Μανούλες και πατερούληδες …
Πόσες φορές δεν είχατε το παράπονο ότι δεν διαθέτατε χρόνο αρκετό να χαρείτε με τα παιδιά σας; Να μια ευκαιρία! Στο χέρι σας είναι, αν θα δημιουργήσετε ευχάριστες ή δυσάρεστες οικογενειακές αναμνήσεις μέσα στις αναμφισβήτητες δυσκολίες που δημιουργούνται στην παρούσα πραγματικότητα.
Το σπιτικό σας είναι το βασίλειό σας. Οχυρώστε το όχι μόνο απέναντι στον κορωνοϊό, αλλά και στις πιθανές συνθήκες αναστάτωσης, ανησυχίας και δυσθυμίας που απειλούν να εισχωρήσουν και να επηρεάσουν την ψυχική σας υγεία.
Τα παιδιά ερμηνεύουν την πραγματικότητα πάντα μέσα απ’ τη δική σας ματιά. Εσείς είστε το πρότυπο τους και μέσα από εσάς αντιλαμβάνονται τη ζωή. Μαθαίνουν πώς να ζουν , πώς να στέκονται απέναντι στις δυσκολίες, αν η ζωή είναι εν τέλει δώρο ή βάσανο.
Προστατέψτε τα παιδιά σας απ’ την απευθείας έκθεση στις ειδήσεις που προβάλλονται απ’ τα ΜΜΕ.
Ενημερώστε εσείς τα παιδιά σας για το τι συμβαίνει με απλό και κατανοητό τρόπο, σύντονο με την ηλικία τους και εξηγήστε τους πώς αυτή η πραγματικότητα θα επηρεάσει την καθημερινότητά τους δίνοντας πάντα την αίσθηση της ασφάλειας και την προοπτική του αίσιου τέλους.
Οργανώστε και εκθέστε τους το νέο πλαίσιο καθημερινότητας που θα εφαρμόσετε σαν οικογένεια. Τηρήστε σταθερά αυτή τη ρουτίνα. Σταθερή ώρα πρωινής έγερσης και νυχτερινής κατάκλισης, σταθερά γεύματα, τήρηση των κανόνων υγιεινής και φροντίδας πρόβλεψη για συγκεκριμένο χρόνο εκπαιδευτικής απασχόλησης, βόλτας και σωματικής άσκησης και πολύ δημιουργικό παιχνίδι.
Παίξτε, ζωγραφίστε, μαγειρέψτε, τραγουδήστε, χορέψτε, διασκεδάστε με τα παιδιά σας.
Αδράξτε την ευκαιρία να εκμεταλλευτείτε το χρόνο που έχετε μαζί τους, για να δοκιμάσετε να τα εξοικειώσετε με μια πιο ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή καθώς και με την τήρηση κάποιων κανόνων υγιεινής σημαντικών και για το μέλλον.
Προσπαθήστε να διατηρήσετε το δίκτυο των κοινωνικών τους σχέσεων εφαρμόζοντας εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας μέσω τηλεφωνικών ή διαδικτυακών συνευρέσεων.
Αυτή η απότομη αλλαγή της ρουτίνας τους καθώς και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ανησυχίας είναι φυσικό κάποια παιδιά να τα κάνει πιο απαιτητικά ή ανήσυχα. Αντιμετωπίστε τα με κατανόηση, συζητήστε μαζί τους και δώστε τους χώρο να εκφράσουν τα συναισθήματά τους ελεύθερα. Ζωγραφίστε ή παίξτε μαζί τους και ακούστε τα. Τα παιδιά πολύ συχνά εκφράζουν έμμεσα και με σύμβολα τον ψυχικό τους κόσμο. Καθησυχάστε τα και κοιτάξτε μήπως τα παιδιά διαισθάνονται τη δική σας αγωνία.
Τέλος, καλό θα ήταν να αποφύγετε τον αποχωρισμό απ’ τα παιδιά σας . Αν όμως οι συνθήκες το απαιτούν, τότε εξασφαλίστε τους το καλύτερο περιβάλλον για τη φροντίδα τους και διατηρείτε συνεχή επικοινωνία μαζί τους.
Η ανάρτηση προέρχεται από την νέα σελίδα ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΚΑΙ ΚΔΑΠ Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου