Σε κλοιό ιώσεων βρίσκεται η χώρα, με τα κρούσματα να αυξάνονται διαρκώς, ενώ η πρώτη καμπή αυτού του μεγάλου κύματος δεν αναμένεται νωρίτερα από τα τέλη Φεβρουαρίου.
Το άνοιγμα των σχολείων, σύμφωνα με τους επιστήμονες, επιβάρυνε περισσότερο την κατάσταση, με τη γρίπη Α (Η1Ν1), πλέον, να σαρώνει στον μαθητικό πληθυσμό και να μεταφέρεται και στους ενήλικες.
Ταυτόχρονα με τη γρίπη, ο κορωνοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται, χωρίς ωστόσο να ανησυχεί τους επιστήμονες. Την εικόνα συμπληρώνει ο συγκυτιακός ιός (RSV), που ξεκινά πλέον δυναμικά την παρουσία του στην κοινότητα, καθώς και πλήθος άλλων ιών.
«Το στέλεχος Η1Ν1 έχει χαρακτηριστικά ικανά να δώσει πανδημικούς δείκτες επιδημιολογικά. Πλην όμως, επειδή το έχουμε από το 2009, το ανοσοποιητικό μας γνωρίζει πώς να το αντιμετωπίσει έως έναν βαθμό. Αυτό είναι το θετικό της υπόθεσης. Το αρνητικό είναι ότι οι δείκτες εμβολιασμού, με εμβόλια που περιέχουν αυτό το στέλεχος, δυστυχώς είναι πολύ χαμηλοί», αναφέρει ο Νίκος Τζανάκης, ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας.
Όσον αφορά στον κορωνοϊό, ο ειδικός σημειώνει: «Παρότι το φθινόπωρο το στέλεχος που ανακαλύφθηκε ξέφευγε τελείως της ανοσίας και υπήρχε ανησυχία, εν τούτοις ο ιός δεν εκφράστηκε κλινικά με δύσκολα περιστατικά, διασωληνώσεις κ.ά. Ωστόσο, θα συνεχίσει να μας παρενοχλεί και παραμένει ένα κακό στέλεχος για ηλικιωμένους και ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα».
Ταυτόχρονα, ο συγκυτιακός ιός (RSV), σύμφωνα με τους επιστήμονες, τώρα ξεκινά να εξαπλώνεται. «Πρόκειται για έναν ιό που κάνει γριπώδη συνδρομή και βαριά λοίμωξη σχεδόν ταυτόσημη με τη γρίπη. Βεβαίως έχουμε και τον μεταπνευμονοϊό, που τον γνωρίζουμε από πολύ παλιά και ο οποίος κάνει κι αυτός μια βαριά λοίμωξη. Ωστόσο, και τους δυο ιούς τούς γνωρίζει το ανοσοποιητικό μας και δεν έχουμε δυνατότητες πανδημικής κρίσης», προσθέτει ο κ. Τζανάκης.