spot_img
28.1 C
Rafina
Κυριακή, 23 Αυγούστου, 2026
spot_img

Πέθανε ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης σε ηλικία 74 ετών – rpn

 

 

Ο Μανούσος Μανουσάκης, ένας από τους πιο εμβληματικούς δημιουργούς της ελληνικής τηλεόρασης και κινηματογράφου, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών. Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε σοκ στον καλλιτεχνικό κόσμο, καθώς μόλις την περασμένη Παρασκευή έκανε πρεμιέρα η νέα σειρά που σκηνοθετούσε για την ΕΡΤ, «Το Δίχτυ».

Το τελευταίο διάστημα ο Μανουσάκης νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Υγεία με λοίμωξη του αναπνευστικού. Παρά την κρίσιμη κατάσταση της υγείας του, ο χαμός του βύθισε σε θλίψη τους συνεργάτες και τους θαυμαστές του.

Γεννημένος το 1950 στην Αθήνα, ο Μανουσάκης σπούδασε σκηνοθεσία στη London Film School. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ξεκίνησε την καριέρα του στον κινηματογράφο. Η πρώτη του ταινία, Βαρθολομαίος (1973), στην οποία είχε τριπλό ρόλο ως σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός, καθιέρωσε το όνομά του. Η ταινία, που απέσπασε ειδική μνεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαν Ρέμο το 1973, απαγορεύτηκε από τη χούντα στην Ελλάδα, λόγω του τολμηρού περιεχομένου της.

Στον κινηματογράφο ακολούθησαν έργα όπως τα Άρχοντες (1978) και Η σκιάχτρα (1985), ενώ διατήρησε παράλληλη πορεία ως ηθοποιός σε ταινίες όπως Σουβλίστε τους!. Παρά τη σύνδεσή του με την τηλεόραση, ο Μανουσάκης σκηνοθέτησε και σημαντικές κινηματογραφικές παραγωγές, όπως Παραλάβατε διορισμόν (1996), Ο Κόκκινος δράκος (1998) και το ιστορικό δράμα Ουζερί Τσιτσάνης (2015).

Η συνεισφορά του στην ελληνική τηλεόραση ήταν πρωτοποριακή. Ξεκινώντας τη δεκαετία του 1980, δημιούργησε σειρές όπως Καλλικαντζαροδουλειές (1985-1986), Μικρογραφίες (1986-1987) και Τα καλύτερά τους χρόνια (1989). Ωστόσο, η μεγαλύτερη επιτυχία του ήρθε τη δεκαετία του 1990 και έπειτα, όταν ανέλαβε τη σκηνοθεσία και παραγωγή δραματικών σειρών που αγαπήθηκαν από το κοινό, όπως οι Ψίθυροι καρδιάςΆγγιγμα ψυχήςΜη μου λες αντίο και Η αγάπη ήρθε από μακριά. Ανάμεσα στα έργα του ξεχωρίζει η ιστορική σειρά Κόκκινο Ποτάμι, που αναδείχθηκε ως μία από τις σημαντικότερες στην ελληνική τηλεόραση.

Το έργο του Μανούσου Μανουσάκη άφησε ανεξίτηλο στίγμα στον ελληνικό πολιτισμό. Μέσα από την τέχνη του, κατάφερε να συνδυάσει την ευαισθησία με τη δημιουργικότητα, εμπνέοντας γενιές καλλιτεχνών και θεατών.

Με θεματολογία που περιστρεφόταν γύρω από απαγορευμένους έρωτες και κοινωνικά ζητήματα, οι σειρές αυτές κατάφεραν να συγκινήσουν το κοινό και να καταγράψουν υψηλά νούμερα τηλεθέασης. Ο Μανουσάκης κατόρθωσε να παντρέψει την καλλιτεχνική ευαισθησία με την εμπορική επιτυχία, δημιουργώντας παραγωγές που παραμένουν διαχρονικές.

Αυτή την εβδομάδα

Τα ζώδια σήμερα Κυριακή 23 Αυγούστου

Τα ζώδια σήμερα, Κυριακή 23 Αυγούστου Φίλε μου Κριέ, η...

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για σήμερα Κυριακή σε όλη την Ανατολική Αττική

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για σήμερα ΚΥΡΙΑΚΗ...

Ραφήνα: Έφυγε από τη ζωή ο Περικλής Σκούφος- τη Δευτέρα το τελευταίο αντίο

Την απώλεια του Περικλή Σκούφου θρηνεί η κοινωνία της...

Καιρός: Στους 40 βαθμούς ο υδράργυρος – Οι περιοχές που θα «ψηθούν» και πότε έρχεται η ανάσα δροσιάς

Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία και Πελοπόννησος στο επίκεντρο της ζέστης...

ΝΕΑ

Τα ζώδια σήμερα Κυριακή 23 Αυγούστου

Τα ζώδια σήμερα, Κυριακή 23 Αυγούστου Φίλε μου Κριέ, η...

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για σήμερα Κυριακή σε όλη την Ανατολική Αττική

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για σήμερα ΚΥΡΙΑΚΗ...

Καιρός: Στους 40 βαθμούς ο υδράργυρος – Οι περιοχές που θα «ψηθούν» και πότε έρχεται η ανάσα δροσιάς

Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία και Πελοπόννησος στο επίκεντρο της ζέστης...

Νέα Σμύρνη: Καρτέρι θανάτου στην 45χρονη έξω από το σπίτι της κόρης της

Σε δολοφονία και αυτοκτονία συγκλίνουν τα έως τώρα ευρήματα...

Εορτάστηκαν τα εννιάμερα της Θεοτόκου στην Παναγίτσα της Ραφήνας

Στις 23 Αυγούστου εκάστου έτους εορτάζουμε την Απόδοση της...

RPN.GR