spot_img
15 C
Rafina
Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου, 2025
spot_img

Παναγιώτης Καλφαντής: SOS από τους πυρόπληκτους στο Μάτι

Το κείμενο που ακολουθεί είναι του Αντιδημάρχου Υποδομών Ραφήνας-Πικερμίου Πολιτικού μηχανικού Παναγιώτη Καλφαντή:
Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Μάτι, από την δημοσιευσή του στις 10/6/2022 στο ΦΕΚ , επιβάλλει την μετακίνηση των περιφράξεων, ως προϋπόθεση για την έκδοση οποιασδήποτε άδειας ή χορήγησης χρηματοδότησης, για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων κτιρίων.
Οι ιδιοκτήτες των κτιρίων που έχουν υποστεί βλάβες από την πυρκαγιά, προκειμένου να προχωρήσουν την επισκευή ή ανακατασκευή των κτισμάτων τους με κρατική αρωγή , εξαναγκάζονται να μετακινήσουν τη μάντρα τους προς το εσωτερικό των οικοπέδων σε συγκεκριμένη απόσταση από το όριο των οδών.
Δεδομένου όμως ότι η τελική θέση των περιφράξεων, θα καθοριστεί με την έγκριση της Πράξης Εφαρμογής, θα πρέπει τότε, να ξαναμετακινηθεί η περίφραξη στην οριστική της θέση. Δηλαδή απαιτείται μια άσκοπη επιπλέον μετακίνηση της περίφραξης, η οποία επιφέρει πρόσθετο κόστος για την οικοδομική άδεια και την κατασκευή και ταλαιπωρία, στους πολίτες.
Επίσης να σημειώσω ότι η διάταξη είναι ανεφάρμοστη, αφού σήμερα δεν υπάρχουν καθορισμένα τα όρια των υφισταμένων οδών, το οποίο σύμφωνα με τη διάταξη χρησιμοποιείται ως αφετηρία για την υποχρεωτική μετακίνηση των περιφράξεων.
Από τις 10-6-2022 λοιπόν , έχουν παγώσει όλες οι ενέργειες του Τομέα Αποκατάστασης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και δεν εκδίδονται άδειες, ούτε χορηγούνται δόσεις στεγαστικής συνδρομής.
Πρακτικά δηλαδή το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που προωθείται για την «προστασία του οικισμού», με την παρούσα διάταξη, στην πραγματικότητα βάζει εμπόδια στη διαδικασία αποκατάστασης, με αποτέλεσμα οι πυρόπληκτοι, 4 χρόνια μετά την πυρκαγιά, να μην μπορούν να ολοκληρώσουν τις επισκευές για να ξαναμπούν στα σπίτια τους.
Το παραπάνω μέτρο για την υποχρεωτική μετακίνηση των περιφράξεων, είναι γραφειοκρατικό, ανεφάρμοστο και πρέπει να διορθωθεί άμεσα από το ΥΠΕΝ.
Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ για  να μαθαίνετε όλα τα νέα και να ειδοποιήστε για όλες τις ζωντανές μας μεταδόσεις

Αυτή την εβδομάδα

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 21/12/2025

https://youtu.be/S7AFs_PQBaY

Η σιωπή ενός ανθρώπου που ξέρει

Ο άνθρωπος που κάποτε διάβαζε τα gallop πριν ακόμα...

Λευκή Νύχτα Ραφήνας: όταν η πόλη έγινε γιορτή – φωτογραφίες – πολλά βίντεο RPN

Η Ραφήνα έζησε το βράδυ της Παρασκευής μια από...

Παραμονή Χριστουγέννων στη Ραφήνα: Ζωντανή μουσική και γιορτινό μενού στο Άσπρο Γίδι

Παραμονή Χριστουγέννων και η Ραφήνα δεν… κοιμάται. Στην καρδιά...

Το παραμύθι του Μπουμπουνόβι και των χωριών με αυτιά

Μια φορά κι έναν καιρό, σε μια γωνιά του...

ΝΕΑ

Η σιωπή ενός ανθρώπου που ξέρει

Ο άνθρωπος που κάποτε διάβαζε τα gallop πριν ακόμα...

Παραμονή Χριστουγέννων στη Ραφήνα: Ζωντανή μουσική και γιορτινό μενού στο Άσπρο Γίδι

Παραμονή Χριστουγέννων και η Ραφήνα δεν… κοιμάται. Στην καρδιά...

Μάτι: Μουσικό ρεβεγιόν στο Άρτιον την Τετάρτη 24/12, Παραμονή Χριστουγέννων

Τήν Τετάρτη 24/12, Παραμονή Χριστουγέννων ένα μουσικό ρεβεγιόν στο...

Τα ζώδια σήμερα Σάββατο 20/12 – rpn

Αναλυτικά οι προβλέψεις της ημέρας για όλα τα ζώδια ...

RPN.GR