Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. Ανατολικής Αττικής Ανδρέας Γλαβάς:Η πολιτική σκηνή του τόπου μας άλλαξε!

615

Η προηγούμενη τετραετία, ήταν μια πολιτική περίοδος γκρίζα, διαβρωμένη από την αναξιοπιστία, το ψέμα, την υποκρισία! Περίοδος που ταυτίστηκε με τη διγλωσσία και την αναξιοκρατία!

Οι πολίτες έχουν πλέον την εξαιρετικά δυσάρεστη εμπειρία της διακυβέρνησης Τσίπρα. Δεν ξεχνούν ούτε την περίοδο των κάλπικων υποσχέσεων και της πολιτικής απάτης με τα προγράμματα Θεσσαλονίκης, ούτε τα ψεύτικα λόγια, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν ξανά στην αντιπολίτευση πριν το 2015.

Μια περίοδος που είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο, κυρίως, στους νέους! Γιατί, οι νέοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη συναίσθηση των κοινωνικών προβλημάτων, καθώς πολλά από αυτά απασχολούν ιδιαίτερα τους ίδιους, όπως η παιδεία, η ανεργία, η εγκληματικότητα.

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφερθεί πριν λίγους μήνες στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, τονίζοντας πως οι νέοι πρέπει να γίνουν κυψέλη των ιδεών της εποχής, αλλά και φορέας ενός νέου ακτιβισμού -του «ακτιβισμού του 21ου αιώνα». Αυτού, που παρεμβαίνει στα σύγχρονα προβλήματα όχι με θεωρητικές διακηρύξεις ή άναρθρες κραυγές. Αλλά, με καθημερινή δουλειά!

Η πολιτική σκηνή του τόπου μας άλλαξε! Ζούμε και αγωνιζόμαστε για μια εποχή που το δικαίωμα στην ελπίδα και στο όνειρο δεν θα θεωρείται προνόμιο αλλά εξασφαλισμένη προοπτική! Η Νέα Δημοκρατία, ένα κόμμα σύγχρονο και ανοιχτό στην κοινωνία συμβαδίζει με τις εξελίξεις της εποχής.

Παράλληλα με τις διαχρονικές αξίες που υπηρετεί, παρουσιάζει μια εκσυγχρονισμένη εικόνα και γλώσσα, ώστε να αποδεικνύει στους νέους ότι τους κατανοεί και έχει τη δύναμη να πορευθεί πλάι τους και να τους στηρίξει. Φυσικά, οφείλουν  και οι ίδιοι οι νέοι να συνειδητοποιήσουν ότι η αδιαφορία και η μη συμμετοχή τους στα πολιτικά δρώμενα ζημιώνει κατά κύριο λόγο την ίδια την κοινωνία. Θα πρέπει να στοχεύουν στην πολιτική συμμετοχή, είναι αναγκαία!

Η μέχρι πρότινος, επικρατούσα λανθασμένη αντίληψη, η ισοπέδωση της πολιτικής, η ταμπέλα ότι όλοι, οι πολιτικοί είναι ίδιοι, είναι μια εύκολη άρνηση που μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις. Αντίληψη που έχει οδηγήσει την πολιτική στο εδώλιο του κατηγορούμενου με φυσικό επόμενο οι νέοι να απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τον πολιτικό στίβο! Αν και αποτελούν το πιο άφθαρτο και δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας – τεχνηέντως – παρουσιάζεται πολλές φορές ως αδιάφορο και αποστασιοποιημένο από τα κοινά και την πολιτική ζωή.

Η πραγματικότητα όμως τους τελευταίους μήνες διαψεύδει αυτή την συντηρητική άποψη και καταδεικνύει ότι οι νέοι σήμερα δεν συνθέτουν μία απολιτίκ (apolitique) κοινωνική ομάδα, δε διστάζουν να υψώνουν τη φωνή τους, τολμούν να υπερασπίζονται το αυτονόητο δικαίωμα στη συμμετοχή και να διεκδικούν ισότιμη παρουσία στην πολιτική σκηνή του σήμερα!

Έτσι όταν ένας νέος αποφασίζει να ασχοληθεί με την πολιτική χρειάζεται κίνητρα όχι κατά βάση υλικά αλλά κοινωνικοπολιτικά, που θα γίνουν η κινητήριος δύναμη για να κλείσει τα αυτιά του απέναντι στα κελεύσματα της αναξιοκρατίας, της εμπορευματοποίησης της πολιτικής ζωής και της πελατειακής νοοτροπίας. Για να είναι ενεργή η παρουσία των νέων στην πολιτική ζωή, θα πρέπει να αντιληφθούν την ύπαρξη ηθικής και αξιών. Θα πρέπει να βιώσουν ένα κράτος δικαίου, το οποίο θα τους προσφέρει ασφάλεια και θα τους αντιμετωπίζει με ισοτιμία.

Ο αγώνας ξεκίνησε και είναι μακρύς, οι νέοι διεκδικούν το δικαίωμα να ονειρεύονται, κι εμείς πρέπει να τους εμφυσήσουμε την πεποίθηση ότι έχουν την δυνατότητα να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα. Αυτό είναι θέμα εμπιστοσύνης και εμπιστοσύνη εμπνέουν οι οραματιστές, όχι οι συμβιβαζόμενοι!

*Ο Ανδρέας Γλαβάς, είναι Πρόεδρος της ΝΟ.Δ.Ε. Ανατολικής Αττικής