spot_img
26.4 C
Rafina
Δευτέρα, 3 Αυγούστου, 2026
spot_img

Ποιος και πότε στόλισε το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Αθήνα

 

 

Στην Ελλάδα το έθιμο του έλατου ως χριστουγεννιάτικη διακόσμηση ήρθε για πρώτη φορά με τον Βαυαρό Βασιλιά Όθωνα το 1833 και – σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη – άργησε να εξαπλωθεί στην χώρα μας

Αρχικά στολίστηκε στα ανάκτορα του Ναυπλίου και εν συνεχεία στην Αθήνα. Στις  24 Δεκεμβρίου 1843 στήθηκε για πρώτη φορά χριστουγεννιάτικο δέντρο σε ελληνικό σπίτι και συγκεκριμένα στο αρχοντικό του διπλωμάτη Ιωάννη Παπαρρηγόπουλου, στην οδο Κυδαθηναίων στην Πλάκα.

Ο Παπαρηγόπουλος ήταν διπλωμάτης της Ρωσίας, νομικός, ιατρός, Φιλικός και αγωνιστής του 1821 και αργότερα σύμβουλος της Επικρατείας στην Ελλάδα.

Ioannis Paparrigopoulos 1868 025.JPG

Το έλατο στηνόταν στην κεντρική σάλα του σπιτιού. Είχε ύψος δύο μέτρα και ήταν στολισμένο με κεράκια και στολίδια που είχε φέρει ο διπλωμάτης από τη Ρωσία.

Μάλιστα, ήταν το αξιοθέατο των εορτών καθώς οι Αθηναίοι έκαναν ουρές για να το θαυμάσουν και να ευχηθούν χρόνια πολλά στην οικογένεια και τον «νοικοκύρη του σπιτιού».

Λέγεται μάλιστα ότι στο λαμπερό ρεβεγιόν Τη νύχτα των Χριστουγέννων τού 1843- στα «αποκαλυπτήρια» του χριστουγενιάτικου δέντρου – ήταν προσκαλεσμένος και ο στρατηγός Μακρυγιάννης. Όταν αντίκρισε το στολισμένο έλατο, γύρισε προς τον οικοδεσπότη και του είπε: «Ωραίο είναι, κυρ Γιάννη. Αλλά τα δένδρα μου δεν τ’ αφήνω να φυτρώσουν μέσα στην κάμαρα. Μόνον τ’ άρματά μου φυτρώνουν»!

Σταδιακά, το χριστουγεννιάτικο δέντρο ως βασικός εορταστικός διάκοσμος άρχισε να εξαπλώνεται στην αθηναϊκή αστική κοινωνία. Μόλις την δεκαετία του τριάντα κάποια αστικά σπίτια άρχισαν να στολίζουν χριστουγεννιάτικο δέντρο, ενώ μεταπολεμικά το έθιμο διαδόθηκε ταχύτατα τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο χώρα.

Με πληροφορίες από Wikipedia

Πηγή: skai.gr

Αυτή την εβδομάδα

ΜΙΔΑ: Τι πρέπει να ελέγξουν οι ιδιοκτήτες για να αποφύγουν λάθη και πρόστιμα

Νέα δεδομένα στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας φέρνει το...

Όταν η Νέα Μάκρη πήγαινε σινεμά: Η ιστορία του θρυλικού «Σινέ Μάκρη»

Τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, οι θερινοί...

ΝΕΑ

ΜΙΔΑ: Τι πρέπει να ελέγξουν οι ιδιοκτήτες για να αποφύγουν λάθη και πρόστιμα

Νέα δεδομένα στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας φέρνει το...

Ραφήνα: Εμπλοκή της άγκυρας του «Superferry» σε συρματόσκοινο – Απέπλευσε με 705 επιβάτες

Πρόβλημα με την άγκυρά του αντιμετώπισε το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο...

Ραφήνα: Πως ανακοίνωσε το Λιμενικό τον θάνατο του υπάρχου του Superferry Αντώνη Βιδάλη

Η επίσημη ενημέρωση του Λιμενικού Σώματος: Τις πρωινές ώρες σήμερα,...

Φωτιά στη Βοιωτία: Εθελοντής έσωζε ξένα σπίτια, ενώ το δικό του γινόταν στάχτη

Μία ανθρώπινη ιστορία που συμπυκνώνει το μέγεθος της καταστροφής...

RPN.GR