spot_img
7.9 C
Rafina
Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου, 2026
spot_img

Πολυτεχνείο: Πως ο Θανάσης Βέγγος φυγάδευσε και διέσωσε δεκάδες τραυματίες φοιτητές στις 18/11/1973 – rpn

 

 

 

Μια συγκλονιστική και ελάχιστα γνωστή ιστορία, που εκτυλίχθηκε τη νύχτα της 17ης Νοεμβρίου 1973 και τα ξημερώματα της 18ης Νοεμβρίου, φέρνει στο φως η «Ζούγκλα». Πρωταγωνιστές αυτής της ηρωικής νύχτας ήταν ο αγαπημένος ηθοποιός Θανάσης Βέγγος, γνωστός ως «ο καλός μας άνθρωπος», και ο γιατρός Πέτρος Πέτρου. Οι δύο αυτοί άνθρωποι έσωσαν δεκάδες τραυματισμένους φοιτητές του Πολυτεχνείου κατά τη διάρκεια των αιματηρών γεγονότων εκείνης της νύχτας.

Ένας από τους διασωθέντες, ο καθηγητής Φραγκίσκος Κουνάνης, που γεννήθηκε κατά σύμπτωση στις 18 Νοεμβρίου, μνημονεύει ακόμη και σήμερα τους σωτήρες του. Πενήντα ένα χρόνια μετά, αναφέρεται με συγκίνηση στη συμβολή τους, τονίζοντας ότι τους οφείλει τη ζωή του. Σε ανάρτησή του στο Facebook, περιγράφει εκείνη τη δραματική νύχτα: «Ποτέ δεν θα ξεχαστείτε αδέρφια, ούτε εκείνη η νύχτα που οι λύκοι σώπασαν γιατί ούρλιαζαν οι απάνθρωποι δολοφόνοι. Από το ξεκίνημα, 14-15-16 Νοεμβρίου, ως τη μαύρη μέρα της 17ης, και μέχρι το ξημέρωμα της 18ης, όταν μέσα στα αποκαΐδια βρήκαμε τον γιατρό Πέτρο Πέτρου που άνοιξε το ιατρείο του για να μας σώσει».

Συνεχίζει μνημονεύοντας τον Θανάση Βέγγο, ο οποίος, με ένα παλιό κίτρινο αυτοκίνητο, μετέφερε τραυματίες στα σπίτια τους ή στους δικούς τους ανθρώπους, προσφέροντάς τους όχι μόνο ασφάλεια, αλλά και παρηγοριά. «Μαζί με τον γιατρό, ο Θανάσης Βέγγος μας σκέπαζε και μας έδινε ελπίδα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη θυσία τους», αναφέρει ο Κουνάνης.

Η ιστορία αυτή φωτίζει την αθέατη πλευρά των γεγονότων του Πολυτεχνείου, υπενθυμίζοντας τις πράξεις αλληλεγγύης και ανθρωπιάς σε μια από τις πιο σκοτεινές στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Οι δύο αυτοί άνθρωποι, μέσα από τη δράση τους, άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στη μνήμη όσων επέζησαν.

Αυτή την εβδομάδα

Η παρεξήγηση που αποκάλυψε την πραγματικότητα

Η ανταπόκριση στη δημοσίευση υπήρξε εντυπωσιακή. Πολύ μεγαλύτερη απ’...

Ραφήνα: 13χρονη δέχθηκε σεξουαλική επίθεση ενώ περίμενε σε στάση στην Χ.Σμύρνης, μέρα μεσημέρι – rpn

Ανήλικο κορίτσι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση ενώ περίμενε σε στάση...

Κορωπί: Συνελήφθη άνδρας για τη φωτιά σε δύο αποθήκες που καταστράφηκαν ολοσχερώς – rpn

Στη σύλληψη ενός άνδρα προχώρησαν το απόγευμα της Κυριακής...

Το Grok “γδύνει” και την πίστη των γυναικών – Αφαιρεί μπούργκα, χιτζάμπ και ράσα μοναχών

Η χρήση του Grok, του chatbot τεχνητής νοημοσύνης της...

Συνελήφθησαν 3 οδηγοί μηχανής για σούζες στην Αττική

Στη σύλληψη τριών μοτοσικλετιστών που έδιναν ραντεβού για σούζες στην Αττική...

ΝΕΑ

Η παρεξήγηση που αποκάλυψε την πραγματικότητα

Η ανταπόκριση στη δημοσίευση υπήρξε εντυπωσιακή. Πολύ μεγαλύτερη απ’...

Συνελήφθησαν 3 οδηγοί μηχανής για σούζες στην Αττική

Στη σύλληψη τριών μοτοσικλετιστών που έδιναν ραντεβού για σούζες στην Αττική...

Τα ζώδια σήμερα Κυριακή 11/1- rpn

Οι προβλέψεις της ημέρας για όλα τα ζώδια Κριός:...

Θερμαινόμενοι δημοτικοί χώροι σε Ραφήνα και Πικέρμι, την Δευτέρα 12 Ιανουαρίου – rpn

Λόγω των σημαντικά χαμηλών θερμοκρασιών που  αναμένονται αύριο, Δευτέρα...

Καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και ναζιστικούς χαιρετισμούς σε επίλεκτη ομάδα στρατού

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν βρεθεί στο επίκεντρο σοβαρού...

RPN.GR