Η Τουρκία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή όσον αφορά την πρόσβασή της στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35, ενώ οι κινήσεις της Αθήνας ενισχύουν τη θέση της Ελλάδας στην περιοχή. Ακολουθούν τα βασικά σημεία για την κατάσταση:
Η Τουρκία αποκλείστηκε από το πρόγραμμα F-35 το 2019 λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400, που θεωρήθηκε απειλή για την ασφάλεια της τεχνολογίας του F-35. Πρόσφατες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ δείχνουν ότι η Τουρκία μπορεί να επανενταχθεί στο πρόγραμμα, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποσύρει ή θα μεταφέρει τον έλεγχο των S-400 σε αμερικανική βάση, όπως το Ιντσιρλίκ. Οι συνομιλίες περιλαμβάνουν πιθανή αγορά 20 F-35, εφόσον υπάρξει συμφωνία για τα S-400. Ωστόσο, η Ελλάδα και η Κύπρος ανησυχούν για πιθανή ανατροπή της ισορροπίας ισχύος στην περιοχή.
Η Ελλάδα έχει ήδη υπογράψει συμφωνία για την αγορά 20 F-35, με δυνατότητα επέκτασης σε 40 μαχητικά. Τα πρώτα αεροσκάφη αναμένεται να παραδοθούν το 2028. Η αναβάθμιση της Πολεμικής Αεροπορίας περιλαμβάνει επίσης Rafale και εκσυγχρονισμένα F-16, ενισχύοντας την αεροπορική υπεροχή της Ελλάδας στο Αιγαίο. Οι στρατηγικές συνεργασίες με Γαλλία και ΗΠΑ ενισχύουν τη θέση της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα εκσυγχρονισμού λόγω πολιτικών και οικονομικών πιέσεων.
H επανένταξη της Τουρκίας στα F-35 εξαρτάται από την τύχη των S-400. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να ανατρέψει την ισορροπία ισχύος. Η ενίσχυση της Ελλάδας με τα νέα F-35 και τις υπάρχουσες πλατφόρμες, η Ελλάδα εδραιώνει την αεροπορική υπεροχή. Οι πιθανές εντάσεις είναι η επανένταξη της Τουρκίας στα F-35 μπορεί να προκαλέσει νέες εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η Αθήνα συνεχίζει να επενδύει στην αμυντική θωράκιση, ενώ η Άγκυρα προσπαθεί να εξισορροπήσει τις σχέσεις με τη Δύση. Το αποτέλεσμα θα καθορίσει τη στρατηγική ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο.