Παράθυρο ελπίδας ! Αποζημιώσεις για τις καμένες επιχειρήσεις στο Μάτι 15 μήνες μετά!

222
ЕъCɁ ӔǠсև́ - ́ԉ ŐόōǠ̅с (EUROKINISSI / ԁԉM`̐ϋQG)

Οπως τονίζουν όμως οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, το κράτος πρέπει να σκύψει ουσιαστικά πάνω από τα προβλήματα, ώστε το Μάτι να αποκτήσει ξανά ζωή.

Το καλοκαίρι που πέρασε δεν έμοιαζε με κανένα από τα προηγούμενα στο Μάτι, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επιχειρηματίες της περιοχής.

Ο άλλοτε καταπράσινος οικισμός που από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο έσφυζε από ζωή ερήμωσε από επισκέπτες στη σκιά του πύρινου εφιάλτη του Ιουλίου 2018 που άφησε πίσω του θάνατο και καταστροφή.

Οι ελάχιστες επιχειρήσεις που διασώθηκαν από τις φλόγες ξεκίνησαν νέο αγώνα επιβίωσης προσπαθώντας να επισκευάσουν τις ζημιές και να προσελκύσουν πελάτες, ενώ όσες καταστράφηκαν ολοσχερώς περίμεναν ενάμιση χρόνο την αρωγή της Πολιτείας. Τις τελευταίες ημέρες, εγκρίνονται σταδιακά από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων οι αποζημιώσεις των εταιριών που είχαν υποβάλει σχετικό αίτημα μετά τη φωτιά, καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

«Είναι μια βοήθεια για τους επιχειρηματίες που υπέστησαν ζημιές, πόσω μάλλον γι’ αυτούς που καταστράφηκαν ολοκληρωτικά όπως το “Cavo Café”», λέει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο Λάζαρος Δημόπουλος, που έχει καφέ-εστιατόριο στην οδό Κυανής Ακτής. Οπως εξηγεί, μέχρι τώρα έχει λάβει από το κράτος ως ενίσχυση μόνο το έκτακτο επίδομα που είχε δοθεί μετά την πυρκαγιά στους επαγγελματίες της περιοχής ύψους 8.000 ευρώ.

Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που αποζημιώνονται είναι και το «Cavo Café – Restaurant» στο λιμανάκι της Αργυράς Ακτής που έγινε παρανάλωμα το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018. Στο σχετικό έγγραφο προβλέπεται «εκκαθάριση – εντολή πληρωμής (άμεση πληρωμή) για την αποζημίωση της πληγείσας επιχειρήσεως με την επωνυμία Morning star… από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 σε περιοχές των Δήμων Μαραθώνος και Ραφήνας – Πικερμίου της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής ποσού ευρώ 57.550, 63 από τον ενάριθμο “Αποζημιώσεις επιχειρήσεων από πλημμύρες και λοιπές θεομηνίες πλην σεισμών…”».

Για την ίδια επιχείρηση που λειτουργούσε και εστιατόριο στο Κόκκινο Λιμανάκι της Ραφήνας έχει εγκριθεί ένα ακόμα ποσό ύψους 35.068,50 ευρώ. Με μικρότερα ποσά θα αποζημιωθούν για τις ζημιές από τη φωτιά φαρμακείο στον Νέο Βουτζά, για το οποίο εγκρίθηκαν 3.569,59 ευρώ, αλλά και οικοδομική εταιρία με 5.659,50 ευρώ, ενώ οι εγκρίσεις συνεχίζονται.

«Ουσιαστικές λύσεις»

Οπως τονίζουν όμως οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, το κράτος πρέπει να σκύψει ουσιαστικά πάνω από τα προβλήματα, ώστε το Μάτι να αποκτήσει ξανά ζωή.

«Παραμένουμε μέχρι σήμερα μια κατεστραμμένη περιοχή. Κανείς μας δεν σώζεται αν δεν δρομολογηθεί οργανωμένο σχέδιο ανάπλασης, ώστε τα μαγαζιά να λειτουργήσουν σε υγιείς συνθήκες. Δεν μας ρώτησαν πώς δουλεύουμε ενάμιση χρόνο τώρα, ανάμεσα στα καμένα, χωρίς κόσμο. Το Μάτι πρέπει να αναστηθεί, να χτιστούν τα σπίτια, να φτιαχτούν οι υποδομές, να διαφημιστεί ότι ξαναζεί η περιοχή και να έρχονται επισκέπτες έστω τα τριήμερα. Ακόμα και αυτοί που ήταν εκτός σχεδίου πρέπει να βοηθηθούν, να μπει μια τάξη, όλα τα άλλα είναι ημίμετρα», λέει ο κ. Δημόπουλος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιώργος Παππάς, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στην παραλιακή οδό, που υπέστη εκτεταμένες ζημιές. «Περιμένουμε πώς και πώς αυτό το βοήθημα, γιατί κάτι θα καταφέρουμε να επισκευάσουμε. Χρειαζόμαστε ενίσχυση για να αποκαταστήσουμε τον εξοπλισμό, αλλά και τις κτιριακές εγκαταστάσεις. Μέχρι τώρα ο καθένας μόνος του κάνει ό,τι μπορεί. Ωστόσο, το κράτος πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με την περιοχή μας, ώστε να επιτευχθεί η επανεκκίνηση».

Εχουν ξεκινήσει και οι χρηματοδοτήσεις για την κατασκευή νέων σπιτιών

Την αισιοδοξία του ότι μέσα στον Νοέμβριο θα γίνουν σημαντικά βήματα για την ανοικοδόμηση των καμένων περιοχών εκφράζει μιλώντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Βαγγέλης Μπουρνούς. «Ηδη ξεκίνησαν οι αποζημιώσεις στις επιχειρήσεις που επλήγησαν, ώστε να μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους, ενώ έχουν ξεκινήσει και οι χρηματοδοτήσεις για την κατασκευή νέων σπιτιών», λέει ο κ. Μπουρνούς και προσθέτει: «Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου πιστεύω ότι θα υπάρξει σημαντική πρόοδος στην κατεύθυνση της επανάκαμψης των οικογενειών στα σπίτια τους και τη λειτουργία των επιχειρήσεων».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η Ειδική Επιτροπή που έχει συσταθεί με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων αναζητά τρόπους για να λυθούν όσα προβλήματα λύνονται σε σχέση με τους δασικούς χάρτες, ώστε όσοι μπορούν να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους, ενώ όσοι δεν μπορούν να χτίσουν στα ίδια σημεία να χρηματοδοτηθούν για να κατασκευάσουν ή να αγοράσουν σπίτι ίδιων τετραγωνικών σε άλλη περιοχή.
Επίσης, όπως επισημαίνει ο κ. Μπουρνούς, μέχρι το τέλος του μήνα εκτιμάται ότι θα έχουν γκρεμιστεί και τα τελευταία 100 σπίτια από τα συνολικά 475, που είχαν κριθεί κατεδαφιστέα.