Πολιτιστικές Απόπειρες : Πάμε στις “ΙΚΕΤΙΔΕΣ” 15/9 – “ΑΙΣΧΥΛΙΑ” Ελευσίνα!

260

Είμαστε έτοιμοι για να πάμε στις “ΙΚΕΤΙΔΕΣ ” του Ευριπίδη ,την Κυριακή ,15/9 .
Φέυγουμε στις 18.45 από τον χώρο των Πολιτιστικών Απόπειρων (εκτός από κάποιους που θα ανεβούν στην διαδρομή) για να φτάσουμε έγκαιρα στην Ελευσίνα. Η παράσταση αρχίζει στις 20.30 και τελειώνει στις 22.20.
Έτσι μας μένει αρκετός χρόνος να βολτάρουμε στον πεζόδρομο της γραφικής παραλίας της Ελευσίνας ,με θέα τον Αρχαιολογικό χώρο , να πιούμε κάτι στα παραδοσιακά μαγαζάκια – νεοκλασσικά σπίτια της περιοχής και να δοκιμάσουμε τους υπέροχους ουζομεζέδες βγαλμένους από τις τράτες των ιδιοκτητών,ή τα νόστιμα κρεατικά της περιοχής.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
Οι μητέρες των Αργείων στρατηγών που έχασαν τη ζωή τους στη Θήβα πολεμώντας στο πλάι του Πολυνείκη προσπέφτουν Ικέτιδες στον βωμό της Δήμητρας στην Ελευσίνα. Μαζί τους ο βασιλιάς του Άργους Άδραστος ο οποίος ήταν και αρχηγός της επίμαχης εκστρατείας. Ζητούν τη βοήθεια του βασιλιά της Αθήνας Θησέα γιατί οι Θηβαίοι κρατούν τους νεκρούς και δεν επιτρέπουν την ταφή τους παραβιάζοντας το έθος των Ελλήνων.

Ο Θησέας ανταποκρινόμενος στο δίκαιο αίτημα ετοιμάζεται να στείλει μήνυμα στον βασιλιά της Θήβας Κρέοντα όμως τον προλαβαίνει η άφιξη Θηβαίου Κήρυκα που φέρνει το δικό του μήνυμα στον Αθηναίο βασιλιά: Του ζητά να διώξει τον Άδραστο και τις μητέρες διαφορετικά θα τους επιτεθούν.

Ο Θησέας οδηγεί τον στρατό της Αθήνας ενάντια στους Θηβαίους και φέρνει στην Ελευσίνα τους νεκρούς στρατηγούς όπου και τους καίουν προσφέροντάς τους τις πρέπουσες τιμές. Η Ευάδνη σε ένα παραλήρημα ορμά στη φωτιά και καίγεται μαζί με τον άνδρα της Καπανέα. Μητέρες και παιδιά παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής με τις στάχτες των αγαπημένων τους.

Η τραγωδία γραμμένη το 422 π.Χ. φέρει τον απόηχο της μάχης στο Δήλιο το 424 π.Χ., δύο χρόνια πριν, όταν οι Θηβαίοι -σύμμαχοι της Σπάρτης- νίκησαν τους Αθηναίους και δεν τους άφηναν για μέρες να πάρουν και να θάψουν τους νεκρούς τους.