Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πικερμίου είπε τα κάλαντα σήμερα και εύχεται σε όλους καλά Χριστούγεννα!

345

Ο Πρόεδρος του”Δεινοθήριου” Αλέξανδρος Καφφέζας και τα παιδάκια του Συλλόγου είπαν σήμερα τα κάλαντα στο Πικέρμι.Ο Αλέξανδρος μας εξηγεί την προέλευση των καλάντων και των καλαντάρηδων μέσω δημοσίευσης στην σελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πικερμίου στο fb απ’όπου προέρxονται οι φωτο και το κείμενο που ακολουθεί:

Στο Κοινοτικό κατάστημα Πικερμίου
Η Σίσσυ Κατσούδα ακούει τα κάλαντα όπως κάθε χρόνο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πικερμίου

‘Τα κάλαντα εμπεριέχουν τρία δυνατά στοιχεία . Το πρώτο είναι η είδηση ,το γεγονός (της γέννησης,των φώτων ,του Λαζάρου,κτλ ). Το δεύτερο είναι οι ευχές ,που ξορκίζουν το κακό και γεμίζουν καλοσύνη και θετική ενέργεια τον νοικοκύρη . Και το τρίτο και τελευταίο στοιχείο είναι η αίτηση του καλαντάρη για το κάλαντο ώστε να πιάσουν οι ευχές του.
Ευχές στον νοικοκύρη για καλό ριζικό του σπιτιού ,της σοδειά ,της στάνης ,της τράτας του βαρκάρη ..ευχές που ξορκίζουν το κακό για να έρθει η «ανθοφορία» στις σοδειές και στις ψυχές όλων .

Τέτοιες ευχές δεν θα μπορούσαν να είχαν μεγαλύτερη δύναμη αν δεν έβγαιναν από παιδικά στόματα,αγνές και φωτεινές ψυχές ,γεμάτες καλοσύνη .
Για άλλη μια χρονιά ο σύλλογος μας γέμισε ευχές με τα κάλαντα τους φίλους στο Πικέρμι από τα παιδάκια του τμήματος των παραδοσιακών χορών.

Ευχαριστούμε τους μικρούς μας καλαντάριδες και μια ευχή : Να αξιωθούμε να το επαναλάβουμε και του χρόνου ….
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ”