Η τιμή της χωριάτικης σαλάτας, η οποία μπορεί να φτάσει έως και τα 15 ευρώ, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Οι επιχειρηματίες του κλάδου υποστηρίζουν πως η αύξηση των τιμών οφείλεται στα αυξημένα έξοδα λειτουργίας των καταστημάτων, όπως και στις γενικότερες ανατιμήσεις που επηρεάζουν το κόστος των προϊόντων. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται πως το κόστος παρασκευής μίας χωριάτικης σαλάτας για τους επαγγελματίες ανέρχεται στα 3,5 ευρώ, ενώ οι καταναλωτές μπορεί να την πληρώσουν έως και 15 ευρώ, ειδικά σε τουριστικές περιοχές, όπως το κέντρο της Αθήνας και τα νησιά.
Αναλυτικά, το κόστος των συστατικών της σαλάτας είναι ως εξής:
- Μισό κιλό ντομάτες: 0,85 ευρώ
- Μισό αγγούρι: 0,45 ευρώ
- 50 γρ. κρεμμύδι: 0,36 ευρώ
- 50 γρ. πιπεριά: 0,18 ευρώ
- 70 γρ. φέτα: 0,88 ευρώ
- 30 γρ. ελιές: 0,33 ευρώ
- 50 γρ. ελαιόλαδο (με κόστος 12 ευρώ το λίτρο): 0,60 ευρώ
Η συνολική τιμή της σαλάτας, από πλευράς κόστους υλικών, είναι αρκετά χαμηλότερη από αυτήν που καταλήγει στο τραπέζι, με την τιμή να αυξάνεται λόγω των υψηλών λειτουργικών εξόδων, όπως το ενοίκιο, οι μισθοί και τα πάγια έξοδα. Ωστόσο, οι καταναλωτές εκφράζουν δυσαρέσκεια για την υπερβολική αύξηση της τιμής αυτού του παραδοσιακού πιάτου, θεωρώντας πως η τιμή του είναι δυσανάλογα υψηλή σε σχέση με το κόστος παρασκευής του.