spot_img
9.7 C
Rafina
Σάββατο, 14 Μαρτίου, 2026
spot_img

Πως πρέπει να αντιδράσουμε αν δούμε μπροστά μας καρχαρία – Οδηγίες προς λουόμενους

 

 

 

Καρχαρίες έχουν αρχίσει να κάνουν αρκετές εμφανίσεις τελευταία στις ελληνικές θάλασσες. Οι ειδικοί λένε, βέβαια, ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού, καθώς στη Μεσόγειο και τα ελληνικά νερά πάντα υπήρχαν διάφορα είδη καρχαριών. Μάλιστα μιλάνε για 35 ήδη καρχαριών και εξηγούν ότι οι εμφανίσεις τους είναι μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια.

Τονίζουν όμως, ότι οι περισσότεροι από τους καρχαρίες αυτούς είναι μικρού μεγέθους και ελάχιστοι είναι επικίνδυνοι και μπορούν να επιτεθούν σε ανθρώπους.

Ο καθηγητής Ιχθυολογίας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, Θανάσης Τσίκληρας ξεκαθάρισε μιλώντας σήμερα (4.7.2023) στον ΑΝΤ1  ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε, διότι ελάχιστοι από τους καρχαρίες αυτούς επιτίθενται σε ανθρώπους.

«Πάντα υπήρχαν καρχαρίες στην Ελλάδα αλλά από αυτά τα είδη που βλέπουμε, ελάχιστα είναι αυτά που μπορούν να επιτεθούν στον άνθρωπο», είπε ο καθηγητής ιχθυολογίας.

Ο Θανάσης Τσίκληρας μίλησε και για τον πιο επικίνδυνο είδος καρχαρία που βρίσκεται στις θάλασσες της χώρας μας και τη Μεσόγειο τονίζοντας: «Ο πιο επικίνδυνος είναι ο «ταυροκαρχαρίας».

«Επιστημονικά αυτή τη στιγμή δεν έχουμε στοιχεία που να δείχνουν ότι έχουμε αύξηση. Του χρόνου που θα έχουμε μαζέψει τα στοιχεία του 2023 θα ξέρουμε αν έχουμε αύξηση. Ο αριθμός των ειδών παραμένει ο ίδιος», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Ο ιχθυολόγος Γιάννης Γιόβος έστειλε οδηγίες προς λουόμενους μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Mega και τόνισε τι πρέπει να κάνουμε αν βρεθούμε στην δυσάρεστη και τρομακτική θέση να δούμε καρχαρία κοντά μας στη θάλασσα.

«Στην περίπτωση που βρεθούμε στη δυσχερή θέση να συναντηθούμε με καρχαρία, απομακρυνόμαστε αργά από το σημείο χωρίς απότομες κινήσεις. Τα μικρότερα είναι πιο επιθετικά. Σε περίπτωση που δούμε πρέπει να απομακρυνθούμε», σημειώνει ο Γιάννης Γιόβος.

«Αν είμαστε στην παραλία και εντοπίσουμε κητοειδές, ειδοποιούμε αμέσως το Λιμενικό», συμπλήρωσε ο ιχθυολόγος.

Αυτή την εβδομάδα

Παντοβασίλισσα Ραφήνας: Λαχειοφόρος Αγορά από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου

Λαχειοφόρος Αγορά από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα της Παντοβασίλισσας Ραφήνας...

Συνελήφθη αστυνομικός για πρόκληση θανατηφόρου τροχαίου στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας

Στη σύλληψη αστυνομικού που υπηρετεί στη Διεύθυνση Άμεσης Δράσης...

Η Δημοτική Επιτροπή Ραφήνας – Πικερμίου συνεδριάζει την Τρίτη 17 Μαρτίου

Η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Ραφήνας –...

Μαραθώνας: Τελετή ανάδειξης πρεσβευτών Μαραθωνίου ιδεώδους

ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΩΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΙΔΕΩΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑΣ...

ΝΕΑ

Συνελήφθη αστυνομικός για πρόκληση θανατηφόρου τροχαίου στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας

Στη σύλληψη αστυνομικού που υπηρετεί στη Διεύθυνση Άμεσης Δράσης...

Η Δημοτική Επιτροπή Ραφήνας – Πικερμίου συνεδριάζει την Τρίτη 17 Μαρτίου

Η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Ραφήνας –...

Μαραθώνας: Τελετή ανάδειξης πρεσβευτών Μαραθωνίου ιδεώδους

ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΩΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΙΔΕΩΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑΣ...

Οι ΗΠΑ επικηρύσσουν τον Μοτζτάμπα Χαμενεΐ για 10 εκατ. δολάρια

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή εισέρχεται στην 14η ημέρα...

Οβελιστήριο των Φίλων στο Πικέρμι: Κοτομπέικον που δεν ξεχνιέται!

Τρυφερό κοτόπουλο τυλιγμένο με τραγανό μπέικον και ψημένο όπως...

RPN.GR