spot_img
27.5 C
Rafina
Κυριακή, 14 Ιουνίου, 2026
spot_img

Ο Πούτιν «προσφέρει εκεχειρία» με αντάλλαγμα τα εδάφη που κατέλαβε στην Ουκρανία – RPN

 

 

 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσφατα πρότεινε μια μορφή εκεχειρίας στον πόλεμο της Ουκρανίας, η οποία όμως συνοδεύεται από σαφείς όρους που αφορούν τα εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, ο Πούτιν προτείνει το «πάγωμα» της γραμμής του μετώπου, δηλαδή τη διατήρηση των υφιστάμενων εδαφών υπό ρωσικό έλεγχο, χωρίς διεκδίκηση των περιοχών που παραμένουν υπό τον έλεγχο του Κιέβου. Με άλλα λόγια, η πρόταση περιλαμβάνει την παραμονή των κατεχόμενων εδαφών στην κατοχή της Ρωσίας ως αντάλλαγμα για την κατάπαυση των εχθροπραξιών.

Η πρόταση αυτή παρουσιάζεται ως μια προσπάθεια να ανοίξει ο δρόμος για διαπραγματεύσεις και πιθανή ειρήνευση, με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ να προετοιμάζεται για συνομιλίες με τον Πούτιν στη Ρωσία. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, παρά τις δυσκολίες και τις αμφιβολίες που υπάρχουν.

Παράλληλα, ο Πούτιν έχει εκφράσει και την προθυμία του για απευθείας διμερείς συνομιλίες με την Ουκρανία, προτείνοντας τη διακοπή επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές, ενώ κήρυξε και μια προσωρινή «πασχαλινή εκεχειρία». Ωστόσο, η εκεχειρία αυτή αντιμετωπίστηκε με επιφυλάξεις, καθώς οι συγκρούσεις συνεχίζονται και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις.

Η πρόταση Πούτιν για εκεχειρία με αντάλλαγμα την παραμονή των κατεχόμενων εδαφών αποτελεί μια «πονηρή» φόρμουλα, καθώς ουσιαστικά επιδιώκει μια μόνιμη διευθέτηση που θα αναγνωρίζει τις ρωσικές κατακτήσεις, κάτι που η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της απορρίπτουν. Παράλληλα, ο Πούτιν έχει προτείνει και τη δημιουργία μιας προσωρινής διοίκησης στην Ουκρανία υπό διεθνή εποπτεία, με στόχο τη διεξαγωγή εκλογών και τη σύναψη ειρηνευτικών συμφωνιών, αλλά η πρόταση αυτή δεν έχει βρει ευρεία αποδοχή.

Συνολικά, η κίνηση Πούτιν να προσφέρει εκεχειρία με αντάλλαγμα την αναγνώριση των εδαφών που κατέλαβε αποτελεί μια στρατηγική προσπάθεια να εδραιώσει τα κέρδη της Ρωσίας στον πόλεμο, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να εμφανιστεί ως διαπραγματευτής που επιδιώκει την ειρήνη, παρά τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις και τις έντονες αμφιβολίες για την ειλικρίνειά του.

 

Αυτή την εβδομάδα

Το Hyperspeed 4 στη Ραφήνα – Ξεκινά δρομολόγια για Κυκλάδες στις 19 Ιουνίου

Και τρίτο πλοίο της Seajets θα εξυπηρετεί το λιμάνι...

Μητσοτάκης: «Δεν υπάρχουν άβατα ούτε ανέγγιχτοι!»

Τη σαφή πρόθεση της κυβέρνησης να σταθεί απέναντι σε...

«ΥΔΡΟΦΟΡΕΣ ΓΙΩΡΓΟΣ»: Άμεση εξυπηρέτηση 24 ώρες το 24ωρο σε όλη την Αττική, με έδρα το Πικέρμι

Αξιόπιστες και άμεσες λύσεις για κάθε ανάγκη παροχής νερού...

Παραλία Τύμβου Μαραθώνα: LATIN PARTY στο Marathon Village

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Σήμερα, Κυριακή 14 Ιουνίου από τις 18:00 σας περιμένουμε...

ΝΕΑ

Μητσοτάκης: «Δεν υπάρχουν άβατα ούτε ανέγγιχτοι!»

Τη σαφή πρόθεση της κυβέρνησης να σταθεί απέναντι σε...

Παραλία Τύμβου Μαραθώνα: LATIN PARTY στο Marathon Village

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Σήμερα, Κυριακή 14 Ιουνίου από τις 18:00 σας περιμένουμε...

Άρθρο Ψυχολογίας: Η ξεκούραση δεν είναι τεμπελιά

Ζούμε σε μια εποχή που μοιάζει να θαυμάζει την...

Πικέρμι: Μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην Άνδρο διοργανώνει ο Ι.Ν. Αγίας Φιλοθέης Διώνης

Μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην Άνδρο διοργανώνει το Σάββατο 4...

RPN.GR