Δημοσιεύματα που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες στο διαδίκτυο έχουν τρομοκρατήσεει τους οδηγούς, αναφέροντας ότι πίνοντας καφέ κατά την οδήγηση ενδέχεται να δεχθούν τσουχτερό πρόστιμο από τα όργανα της Τροχαίας.
Μάλιστα αυτός ο πανικός που προκλήθηκε από τα δημοσιεύματα αποτέλεσε έμπνευση για αρκετούς contents creators στα social media ανεβάζοντας χιουμοριστικά videos, όπως αυτό που δημοσιεύθηκε στον λογαριασμό του Ηλία Γκότση.
Αναμενόμενα η είδηση κάνει τις τελευταίες ημέρες τον γύρο του ελληνικού διαδικτύου, παρόλο που δεν επισημαίνεται κάτι καινούριο, και έχει προκαλέσει σύγχυση διότι ενώ στη θεωρία διευκρινίζεται επακριβώς τι πραγματικά ισχύει, στην πράξη τα δεδομένα είναι διαφορετικά.
Πάμε όμως να δούμε τι ισχύει. Η κατανάλωση καφέ εν ώρα οδήγησης μπορεί πράγματι να τιμωρηθεί σύμφωνα με το άρθρο 13 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (παράγραφος 1 και 2) με πρόστιμο 100 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για 30 ημέρες.
Πιο αναλυτικά το άρθρο του ΚΟΚ αναφέρει: «1. Κάθε κινούμενο όχημα ή συνδυασμός οχημάτων επιβάλλεται να έχει οδηγό. 2. Ο οδηγός επιβάλλεται να έχει την, κατά τις σχετικές διατάξεις, προβλεπόμενη άδεια οδήγησης και την αναγκαία σωματική και διανοητική ικανότητα και να βρίσκεται σε κατάλληλη κατάσταση για να οδηγεί, οφείλει δε κατά το χρόνο της οδήγησης να είναι σε θέση να ελέγχει το όχημά του ή τα ζώα του. Ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεών του, για να ενεργεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς. Ιδιαίτερα, απαγορεύεται να χρησιμοποιεί εν κινήσει ακουστικά που έχουν συνδεθεί με φορητά ραδιόφωνα, μαγνητόφωνα και άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευές, καθώς και τηλεόραση. Η εν κινήσει χρήση κινητού τηλεφώνου επιτρέπεται μόνο όταν αυτό είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση ή όταν χρησιμοποιείται με ακουστικό ασύρματης επικοινωνίας».
Το σημείο-κλειδί είναι η «πλήρη ελευθερία κινήσεων» που σημαίνει ότι όταν ένας οδηγός πιάνει το ποτήρι του καφέ ενδέχεται να μην την έχει. Η λογική λέει ότι το ίδιο ισχύει και για το νερό, ωστόσο ποιο όργανο της Τροχαίας μπορεί να βεβαιώσει πρόστιμο σε οδηγό που έχει την ανάγκη να δροσιστεί για να μπορεί να συνεχίσει ενυδατωμένος το χειρισμό του οχήματος;
Συνεπώς μπορεί στην θεωρία η κατανάλωση καφέ να τιμωρείται σύμφωνα τον Κ.Ο.Κ., πρακτικά όμως η συνήθεια αυτή δεν είναι εφικτό να περιοριστεί.
Θυμίζουμε ότι κάτι αντίστοιχο ισχύει και με τη διήθηση των δικύκλων. Μπορεί ο ΚΟΚ να την απαγορεύει ωστόσο στην πράξη η Τροχαία αποφεύγει να βεβαιώνει παραβάσεις. Πάντως, σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει σχετικά με τον νέο ΚΟΚ η συγκεκριμένη διάταξη θα τροποποιηθεί και θα επιτρέπει υπό προϋποθέσεις τις «σφήνες» των δικύκλων.