spot_img
19.8 C
Rafina
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, 2026
spot_img

Πέθανε ο Φράνκο Μπαρέζι – Το παγκόσμιο ποδόσφαιρο αποχαιρετά τον θρυλικό αρχηγό της Μίλαν

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 66 ετών ένας από τους σπουδαιότερους αμυντικούς όλων των εποχών

 

 

 

Βαρύ πένθος σκέπασε το ιταλικό και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, καθώς ο Φράνκο Μπαρέζι πέθανε σε ηλικία 66 ετών. Ο εμβληματικός αρχηγός της Μίλαν και παγκόσμιος πρωταθλητής με την εθνική Ιταλίας άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στα γήπεδα, αποτελώντας πρότυπο αφοσίωσης, ηγετικής προσωπικότητας και ποδοσφαιρικής ευφυΐας.

Η είδηση του θανάτου του επιβεβαιώθηκε το πρωί της Παρασκευής 31 Ιουλίου, βυθίζοντας στη θλίψη την οικογένεια των «ροσονέρι». Δύο ημέρες νωρίτερα, η Μίλαν είχε διαψεύσει πρόωρες αναφορές περί θανάτου του, γνωστοποιώντας ότι ο πρώην αρχηγός της περνούσε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.

Ο Μπαρέζι αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας. Το 2025 είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση πνευμονικού οζιδίου και στη συνέχεια ακολούθησε θεραπεία με ανοσοθεραπεία.

Μία ολόκληρη καριέρα στα χρώματα της Μίλαν

Γεννημένος στις 8 Μαΐου 1960 στο Τραβαλιάτο της επαρχίας Μπρέσια, ο Φράνκο Μπαρέζι συνδέθηκε όσο ελάχιστοι ποδοσφαιριστές με έναν σύλλογο. Εντάχθηκε σε νεαρή ηλικία στις ακαδημίες της Μίλαν και πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα το 1978.

Παρέμεινε στους «ροσονέρι» μέχρι το τέλος της αγωνιστικής του σταδιοδρομίας, το 1997, υπηρετώντας τον σύλλογο για περίπου δύο δεκαετίες. Δεν εγκατέλειψε την ομάδα ούτε στις δύσκολες περιόδους των υποβιβασμών της στη Serie B, κερδίζοντας τον σεβασμό των φιλάθλων για τη συνέπεια και την αφοσίωσή του.

Φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού για 15 χρόνια και έγινε ο ηγέτης μιας από τις κορυφαίες ομάδες που εμφανίστηκαν ποτέ στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Μαζί με τους Πάολο Μαλντίνι, Αλεσάντρο Κοστακούρτα και Μάουρο Τασότι σχημάτισε μία αμυντική γραμμή που σημάδεψε την εποχή της.

Με τη Μίλαν κατέκτησε έξι πρωταθλήματα Ιταλίας, τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών Ευρώπης και σειρά ακόμη εγχώριων και διεθνών τίτλων. Η ικανότητά του να διαβάζει το παιχνίδι, να οργανώνει την άμυνα και να ξεκινά τις επιθέσεις από πίσω τον καθιέρωσε ως έναν από τους πληρέστερους αμυντικούς στην ιστορία.

Παγκόσμιος πρωταθλητής με την Ιταλία

Ο Μπαρέζι πραγματοποίησε 81 συμμετοχές με την εθνική Ιταλίας. Ήταν μέλος της ομάδας που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982, ενώ το 1994 οδήγησε ως αρχηγός τη «Σκουάντρα Ατζούρα» μέχρι τον τελικό του Μουντιάλ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η παρουσία του στον τελικό απέναντι στη Βραζιλία έμεινε στην ιστορία. Είχε επιστρέψει στη δράση λίγες εβδομάδες μετά από χειρουργική επέμβαση στο γόνατο και πραγματοποίησε μία σπουδαία εμφάνιση, παρά την ήττα της Ιταλίας στη διαδικασία των πέναλτι.

Για πάντα το «6» της Μίλαν

Μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, η Μίλαν απέσυρε τη φανέλα με τον αριθμό 6, αποδίδοντας μία από τις μεγαλύτερες τιμές που μπορεί να προσφέρει ένας σύλλογος σε ποδοσφαιριστή του. Ο Μπαρέζι παρέμεινε κοντά στην ομάδα και από το 2020 κατείχε τη θέση του επίτιμου αντιπροέδρου.

Ο Φράνκο Μπαρέζι δεν υπήρξε απλώς ένας σπουδαίος αμυντικός. Υπήρξε ο αρχηγός που έμεινε στα δύσκολα, ο ποδοσφαιριστής που έκανε την άμυνα τέχνη και ο άνθρωπος που ταύτισε ολόκληρη τη διαδρομή του με μία φανέλα.

Η μορφή του θα παραμείνει για πάντα συνδεδεμένη με το Σαν Σίρο και την ιστορία της Μίλαν. Το «6» δεν θα φορεθεί ξανά — και πλέον θα θυμίζει για πάντα τον αρχηγό που έγινε σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής.

 

 

Αυτή την εβδομάδα

Μάτι: Κατέρρευσε τμήμα σκάλας προς την παραλία – Επείγον αίτημα για μέτρα ασφαλείας

Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί η σκάλα που οδηγεί στην...

Νέα δικαστική εξέλιξη για τον αεροπορικό θόρυβο από το αεροδρόμιο στα Σπάτα

Νέα εξέλιξη στη δικαστική διεκδίκηση για την αντιμετώπιση του...

Παιανιακός – Θύελλα Ραφήνας 0-14: Εμφατική πρόκριση στο Κύπελλο ΕΠΣΑΝΑ

Ευρεία νίκη με 14-0 επί του Παιανιακού πέτυχε εκτός...

Pizza Fan: Πληροφορίες για πάνω από 1 εκατ. ευρώ σε κρυφό δωμάτιο στην κατοικία του ιδιοκτήτη

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ και κοσμήματα φέρονται να...

Αλλαγή ώρας 2026: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω

Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου επιστρέφει η χειμερινή ώρα —...

ΝΕΑ

Νέα δικαστική εξέλιξη για τον αεροπορικό θόρυβο από το αεροδρόμιο στα Σπάτα

Νέα εξέλιξη στη δικαστική διεκδίκηση για την αντιμετώπιση του...

Παιανιακός – Θύελλα Ραφήνας 0-14: Εμφατική πρόκριση στο Κύπελλο ΕΠΣΑΝΑ

Ευρεία νίκη με 14-0 επί του Παιανιακού πέτυχε εκτός...

Pizza Fan: Πληροφορίες για πάνω από 1 εκατ. ευρώ σε κρυφό δωμάτιο στην κατοικία του ιδιοκτήτη

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ και κοσμήματα φέρονται να...

Αλλαγή ώρας 2026: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω

Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου επιστρέφει η χειμερινή ώρα —...

Ισχυρός σεισμός στο Θιβέτ: Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για μέγεθος 7

Διαφορετικές εκτιμήσεις για το εστιακό βάθος μεταδίδουν τα μέσα...

Γιώργος Κώτσηρας: Ποιος είναι ο αναπληρωτής υπουργός που κατέρρευσε στη Βουλή

Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο μεταφέρθηκε την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου ο...

RPN.GR