Πόσο θα πληρώσει τα νέα lockdown η Ευρώπη

155

 

Τα νέα lockdown σε όλη την Ευρώπη πιέζουν ακόμη περισσότερο τις οικονομίες, αν και οι αναλυτές εκτιμούν πως η επίπτωση τους θα είναι σαφώς μικρότερη από το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου.

Η πιο αισιόδοξη εκτίμηση έρχεται από τους αναλυτές της Goldman Sachs, οι οποίοι ωστόσο βλέπουν αρνητική επίδραση και κατά τους πρώτους μήνες του 2021. Ο  αμερικανικός οίκος περιμένει πλήγμα 4% στην οικονομική δραστηριότητα της Ευρωζώνης το Νοέμβριο (κυρίως εξαιτίας της συρρίκνωσης στον τομέα των υπηρεσιών), την ώρα που το αντίστοιχο πλήγμα είχε φτάσει στο 20% τον Απρίλιο. Η Goldman Sachs υπολογίζει ότι οι νέοι περιορισμοί θα διαρκέσουν τρεις μήνες, πριν να αρχίσουν να αίρονται σταδιακά, ξεκινώντας από το Φεβρουάριο.

=======================================================

Ακολουθήστε μας στην σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα

=======================================================

Συνεπώς, ο οίκος υποβαθμίζει τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις του για όλη την Ευρώπη, περιμένοντας συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 2,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2020 (έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 2,2%). Η Γαλλία αναμένεται να εμφανίσει μείωση του ΑΕΠ κατά 3,8%, η Ισπανία κατά 3,3%, η Ιταλία κατά 2,3% και η Γερμανία κατά 1,5%.  Για το πρώτο τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,5% (έναντι προηγούμενων προβλέψεων για +1,6%), καθώς τα περιοριστικά μέτρα θα αρχίσουν να αίρονται.

Όμως, εάν τα lockdown διαρκέσουν περισσότερο, τότε το ΑΕΠ του α΄ τριμήνου ενδέχεται να αποδειχθεί αρνητικό, σπρώχνοντας την Ευρωζώνη σε μια διπλή ύφεση,  εκτιμά η Goldman Sachs.

Ο οίκος Fitch από την άλλη προβλέπει βαθύτερη ύφεση 9% για το 2020 αλλά και χαμηλότερη ανάπτυξη 5,5% το 2021 για ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Οι επίσημες εκτιμήσεις της Κομισιόν αναμένονται την Τετάρτη στο πλαίσιο δημοσιοποίησης των φθινοπωρινών προβλέψεων της. Τα σημερινά δεδομένα με βάση τους εθνικούς προυπολογισμούς των χωρών μελών συγκλίνουν σε ύφεση κατά 7,7% το 2020 και ανάκαμψη κατά 5,9% το 2021. Για την Ελλάδα, η μέχρι σήμερα πρόβλεψη της Κομισιόν είναι ύφεση 9% το 2020 (έναντι 8% που προέβλεπε η κυβέρνηση).

Ήταν ωστόσο σχεδόν βέβαιο ότι η συγκεκριμένη πρόβλεψη θα αναθεωρούνταν επί τα χείρω, όπως έχει αναφέρει ήδη το οικονομικό επιτελείο, χωρίς να μεσολαβήσει το lockdown του Νοεμβρίου.