spot_img
22.7 C
Rafina
Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου, 2026
spot_img

Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω

 

 

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η αλλαγή ώρας θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου και συγκεκριμένα στις 30/10/2022.

Στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής 30 Οκτωβρίου, γυρνάμε το ρολόι μας μία ώρα πίσω, στις 03:00.

Η εφαρμογή της θερινής ώρας στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όταν τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά. Στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε, επειδή στις 28 Ιουλίου 1916 στις 04:00 ώρα, τα ρολόγια στην Ελλάδα είχαν τεθεί 25 λεπτά μπροστά κατά την εισδοχή της ζώνης ώρας που είχε αποφασιστεί παγκοσμίως.

Έτσι η διαφορά σε σχέση με το φως του Ήλιου που καθορίζει και τον πραγματικό χρόνο γινόταν πολύ μεγάλη, κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας και περισσότερο στη Κέρκυρα. Τα επόμενα χρόνια είχε υιοθετηθεί μια απλή μετατόπιση της ώρας έναρξης λειτουργίας δημόσιων υπηρεσιών και καταστημάτων κατά μισή ώρα, στη χειμερινή περίοδο.

Στη δεκαετία όμως του 1970, μόλις δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, με έναρξη το 1975.

Αυτή την εβδομάδα

Χρήστος Τσεμπέρης για την επέκταση της αστικής συγκοινωνίας: «Θετική εξέλιξη, αλλά να μην μείνει “κολοβή”»

Θετικά υποδέχεται την επέκταση της αστικής συγκοινωνίας στο κέντρο...

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Διεκδικήσαμε και εξασφαλίσαμε 200 νέες θέσεις για να ενισχύσουμε τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας»

Με 200 εργαζομένους ενισχύονται τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας του...

Νέα Μάκρη: 8ο Τουρνουά Μνήμης «Παναγιώτης Χαμηλοθώρης» με Γιώργο Πρίντεζη, Κώστα Τσαρτσαρή και Θοδωρή Παπαλουκά

8ο Τουρνουά Μνήμης «Παναγιώτης Χαμηλοθώρης» Μια ακόμη διοργάνωση ολοκληρώθηκε. Και...

Γενέθλια στον Παλαιστικό Σύλλογο Ραφήνας–Πικερμίου: Μια μεγάλη οικογένεια με πολλή αγάπη

Μια όμορφη και ιδιαίτερα ζεστή γιορτή πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα...

ΝΕΑ

Νέα Μάκρη: 8ο Τουρνουά Μνήμης «Παναγιώτης Χαμηλοθώρης» με Γιώργο Πρίντεζη, Κώστα Τσαρτσαρή και Θοδωρή Παπαλουκά

8ο Τουρνουά Μνήμης «Παναγιώτης Χαμηλοθώρης» Μια ακόμη διοργάνωση ολοκληρώθηκε. Και...

Γραμμή 314: Η Ραφήνα αποκτά ενισχυμένη σύνδεση με τον Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας- στάσεις – δρομολόγια

Σημαντική αναβάθμιση της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης της Ραφήνας φέρνει η...

Παλλήνη: Πλήθος κόσμου στη «Γιορτή Τσικουδιάς» – Μια βραδιά με άρωμα και παράδοση Κρήτης

Με πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2026,...

RPN.GR