Με αφορμή και νέο δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», όπου εξακολουθεί να αναπαραγάγει ψευδείς ειδήσεις σχετικά με το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής από τον ΕΔΣΝΑ, θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε για μια ακόμη φορά τα παρακάτω:
Πρώτον, δεν αυξάνεται για τους Δήμους το 2020 το κόστος για τη διαχείριση των απορριμμάτων τους.
Δεύτερον, οι Δήμοι έχουν την ευκαιρία να μειώσουν κατά πενήντα τοις εκατό το κόστος αυτό, αν συλλέγουν ξεχωριστά τα βιοαπόβλητα που παράγουν και δεν τα στέλνουν στη Φυλή μαζί με τα σύμμεικτα απορρίμματα, όπως έκαναν μέχρι σήμερα. Για κάθε τόνο σύμμεικτων απορριμμάτων το κόστος διαχείρισης ανέρχεται στα 53,90 ευρώ / τόνο, ενώ για κάθε τόνο απορριμμάτων βιοαποβλήτων η χρέωση είναι 26,95 ευρώ. Όσοι ισχυρίζονται ότι η διαχείριση των βιοαποβλήτων θα ήταν δήθεν δωρεάν, λένε συνειδητά ψέματα. Ο νόμος Φάμελλου που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, είναι αυτός που υποχρεωτικά ορίζει σαφώς, ότι η διαχείριση των βιοαποβλήτων θα έχει κόστος. Το ήμισυ του κόστους διαχείρισης των σύμμεικτων απορριμμάτων και το όριζε αυτό, για να υποχρεώσει ουσιαστικά τους Δήμους να συλλέγουν χωριστά τα απορρίμματα. Επίσης ο ίδιος νόμος ορίζει την επιβολή τέλους ταφής 8 ευρώ / ανά τόνο, για κάθε τόνο απορριμμάτων που θα έρχεται στη Φυλή. Τα έσοδα από το τέλος ταφής θα δίνονται στο «Πράσινο Ταμείο». Ο ΕΔΣΝΑ δεν έχει ακόμη προχωρήσει στην επιβολή του τέλους αυτού.
Τρίτον, η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ, για να ενισχύσουν την προσπάθεια των Δήμων να μειώσουν το κόστος αυτό, ώστε να μπορέσουν κι εκείνοι στη συνέχεια να μειώσουν τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες τους, προχώρησε αρχικά στην προμήθεια 80 απορριμματοφόρων και 9000 καφέ κάδων, τα οποία μοιράζονται στους 66 Δήμους της Αττικής, ώστε να οργανώσουν ένα ξεχωριστό δίκτυο συλλογής βιοαποβλήτων. Ενώ θα υπάρξει άμεσα και νέα προμήθεια σε κάδους κι απορριμματοφόρα από τον ΕΔΣΝΑ, προκειμένου να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η προσπάθεια για να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς η οργάνωση του συστήματος διαλογής στην πηγή, που αποτελεί στρατηγική επιλογή της νέας Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής.
Τέταρτον, με τον καφέ κάδο και την ξεχωριστή διαλογή βιοαποβλήτων, με την επιθετική προώθηση της ανακύκλωσης και την τοποθέτηση 1000 γωνιών ανακύκλωσης το 2020-2021, με την οργανωμένη εκστρατεία ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης κι ενεργοποίησης των πολιτών, με την κατασκευή νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων και βιοαποβλήτων σε διαφορετικές περιοχές της Αττικής, αλλά και τη εξεύρεση χωρών για κατασκευή ΧΥΤΥ, κλείνουμε οριστικά ως το 2025 τη χωματερή της Φυλής, που αποτελεί ντροπή για την Αττική.
Η Αττική περνά στη νέα εποχή και σε ένα σύγχρονο, φιλικό στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων.
Ο ΕΔΣΝΑ και η Περιφέρεια Αττικής προωθεί ένα νέο σύστημα που θα επιβραβεύει τους Δήμους που ανακυκλώνουν και θα επιβαρύνει όσους εξακολουθούν να στέλνουν στη Φυλή περισσότερα σύμμεικτα απορρίμματα.