spot_img
12.3 C
Rafina
Παρασκευή, 13 Μαρτίου, 2026
spot_img

Οδηγός για γονείς από την ψυχολόγο Μαρία Στεφανάκη

 

 

 

Μανούλες και πατερούληδες …
Πόσες φορές δεν είχατε το παράπονο ότι δεν διαθέτατε χρόνο αρκετό να χαρείτε με τα παιδιά σας; Να μια ευκαιρία! Στο χέρι σας είναι, αν θα δημιουργήσετε ευχάριστες ή δυσάρεστες οικογενειακές αναμνήσεις μέσα στις αναμφισβήτητες δυσκολίες που δημιουργούνται στην παρούσα πραγματικότητα.
Το σπιτικό σας είναι το βασίλειό σας. Οχυρώστε το όχι μόνο απέναντι στον κορωνοϊό, αλλά και στις πιθανές συνθήκες αναστάτωσης, ανησυχίας και δυσθυμίας που απειλούν να εισχωρήσουν και να επηρεάσουν την ψυχική σας υγεία.
Τα παιδιά ερμηνεύουν την πραγματικότητα πάντα μέσα απ’ τη δική σας ματιά. Εσείς είστε το πρότυπο τους και μέσα από εσάς αντιλαμβάνονται τη ζωή. Μαθαίνουν πώς να ζουν , πώς να στέκονται απέναντι στις δυσκολίες, αν η ζωή είναι εν τέλει δώρο ή βάσανο.
Προστατέψτε τα παιδιά σας απ’ την απευθείας έκθεση στις ειδήσεις που προβάλλονται απ’ τα ΜΜΕ.
Ενημερώστε εσείς τα παιδιά σας για το τι συμβαίνει με απλό και κατανοητό τρόπο, σύντονο με την ηλικία τους και εξηγήστε τους πώς αυτή η πραγματικότητα θα επηρεάσει την καθημερινότητά τους δίνοντας πάντα την αίσθηση της ασφάλειας και την προοπτική του αίσιου τέλους.
Οργανώστε και εκθέστε τους το νέο πλαίσιο καθημερινότητας που θα εφαρμόσετε σαν οικογένεια. Τηρήστε σταθερά αυτή τη ρουτίνα. Σταθερή ώρα πρωινής έγερσης και νυχτερινής κατάκλισης, σταθερά γεύματα, τήρηση των κανόνων υγιεινής και φροντίδας πρόβλεψη για συγκεκριμένο χρόνο εκπαιδευτικής απασχόλησης, βόλτας και σωματικής άσκησης και πολύ δημιουργικό παιχνίδι.
Παίξτε, ζωγραφίστε, μαγειρέψτε, τραγουδήστε, χορέψτε, διασκεδάστε με τα παιδιά σας.
Αδράξτε την ευκαιρία να εκμεταλλευτείτε το χρόνο που έχετε μαζί τους, για να δοκιμάσετε να τα εξοικειώσετε με μια πιο ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή καθώς και με την τήρηση κάποιων κανόνων υγιεινής σημαντικών και για το μέλλον.
Προσπαθήστε να διατηρήσετε το δίκτυο των κοινωνικών τους σχέσεων εφαρμόζοντας εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας μέσω τηλεφωνικών ή διαδικτυακών συνευρέσεων.
Αυτή η απότομη αλλαγή της ρουτίνας τους καθώς και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ανησυχίας είναι φυσικό κάποια παιδιά να τα κάνει πιο απαιτητικά ή ανήσυχα. Αντιμετωπίστε τα με κατανόηση, συζητήστε μαζί τους και δώστε τους χώρο να εκφράσουν τα συναισθήματά τους ελεύθερα. Ζωγραφίστε ή παίξτε μαζί τους και ακούστε τα. Τα παιδιά πολύ συχνά εκφράζουν έμμεσα και με σύμβολα τον ψυχικό τους κόσμο. Καθησυχάστε τα και κοιτάξτε μήπως τα παιδιά διαισθάνονται τη δική σας αγωνία.
Τέλος, καλό θα ήταν να αποφύγετε τον αποχωρισμό απ’ τα παιδιά σας . Αν όμως οι συνθήκες το απαιτούν, τότε εξασφαλίστε τους το καλύτερο περιβάλλον για τη φροντίδα τους και διατηρείτε συνεχή επικοινωνία μαζί τους.

Η ανάρτηση προέρχεται από την νέα σελίδα ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΚΑΙ ΚΔΑΠ Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου 

Αυτή την εβδομάδα

ΕΝΦΙΑ 2026: Πώς θα δείτε το εκκαθαριστικό στην ΑΑΔΕ – Πότε πληρώνεται και ποιες εκπτώσεις ισχύουν

Η διαδικασία ανάρτησης των εκκαθαριστικών για τον ΕΝΦΙΑ 2026...

Αρτέμιδα: Σοβαρό τροχαίο στη λεωφόρο Βραυρώνος – Δύο τραυματίες 19 ετών

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε χθες το βράδυ στη λεωφόρο...

Βαθιά θλίψη στον Α.Ο. Τριγλίας Ραφήνας για την απώλεια της μητέρας του μικρού αθλητή Μάνου Κόμη

Η Επιτροπή Υποδομών του Α.Ο. Τριγλίας Ραφήνας, μαζί με...

3ο Δημοτικό Ραφήνας: Μία μέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού

3ο Δημοτικό Ραφήνας Μία μέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού. « Από...

Διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

 Ραγδαίες εξελίξεις σημειώνονται στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του...

ΝΕΑ

Αρτέμιδα: Σοβαρό τροχαίο στη λεωφόρο Βραυρώνος – Δύο τραυματίες 19 ετών

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε χθες το βράδυ στη λεωφόρο...

3ο Δημοτικό Ραφήνας: Μία μέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού

3ο Δημοτικό Ραφήνας Μία μέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού. « Από...

Διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

 Ραγδαίες εξελίξεις σημειώνονται στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του...

Παρακολουθήστε ζωντανά το Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας Πικερμίου

Ακολουθούν τα θέματα που θα συζητηθούν: Διαβίβαση επιστολής της...

Πώς δρούσαν τα call centers εξαπάτησης ηλικιωμένων – Τα αυτοσχέδια «κέντρα» από το Μενίδι έως το Άργος

Ένα εκτεταμένο δίκτυο τηλεφωνικών απατών σε βάρος κυρίως ηλικιωμένων...

RPN.GR