spot_img
15.8 C
Rafina
Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου, 2025
spot_img

Ποια είναι η καλύτερη περίοδος αντιγριπικού εμβολιασμού – Οδηγίες από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία

 

 

 

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία δίνει συμβουλές για τον φετινό αντιγριπικό εμβολιασμό, θεωρεί ότι η καλύτερη περίοδος εμβολιασμού στην Ελλάδα είναι το τελευταίο μισό του Νοεμβρίου και τονίζει ότι όλοι ανεξαιρέτως οι εμβολιασμοί πρέπει να συστήνονται και να συνταγογραφούνται από τους θεράποντες γιατρούς.

– Οι συστάσεις αντιγριπικού εμβολιασμού περιλαμβάνουν συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες με αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο ή/και επιπλοκές, όπως άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, παιδιά 6 μηνών και άνω και ενήλικες με χρόνια συστηματικά νοσήματα και ανοσοκαταστολή, έγκυες, άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία, υγειονομικό προσωπικό, κλειστούς πληθυσμούς όπως: στρατόπεδα, σωφρονιστικά καταστήματα, άτομα που έρχονται σε επαφή με πτηνά ή χοίρους, καθώς και φροντιστές ατόμων υψηλού κινδύνου.

– Συνολικά, θα κυκλοφορήσουν 6 διαφορετικά τετραδύναμα εμβόλια, 2 εκ των οποίων είναι ενισχυμένα και απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο σε άτομα 60 ετών και άνω. Η ΕΠΕ τονίζει ότι η αποτελεσματικότητα των απλών εμβολίων παραμένει εξαιρετική, ενώ αυτή των ενισχυμένων φαίνεται να υπερέχει μόνο σε άτομα άνω των 65, αν και οι επιστημονικές αποδείξεις για αυτό είναι σχετικώς αδύνατες. Συμφωνούμε με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία συστήνει τη χρήση τους σε άτομα άνω των 65 και ειδικότερα σε άτομα 75 ετών και άνω. Ως εκ τούτου ο πληθυσμός δεν πρέπει να εκλάβει τον εμβολιασμό με συμβατικό εμβόλιο ως υποδεέστερο. Καλύτερη περίοδος εμβολιασμού στην Ελλάδα είναι το τελευταίο μισό του Νοεμβρίου μιας και η επιδημία γρίπης συνήθως ξεκινά μετά τις 15 Δεκέμβρη.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία θεωρεί ότι όλοι ανεξαιρέτως οι εμβολιασμοί πρέπει να συστήνονται και να συνταγογραφούνται από τους θεράποντες γιατρούς. Οι λόγοι είναι πρωτίστως επιστημονικοί, καθότι ο θεράπων ιατρός είναι ο μόνος αρμόδιος να κρίνει όχι μόνο ποιο είδος εμβολίου χρειάζεται ένα άτομο αλλά και πότε πρέπει να γίνει ο εμβολιασμός, αφού εξετάσει τον ασθενή και εκτιμήσει ενδελεχώς όλους τους τυχόν παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα του π.χ. συμπαρομαρτούσα λοίμωξη, φαρμακευτική αγωγή, τυχόν ανοσοανεπάρκεια, χρονική απόσταση από προηγούμενο εμβολιασμό κ.λπ. Επιπρόσθετα, οι θεράποντες μπορούν να εκτιμήσουν την ιδιαίτερη συγκυρία για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού το προσεχές διάστημα, προτεραιοποιώντας τον αντιγριπικό εμβολιασμό ατόμων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου και προγραμματίζοντας όλους τους απαραίτητους εμβολισμούς. «Ο αριθμός των εμβολίων, αν και αρκετός, δεν είναι απεριόριστος, και ο ανεξέλεγκτος εμβολιασμός εμπεριέχει τον κίνδυνο να μείνουν ακάλυπτοι ασθενείς που πραγματικά τον χρειάζονται. Πέρυσι η τακτική του εμβολιασμού στα φαρμακεία, χωρίς συνταγή, δεν οδήγησε τελικώς σε αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη», σημειώνει.

Η περσινή απόφαση, αναφέρει η ΕΠΕ, για δυνατότητα αντιγριπικού εμβολιασμού χωρίς προηγούμενη συνταγογράφηση, έγινε διότι μετά το τέλος της πανδημίας παρατηρήθηκε μια έξαρση των ιώσεων και αλλαγή της εποχικότητας της γρίπης παγκοσμίως και στη χώρα μας, με περιστατικά γρίπης ακόμη και το καλοκαίρι του 2022. «Δεν συντρέχει φέτος αντίστοιχος λόγος, οπότε και συστήνουμε στους πολίτες να προγραμματίσουν τους εμβολιασμούς τους έγκαιρα σε συνεργασία με το θεράποντα ιατρό τους, ο οποίος γνωρίζει το ιστορικό τους και ενημερώνεται για τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αυτή την εβδομάδα

Βράβευση Επιτυχόντων Μαθητών του δήμου Σπάτων Αρτέμιδος – rpn

Βράβευση Επιτυχόντων Μαθητών – Class of 2025Ο Δήμος Σπάτων...

Νεαρός μήνυσε τον Μαζωνάκη για ανήθικες προτάσεις – rpn

Μήνυση σε βάρος του Γιώργου Μαζωνάκη κατέθεσε σήμερα, Τετάρτη...

Οργανωμένο σχέδιο εκβίασης σε βάρος του Γιώργου Μαζωνάκη καταγγέλλει ο δικηγόρος του – rpn

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση Σοβαρές καταγγελίες περί οργανωμένου σχεδίου εκβίασης...

Όταν η βία είναι καταδικαστέα, αλλά η υποκρισία περισσεύει

Υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν επιδέχονται καμία απολύτως συζήτηση....

ΝΕΑ

Βράβευση Επιτυχόντων Μαθητών του δήμου Σπάτων Αρτέμιδος – rpn

Βράβευση Επιτυχόντων Μαθητών – Class of 2025Ο Δήμος Σπάτων...

Νεαρός μήνυσε τον Μαζωνάκη για ανήθικες προτάσεις – rpn

Μήνυση σε βάρος του Γιώργου Μαζωνάκη κατέθεσε σήμερα, Τετάρτη...

Οργανωμένο σχέδιο εκβίασης σε βάρος του Γιώργου Μαζωνάκη καταγγέλλει ο δικηγόρος του – rpn

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση Σοβαρές καταγγελίες περί οργανωμένου σχεδίου εκβίασης...

Όταν η βία είναι καταδικαστέα, αλλά η υποκρισία περισσεύει

Υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν επιδέχονται καμία απολύτως συζήτηση....

Μάτι – Παράνομη πίστα σε αναδασωτέα γη της Νέας Μάκρης – rpn

Σοβαρές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις προκαλεί η λειτουργία παράνομης...

RPN.GR