spot_img
15.2 C
Rafina
Παρασκευή, 3 Απριλίου, 2026
spot_img

Οι κοινότητες δεν πρέπει να σιγήσουν – Η αυτοδιοίκηση οφείλει να μείνει κοντά στον πολίτη

 

 

 

Το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου που αφορά τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ανάμεσα στα σενάρια που συζητούνται, περιλαμβάνονται η κατάργηση των κοινοτήτων, η διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών σε έναν γύρο, καθώς και η παράταση της θητείας των σημερινών δημοτικών αρχών ώστε να ταυτιστεί ο εκλογικός κύκλος με τις ευρωεκλογές.

 

Είναι σαφές ότι κάθε κυβέρνηση έχει την ευθύνη να αναμορφώνει το θεσμικό πλαίσιο με γνώμονα την καλύτερη λειτουργία της αυτοδιοίκησης. Αν οι αλλαγές αποδειχθούν θετικές για τον πολίτη, θα είναι καλοδεχούμενες και θα αφήσουν θετικό αποτύπωμα στη λειτουργία των δήμων. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ο ρόλος που έχουν διαδραματίσει τα κοινοτικά συμβούλια.

 

Ως εκλεγμένος κοινοτικός σύμβουλος τα τελευταία δύο χρόνια, μπορώ να καταθέσω ότι οι κοινότητες αποτελούν θεσμό ουσίας. Βρισκόμαστε καθημερινά δίπλα στους πολίτες, αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες τους, μεταφέρουμε αιτήματα προς τον Δήμο και παρακολουθούμε την εξέλιξη έργων και παρεμβάσεων. Πρόκειται για έναν θεσμό που συνδέει άμεσα την τοπική κοινωνία με τη δημοτική αρχή και δίνει φωνή στις γειτονιές.

 

Αν, λοιπόν, επιλεγεί η κατάργηση των κοινοτικών συμβουλίων, θα πρέπει τουλάχιστον να υπάρξει ένας μηχανισμός που να καλύπτει το κενό. Η φωνή του πολίτη πρέπει να συνεχίσει να ακούγεται, και αυτό δεν μπορεί να χαθεί χωρίς θεσμικό υποκατάστατο.

Η αυτοδιοίκηση οφείλει να παραμένει κοντά στον πολίτη. Και αυτός είναι ο πυρήνας της ευθύνης μας.

Παναγιώτης Μαυρομάτης – Κοινοτικός Σύμβουλος Πικερμίου

Εφημερίδα Polis

Αυτή την εβδομάδα

Διεθνή έκκληση/προειδοποίηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: Η Κλιματική Κρίση στοιχίζει 10εκ. ζωές ετησίως

Διεθνή έκκληση απευθύνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για...

Μυτιλήνη: Στα 20 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αφθώδους πυρετού

Τα 20 φτάνουν πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αφθώδους πυρετού...

Ανασχηματισμός με φόντο κρίση και πίεση: Νέα πρόσωπα, παλιά ερωτήματα

Σε μια συγκυρία που θυμίζει περισσότερο «damage control» παρά...

Μεγάλη Τρίτη – οι 11 Βουλευτές της Δικογραφίας του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Επιτροπή Δεοντολογίας

Επισπεύδεται η διαδικασία για την άρση ασυλίας των 11...

ΝΕΑ

Μυτιλήνη: Στα 20 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αφθώδους πυρετού

Τα 20 φτάνουν πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αφθώδους πυρετού...

Ανασχηματισμός με φόντο κρίση και πίεση: Νέα πρόσωπα, παλιά ερωτήματα

Σε μια συγκυρία που θυμίζει περισσότερο «damage control» παρά...

Παραιτήθηκαν Κεφαλογιάννης, Τσιάρας και Βαρτζόπουλος μετά τη δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών μετά τη δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ Σε...

ΘΑΛΠΟΣ – ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ Νέα Μάκρη: Αναβολή δράσης

Η προγραμματισμένη διαγενεακή δράση δημιουργίας αναβάλλεται, καθώς τα ΚΔΑΠ...

Εφηβεία είναι… να καίγεσαι και να ψάχνεσαι ταυτόχρονα!

Η εφηβεία δεν εξηγείται εύκολα. Μάλλον βιώνεται. Και όταν...

RPN.GR