Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

119

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής γιορτάζεται στις 16 Οκτωβρίου, ημέρα
που ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του
ΟΗΕ το 1945.
Η ημέρα αυτή θίγει το ζήτημα των διατροφικών μας συνηθειών και
παράλληλα παρακινεί την ευαισθητοποίηση σχετικά με το παγκόσμιο θέμα
του υποσιτισμού. Ο υποσιτισμός δεν περιορίζεται στις αναπτυσσόμενες
χώρες, όπου συνδέεται με την ανεπάρκεια σε βασικά θρεπτικά συστατικά.
Αντίθετα είναι φαινόμενο που παρατηρείται και στις
βιομηχανοποιημένες χώρες όπου παίρνει τη μορφή της παχυσαρκίας και
των παθήσεων που συνδέονται με αυτή.
Πλήθος εκδηλώσεων και δράσεων ευαισθητοποίησης πραγματοποιούνται
την ημέρα αυτή σε διάφορα σημεία ανά τον κόσμο. Συμμετοχή στις
παγκόσμιες δράσεις επισιτισμού έχει και η Ελλάδα ως δωρήτρια χώρα. Η
βελτίωση των διατροφικών συνηθειών αποτελεί έναν από τους βασικούς
στόχους για την δημόσια υγεία. Πολλές από τις καθημερινές μας
συνήθειες “κόβουν” χρόνια χωρίς να το αντιληφθούμε ή υποβιβάζουν
σταδιακά την ποιότητα της ζωής μας.Όμως ποτέ δεν είναι αργά. Οι
επιστήμονες επιμένουν πως μικρές αλλαγές στη διατροφή, την κίνηση, την
δουλειά μας μπορούν να βοηθήσουν την μακροβιότητά μας.
Η φετινή επέτειος είναι αφιερωμένη στην “καλλιέργεια, θρέψη και
βιωσιμότητα – όλοι μαζί – οι δράσεις μου είναι το μέλλον μας”.
Εφέτος δίνεται ιδιαίτερη σημασία στους ανθρώπους οι οποίοι
ασχολούνται με την παραγωγή (φύτεμα και συγκομιδή) των προϊόντων, με
την αλιεία, ΄ή την μεταφορά των τροφίμων και τους οποίους ονομάζουν
“ήρωες τροφίμων”. Γι αυτό και εμείς πρέπει να υποστηρίζουμε τόσο τους
αγρότες μας, όσο και αυτούς οι οποίοι εργάζονται σε όλο το σύστημα
σίτισης
και που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της
διαθεσιμότητας θρεπτικών τροφίμων.

=======================================================

Ακολουθήστε μας στην σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα

=======================================================

Παρακάτω ακολουθεί ένας κατάλογος που μπορούμε να τον
ακολουθήσουμε και να κάνουμε τα υγιεινά τρόφιμα μέρος του τρόπου ζωής
μας.
1.- Επιλέξτε τοπικά τρόφιμα και από μικρούς παραγωγούς, Προτιμάτε και
τη λαϊκή  αγορά. Με αυτο τον τρόπο υποστηρίζετε τον μικρό παραγωγό,
την τοπική οικονομία και την ποικιλομορφία των καλλιεργειών.
2.- Επιλέξτε εποχιακά τρόφιμα, τα οποία είναι πιο εύγευστα, είναι
πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και έχουν χαμηλότερο κόστος.
3.- Επιλέξτε ποικιλία υγιεινών τροφίμων. Με την επιλογή κατανάλωσης
ποικιλίας τροφίμων υποστηρίζουμε την παραγωγή πολλών ειδών τροφίμων.
4.- Σεβόμαστε τα τρόφιμα και τους “ήρωες τροφίμων”. Η απώλεια και
σπατάλη της τροφής μπορεί να συμβεί σε όλα τα στάδια της διαδικασίας
σίτισης. Όταν το τρόφιμο μπαίνει στο σπίτι και στο τραπέζι αρχίζετε να
παίζετε τον σημαντικότερο ρόλο. Η αγορά και η μαγειρική συγκεκριμένων
ποσοτήτων φαγητού που δεν έχει καταναλωθεί, είναι κάποιοι τρόποι που
μπορούν να μειώσουν σημαντικά την σπατάλη φαγητού στο επίπεδο του
καταναλωτή.
Η παγκόσμια ημέρα Διατροφής αποτελεί μια εξαιρετική αφορμή για
την προσφορά παγκόσμιας αλληλεγγύης και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους
να ανακάμψουν  από την πείνα και τον υποσιτισμό.

ΒΟΡΕΑΔΟΥ- ΛΟΙΖΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ  – Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
-Αναπληρωματική Δημ. Σύμβουλος της παραταξης ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ – Δημ.
Ενότητα Πικερμίου.