Πως η Τουρκία ετοιμάζεται να “τεστάρει” την νέα Ελληνική Κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη

253

του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου

….Η Τουρκία ετοιμάζεται να «ζυγιάσει» για μία ακόμα φορά την αποφασιστικότητα της Ελλάδος αλλά και τις διεθνείς αντιδράσεις, σχεδιάζοντας κλίμα αναμέτρησης! Και αν δεν το κάνει τον Αύγουστο με τις αυθαίρετες έρευνες στην Ελληνική Υφαλοκρηπίδα, θα το κάνει αργότερα σε κάποια στιγμή που θα την θεωρεί κατάλληλη για να πάει ακόμα ένα βήμα πιο μπροστά. Σε αντίθεση με τον αγεωγράφητο και ανιστόρητο προκάτοχο του, που αν και παρέμεινε πάνω από 4 χρόνια στον πρωθυπουργικό θώκο δεν αντιλήφθηκε τις απαιτήσεις και το πλαίσιο των κανόνων λειτουργίας του πολύπλοκου και αλληλοεξαρτώμενου διεθνούς περιβάλλοντος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δείξει ότι είναι άριστα προετοιμασμένος και στα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.

Όμως η επίκληση των υφισταμένων συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου από μόνη της δεν βάζει φραγμό στις τουρκικές μεθοδεύσεις που δημιουργούν σκηνικό κρίσης. Θα πρέπει να είμαστε σε θέση εμείς οι ίδιοι να το κάνουμε με αποκατάσταση αξιόπιστης αποτροπής. (θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι άλλο είναι αμυντική ικανότητα και άλλο η αποτροπή!) Με δημιουργία διπλωματικού κεφαλαίου και διπλωματική εκστρατεία για καταγγελία της τουρκικής επιθετικότητας που μπορεί να απειλήσει την σταθερότητα όλης της περιοχής! Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ που αρέσκονται να ομιλούν για «κινδύνους ατυχήματος» στο Αιγαίο αλλά και η άνευρη ΕΕ με τις φιλολογικές δηλώσεις πολιτικής στήριξης ας πεισθούν ότι η Ελλάδα έχει την βούληση να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα και την εθνική της κυριαρχία με ότι αυτό σημαίνει για ολόκληρη περιοχή, δεδομένης της γενικότερης ρευστότητας και αστάθειας. ….

Παρά τα όσα λέγονται και γράφονται, η εκτίμηση μας είναι ότι πριν από οποιοδήποτε «crash test» της Άγκυρας στον νέο αλλά καλά προετοιμασμένο, όπως δείχνει να είναι σε όλους τους τομείς, Έλληνα Πρωθυπουργό θα κάνει μία «επίθεση φιλίας» γνωρίζοντας πολύ καλά την ψυχολογία των Ελλήνων. Ο Τούρκος Πρόεδρος θα κάνει μία μελιστάλακτη αναφορά στην ειρήνη και στην καλή γειτονία και θα μας πει «να κάτσουμε σε ένα τραπέζι να τα βρούμε και να αφήσουμε τα προβλήματα πίσω μας». Θα μιλήσει για την ειρήνη όπως αυτός και η συντριπτική πλειονότητα των Τούρκων αντιλαμβάνονται. Δηλαδή με απλά λόγια, ελάτε να συζητήσετε αυτά που διεκδικούμε εμείς και τότε θα ισχύσει η «καλή γειτονία» και θα έχουμε ειρήνη! Εν τω μεταξύ με τις γνωστές πρακτικές θα επιχειρεί να δείχνει σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ελλάδα ποιος «κάνει κουμάντο» στο Αιγαίο και στην ΝΑ Μεσόγειο.

Η πικρή αλήθεια όμως είναι ότι το «νόμισμα που περνάει» στις Διεθνείς Σχέσεις είναι η Ισχύς. Η σταθερότητα και η ειρήνη με την αναθεωρητική και επιθετική Τουρκία που κατά πάγια τακτική της προετοιμάζεται στο επόμενο χρονικό διάστημα να δοκιμάσει «τα αντανακλαστικά» της νέας ελληνικής κυβέρνησης, διασφαλίζεται με όλα τα μέσα που συνθέτουν τη συνολική εθνική ισχύ (οικονομία, τεχνολογία, κύρος πολιτικής ηγεσίας, αραγές εθνικό μέτωπο, στρατηγική κουλτούρα, διεθνή ερείσματα) με βασικότερο συντελεστή την στρατιωτική (σκληρή ισχύς). Χωρίς φοβικά σύνδρομα αλλά και ανόητους λεονταρισμούς, επιζητούμε σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία που να εδράζονται σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού και αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αυτό είναι το ζητούμενο για την Ελληνική Κυβέρνηση.

*Ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Λουκόπουλος είναι επικεφαλής στο «Παρατηρητήριο Liberal»