην κεφαλή του τραπεζιού στο Situation Room του Λευκού Οίκου, παρακολουθώντας σε πραγματικό χρόνο την αεροπορική επιχείρηση των ΗΠΑ κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, κάνει τον γύρο του κόσμου. Πρόκειται για τη στρατιωτική επιχείρηση της 22ας Ιουνίου, η οποία έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στην Τεχεράνη και επιβεβαίωσε την άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ στη σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν.

Ο Τραμπ, φορώντας το χαρακτηριστικό του κόκκινο καπέλο «Make America Great Again», εμφανίζεται συγκεντρωμένος, περιστοιχισμένος από την υψηλόβαθμη ομάδα εθνικής ασφάλειας. Η φωτογραφία θυμίζει εμβληματικές στιγμές από την αμερικανική στρατιωτική ιστορία, όπως εκείνη του Μπαράκ Ομπάμα κατά την εξουδετέρωση του Οσάμα μπιν Λάντεν, μόνο που εδώ ο Τραμπ διατηρεί τον κεντρικό ρόλο, εμφανώς ηγεμονικός και αποφασιστικός.

Οι επιτελείς στο πλευρό του Τραμπ

Στην αίθουσα επιχειρήσεων, γνωστή επισήμως ως John F. Kennedy Conference Room, βρίσκονταν οι βασικοί συντελεστές της επιχείρησης:

  • JD Vance, Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ
  • Pete Hegseth, Υπουργός Άμυνας
  • Marco Rubio, Υπουργός Εξωτερικών
  • John Ratcliffe, Διευθυντής της CIA

Η παρουσία των κορυφαίων στελεχών στο πλευρό του Τραμπ υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της απόφασης, αλλά και τη στρατηγική ενότητα της αμερικανικής κυβέρνησης γύρω από την αεροπορική επίθεση.

Η επιχείρηση κατά του Ιράν

Η επίθεση στόχευσε σε τρεις βασικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν — στο Φορντό, τη Νατάνζ και το Ισφαχάν — με πληροφορίες να κάνουν λόγο για σοβαρές καταστροφές στην υποδομή του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης. Η εντολή δόθηκε λίγα λεπτά μετά την ενημέρωση του προέδρου από τον στρατιωτικό επιτελάρχη και τις μυστικές υπηρεσίες.

Ο ίδιος ο Τραμπ, μετά την επιχείρηση, τη χαρακτήρισε «θεαματική στρατιωτική επιτυχία» και προειδοποίησε την Τεχεράνη με ακόμα ισχυρότερα πλήγματα, αν συνεχίσει τις απειλές προς τις ΗΠΑ ή τους συμμάχους της στην περιοχή.

Επικοινωνιακή διαχείριση και διεθνής αντίκτυπος

Η δημοσιοποίηση της εικόνας από το War Room δεν ήταν τυχαία. Στόχος του Λευκού Οίκου ήταν να ενισχύσει την εικόνα του Τραμπ ως αποφασιστικού ηγέτη που «είναι παρών στις κρίσιμες στιγμές». Σε αντίθεση με άλλους προέδρους, ο Τραμπ φαίνεται να χρησιμοποιεί τις στρατιωτικές επιχειρήσεις όχι μόνο ως μέσο εξωτερικής πολιτικής, αλλά και ως εργαλείο πολιτικής ισχύος στο εσωτερικό.

Αντιδράσεις και απειλές

Η Τεχεράνη αντέδρασε οργισμένα, κάνοντας λόγο για «κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» και απείλησε με «μαζικά αντίποινα». Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος δεν έχει δώσει ακόμη πλήρη αναφορά για την έκταση των ζημιών, κρατώντας τις λεπτομέρειες σε επίπεδο απόρρητου χειρισμού.

Συμβολισμός και ιστορική βαρύτητα

Το Situation Room, ή αλλιώς Dawson’s Command Center, είναι το νευραλγικό κέντρο των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση κρίσεων. Η παρουσία του Τραμπ εκεί, τη νύχτα της 21ης Ιουνίου, δεν ήταν μόνο επιχειρησιακή αλλά και βαθιά συμβολική: ήθελε ο κόσμος να τον δει εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις για τον πόλεμο και την ειρήνη.

Η εικόνα θα μείνει — κατά πάσα πιθανότητα — ως ένα ακόμη ιστορικό στιγμιότυπο στην προεδρία Τραμπ, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή.

Ο Ντόναλντ Τραμπ στο War Room κατά την επίθεση στο Ιράν – Ποιοι ήταν μαζί του

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ στο War Room κατά την επίθεση στο Ιράν – Ποιοι ήταν μαζί του

 

 

 

 

ΠΗΓΗ:ertnews.gr

Αυτή την εβδομάδα

Το παραμύθι του Μπουμπουνόβι και των χωριών με αυτιά

Μια φορά κι έναν καιρό, σε μια γωνιά του...

Μάτι: Μουσικό ρεβεγιόν στο Άρτιον την Τετάρτη 24/12, Παραμονή Χριστουγέννων

Τήν Τετάρτη 24/12, Παραμονή Χριστουγέννων ένα μουσικό ρεβεγιόν στο...

Τα ζώδια σήμερα Σάββατο 20/12 – rpn

Αναλυτικά οι προβλέψεις της ημέρας για όλα τα ζώδια ...

Πρόσκληση και Χριστουγεννιάτικες ευχές από τον Βασίλη Οικονόμου – rpn

Ο Βουλευτής Ανατολικής Αττικής και π.Υφυπουργός Μεταφορών Βασίλης Οικονόμου...

ΝΕΑ

Μάτι: Μουσικό ρεβεγιόν στο Άρτιον την Τετάρτη 24/12, Παραμονή Χριστουγέννων

Τήν Τετάρτη 24/12, Παραμονή Χριστουγέννων ένα μουσικό ρεβεγιόν στο...

Τα ζώδια σήμερα Σάββατο 20/12 – rpn

Αναλυτικά οι προβλέψεις της ημέρας για όλα τα ζώδια ...

Πρόσκληση και Χριστουγεννιάτικες ευχές από τον Βασίλη Οικονόμου – rpn

Ο Βουλευτής Ανατολικής Αττικής και π.Υφυπουργός Μεταφορών Βασίλης Οικονόμου...

Αγρότες: «Όλη η Ελλάδα είναι έξω, εγώ δεν θα συνεχίσω;»

Αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα του για το επόμενο...

Αερομαχίες στο Αιγαίο: Εμπλοκή οπλισμένων τουρκικών F-16 με ελληνικά μαχητικά

Η Άγκυρα ανεβάζει τους τόνους στο Αιγαίο, πραγματοποιώντας σήμερα...

Στα 100 χλμ από την Κρήτη έφτασε το ρωσικό δεξαμενόπλοιο που χτυπήθηκε

Τα δεδομένα θέσης που μεταδίδονται σε live χρόνο από...

RPN.GR