To έδαφος είχε προαναγγείλει χθες ο Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας για πιθανή παράταση στη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές.
Η παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, καθώς καταγράφονται προβλήματα απόρριψης των αιτήσεων προμήθειας POS από τις τράπεζες, κυρίως στον κλάδο των ασφαλιστικών συμβούλων. Σύμφωνα με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε πολλές περιπτώσεις τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν προμήθευαν τους υπόχρεους με τα τερματικά, επικαλούμενα είτε οφειλές της επιχείρησης, είτε απαιτούσαν τριετή σύμβαση, είτε συγκεκριμένο τζίρο.
Εν τω μεταξύ, στην ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών έχουν ανεβάσει στροφές για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών, καταγράφοντας σε καθημερινή βάση τις δοκιμές στα συστήματα. Οι πάροχοι των POS τεστάρουν εάν υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε η διασύνδεση με τις ταμειακές να γίνει έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, έχει ξεκαθαρίσει ότι «δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο δισεκατομμύριο να μην εφαρμοστεί το μέτρο. Το πρόγραμμα είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και είναι ορόσημο. Αν δεν προχωρήσει, ένα μέρος της χρηματοδότησης από τις Βρυξέλλες θα σταματήσει».
Επίσης, συνεχίζεται το «φακέλωμα» των POS, έτσι ώστε οι φορο-ελεγκτές να γνωρίζουν πριν από τον έλεγχο στις επιχειρήσεις τον αριθμό των POS που αυτές διαθέτουν, ποια είναι δηλωμένα και ποια χρησιμοποιούνται νόμιμα ή παράνομα. Το ηλεκτρονικό μητρώο περιέχει αυτήν τη στιγμή 1.021.340 POS τα οποία έχουν δηλωθεί από 563.796 επιχειρήσεις.
Παράλληλα, από φέτος έχει καταστεί υποχρεωτική η υποβολή των στοιχείων στο σύστημα MyData. Όλα τα έσοδα και τα έξοδα θα πρέπει να εμφανίζονται στην πλατφόρμα. Τα έσοδα που δηλώνει ο επαγγελματίας στη φορολογική του δήλωση δεν μπορεί να είναι λιγότερα από αυτά που φαίνονται στο σύστημα, ενώ ούτε αναγνωρίζονται δαπάνες που δεν έχουν υποβληθεί σε αυτό. Όσοι παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμων, το ύψος των οποίων αναμένεται να καθοριστεί άμεσα.