Ο κόσμος του ελληνικού θεάτρου αποχαιρετά με θλίψη τον σπουδαίο σκηνοθέτη Κώστα Ν. Φαρμασώνη, που έφυγε από τη ζωή στις 4 Ιανουαρίου 2025, σε ηλικία 74 ετών. Μια εμβληματική μορφή, με πολυετή καριέρα και αφοσίωση στην τέχνη, ο Φαρμασώνης άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην εγχώρια και διεθνή σκηνή.
Μαθητής του μεγάλου δασκάλου Δημήτρη Ροντήρη, ο Φαρμασώνης σπούδασε θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη σκηνοθεσία στο διάσημο Max Reinhardt-Seminar. Παράλληλα, ήταν πτυχιούχος Νομικής και Φιλοσοφικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σύμφωνα με τον κριτικό Κώστα Γεωργουσόπουλο, ανήκε στην εκλεκτή γενιά των λίγων αλλά εξαιρετικά καταρτισμένων σκηνοθετών του ελληνικού θεάτρου.
Η επαγγελματική του πορεία εκτείνεται σε μια ευρεία γκάμα παραγωγών κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου. Μεταξύ άλλων, σκηνοθέτησε έργα του Αριστοφάνη, του Σέξπηρ, του Γκόγκολ, του Μπρεχτ, και του Καμπανέλλη. Οι παραστάσεις του έχουν παρουσιαστεί σε μερικές από τις πιο εμβληματικές θεατρικές σκηνές της χώρας, όπως το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και το Ηρώδειο.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η θητεία του ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, όπου υπηρέτησε για 12 χρόνια. Υπό την ηγεσία του, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. απέκτησε ξεχωριστή καλλιτεχνική ταυτότητα, με τις σκηνοθεσίες του σε έργα του Μπέρτολτ Μπρεχτ να αποσπούν θερμά σχόλια ως η «επιστροφή του Μπρεχτ στην Ελλάδα».
Σημαντική ήταν και η συμβολή του στη θεατρική εκπαίδευση. Από τη δεκαετία του ’80 δίδαξε σε αμέτρητα σεμινάρια του Υπουργείου Πολιτισμού και άλλων φορέων σε όλη την Ελλάδα. Μια από τις πρόσφατες παραγωγές του ήταν η διασκευή κειμένων του Ευγένιου Τριβιζά, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στο παιδικό θέατρο.
Η εξόδιος ακολουθία τελέσθηκε στο Καστρί Κυνουρίας, τον τόπο που τον γέννησε και τον οποίο ποτέ δεν ξέχασε. Ο Κώστας Φαρμασώνης αφήνει πίσω του τη σύζυγό του, Γεωργία Κωστοπούλου, και τρία παιδιά που θα συνεχίσουν να φέρουν το φως της κληρονομιάς του.