Δάκρυσαν στην Παντοβασίλισσα Τρίγλιας Βιθυνίας , οι Τριγλιανοί της Ραφήνας!(φωτο-video)

1822

Με μεγάλη συγκίνηση σήμερα επισκέφθηκαν την Τρίγλια Προύσας Βιθυνίας σήμερα ο Σύλλογος Τριγλιανών Ραφήνας αφού πέρασαν από τα Μουδανιά.

Η συγκίνηση όλων ήταν μεγάλη όταν βρέθηκαν στον ιστορικό ναό της Παναγίας της Παντοβασίλισσας στην Τρίγλια της Βιθυνίας, η οποία ίσως είναι η σπουδαιότερη σωζόμενη σήμερα υστεροβυζαντινή εκκλησία της ζωτικής σημασίας τόσο για τη βυζαντινή αυτοκρατορία όσο και για το πρώτο οθωμανικό κράτος περιοχής αυτής της Μικράς Ασίας, αλλά και ένα από σπουδαιότερα σωζόμενα μνημεία της υστεροβυζαντινής αρχιτεκτονικής εν γένει. Παρά την κακή κατάσταση διατήρησής του ναού, όπως σας είχαμε ενημερώσει πριν απο ένα χρόνο, επί Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Προύσης κ.κ. Ελπιδοφόρου, δρομολογήθηκαν οι εργασίες για τη συντήρηση του.

Οι Τριγλιανοί επισκέφθηκαν επίσης το “Πέτρινο Σχολείο” το οποίο είναι ταυτισμένο με τον εκ Τρίγλιας Άγιο Σμύρνης Χρυσόστομο.

Η Γεωργία Μπουτσίνη , αναφερόμενη στη σημερινή επίσκεψη δήλωσε :

Βλέποντας τη σημερινή εικόνα του ναού της Παντοβασίλισσας, νοερά γύρισα πίσω ένα και πλέον αιώνα και είδα την Παντοβασίλισσα του τότε…με τον τρούλο, τους περίτεχνους κίονες, το κωδωνοστάσιο, τα ξύλινα πατώματα , τις αγιογραφίες…πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι έτσι θα γίνει” μας δήλωσε , ενώ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο “πέτρινο σχολείο” φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξη, καθώς σήμερα, το σχολείο που χτίστηκε πριν απο 110 περίπου χρόνια θα ξαναλειτουργήσει ως σχολείο

” Όπως μας είπαν οι κάτοικοι, μετά την ανακαίνιση, το ιστορικό κτήριο θα λειτουργήσει και πάλι ως εκπαιδευτικό ίδρυμα, φιλοξενώντας παράλληλα ένα μουσείο και μια βιβλιοθήκη. Μάλιστα παλαιότερα ο Δήμαρχος είχε αναφέρει ότι στους χώρους τπου σχολείου θα στεγασθεί ένα Μουσείο αφιερωμένο στην Ειρήνη.” ανέφερε η Γεωργία Μπουτσίνη

Κατερίνα Τράση

Ακολουθούν πολλές φωτο (ΕΔΩ) της ιερής αυτής επίσκεψης σε κλίμα κατάνυξης και βίντεο ΕΔΩ!