Οι Μαρίκες και το ακρωτήρι Ασκηταριό από το 3.000 π.Χ (βίντεο από drone)

1087

Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν για τις Μαρίκες είναι ότι δίπλα στην παραλία βρίσκεται το Ασκηταριό. Ο λόγος για ένα σημαντικό αρχαιολογικό χώρο των πρώτων αποπειρών μεταλλουργίας κατά την Πρωτοελλαδική Εποχή.

Ήταν κάπου στο 3.000 π.Χ. όπου στην Ραφήνα είχε αναπτυχθεί ένας οικισμός από ασκητές ο οποίος και έμοιαζε σε μορφή λόγο και της μορφολογίας της περιοχής με το γνωστό σε όλους μας Άγιο Όρος.

Το Ασκηταριό είναι ακρωτήριο στη δυτική πλευρά από τις Μαρίκες. Το ακρωτήριο Ασκηταριό έχει μια χερσοειδή άκρη προς τη θάλασσα και μια υπερυψωμένη επίπεδη κορυφή εκτάσεως 5-6 στρεμμάτων. Η επίπεδη κορυφή έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, οι δύο πλευρές πέφτουν απότομα προς τη θάλασσα. Η τρίτη χωρίζεται από την ξηρά με αυχένα. Κατά τη δεξιά πλευρά, υπάρχει μεγάλο κοίλωμα (σπηλιά) στο βράχο, το οποίο κάποιος μοναχός της Μονής Πεντέλης, το μετέτρεψε σε ασκητήριο, ασκηταριό. Την περιοχή την λέγανε ο Καλόγερος ή ο Καλόγερας.

Έχουν ακουστεί και άλλα ονόματα για το Ασκηταριό, όπως «Αετός» και «Κροκόδειλος» που έχουν σχέση με το σχήμα του. Η θέα από ψηλά στο Ασκηταριό είναι καταπληκτική. Φαίνεται ο Νότιος Ευβοϊκός, ο όρμος του Μαραθώνα και η Πεντέλη προς τα βόρεια, τα βουνά του Πόρτο-Ράφτη και η Μακρόνησος.

Οι εικόνες από το κανάλι Up Drones δίνουν μια πολύ καλή εικόνα του τι θα αντικρίσεις αν πας στις Μαρίκες…