Το ενδιαφέρον του Ντόναλντ Τραμπ για τη Γροιλανδία δεν είναι κάτι νέο. Παρά το γεγονός ότι η Δανία δηλώνει κατηγορηματικά πως το μεγαλύτερο νησί του κόσμου δεν είναι προς πώληση και οι Γροιλανδοί υποστηρίζουν πως «η Γροιλανδία ανήκει στους Γροιλανδούς», ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ πιστεύει ότι όλα είναι διαπραγματεύσιμα — με τη σωστή τιμή.
Το ερώτημα, όμως, παραμένει: Ποια θα ήταν η πιθανή αξία της Γροιλανδίας; Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Μπάρκερ, πρώην οικονομολόγο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και ειδικό στην αγορά ακινήτων, η τιμή της μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 12,5 και 77 δισ. δολαρίων. Ο Μπάρκερ στηρίζει τους υπολογισμούς του σε ιστορικά δεδομένα, όπως η αγορά της Αλάσκας το 1867 και των Παρθένων Νήσων το 1917.
Η σύγκριση με την Αλάσκα δεν είναι τέλεια, καθώς η τότε συμφωνία, αξίας 7,2 εκατομμυρίων δολαρίων, θα ισοδυναμούσε σήμερα με πάνω από 150 εκατομμύρια. Από την άλλη, οι Παρθένες Νήσοι αγοράστηκαν για 25 εκατ. δολάρια, περίπου 657 εκατομμύρια σε σημερινές τιμές. Χρησιμοποιώντας αυτά τα παραδείγματα ως αφετηρία και προσαρμόζοντας για τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη, ο Μπάρκερ καταλήγει στα προαναφερθέντα ποσά.
Ο στόχος μιας πιθανής αγοράς της Γροιλανδίας δεν είναι απλώς γεωστρατηγικός. Η αμυντική αξία της περιοχής, λόγω της θέσης της στον Αρκτικό Κύκλο, είναι ανεκτίμητη. Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία είναι ήδη ισχυρή, με τη βάση Thule να αποτελεί κεντρικό κόμβο για την παρακολούθηση πυραυλικών απειλών. Παράλληλα, τα αποθέματα πολύτιμων ορυκτών, όπως χαλκός και λίθιο, καθιστούν τη Γροιλανδία εξαιρετικά ελκυστική για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Μπάρκερ, η πραγματική αξία των πόρων εξαρτάται από το ποσοστό ελέγχου που θα διατηρούσε η αμερικανική κυβέρνηση. Οι εταιρείες εξόρυξης θα αγόραζαν άδειες με το δικό τους περιθώριο κέρδους, γεγονός που περιορίζει τα άμεσα οικονομικά οφέλη.
Αντίθετα, εκτιμήσεις όπως αυτή των Financial Times που ανεβάζουν την αξία της Γροιλανδίας στο 1,1 τρισ. δολάρια, βασίζονται σε υποθέσεις για το σύνολο των πόρων — μια υπεραισιόδοξη προοπτική, σύμφωνα με τον Μπάρκερ.
Η Δανία έχει επίσης ενισχύσει την οικονομία της, ιδιαίτερα μέσω εξαγωγών φαρμακευτικών προϊόντων, κάνοντάς τη λιγότερο εξαρτημένη από την ενδεχόμενη πώληση της Γροιλανδίας. Παρά την εμμονή του Τραμπ με την αγορά, η πραγματικότητα είναι ότι τέτοιες συμφωνίες δεν αφορούν μόνο την οικονομία αλλά και την εθνική κυριαρχία και το διεθνές δίκαιο.
Κατά τους ειδικούς, το ενδιαφέρον του Τραμπ για τη Γροιλανδία μπορεί να μην είναι παρά μια υπερβολική επιχειρηματική φιλοδοξία. Ωστόσο, η κουβέντα για την αξία της Γροιλανδίας επανέφερε στη συζήτηση το ζήτημα των γεωπολιτικών συμφερόντων στην Αρκτική — μια περιοχή όπου οι μεγάλες δυνάμεις προετοιμάζονται για την επόμενη κούρσα οικονομικής και στρατηγικής επιρροής