Παιδιά του Λυκείου Ελληνίδων Ραφήνας!
Σας ευχόμαστε να περάσετε ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι και σας προτείνουμε φέτος στις διακοπές σας να διαβάσετε πολλά βιβλία! Τι θα λέγατε αν μαζί με τα μπάνια που κάνατε και τα παγωτά που φάγατε, μετρήσετε και τα βιβλία που διαβάσατε; Μπορείτε να το δείτε σαν παιχνίδι με τους φίλους ή τα αδέρφια σας και να διασκεδάσετε, ξεφεύγοντας λίγο από τις οθόνες που τόσο αγαπάτε.
Για να είναι το διάβασμα ευχάριστη απασχόληση καλό είναι να βρείτε βιβλία που σας ταιριάζουν και σας φαίνονται ενδιαφέροντα. Επίσης, αν είστε τύποι που δε συγκεντρώνεστε εύκολα, δοκιμάστε βιβλία χιουμοριστικά ή σε μορφή κόμικ. Μπορείτε να συζητάτε με τους φίλους σας και να ανταλλάσσετε βιβλία. Καλή ιδέα ακόμα είναι, να γίνετε μέλη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και να τα δανείζεστε.
Γονείς, μην ξεχνάτε ότι το ζητούμενο είναι τα παιδιά μας να βλέπουν την ανάγνωση των βιβλίων ως διασκέδαση και όχι ως υποχρέωση. Μπορούμε να τα βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, αποτελώντας παράδειγμα για αυτά, βλέποντάς μας να διαβάζουμε, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον τους, διαβάζοντάς τους μεγαλόφωνα σε όποια ηλικία και να βρίσκονται, ακόμα και διαβάζοντας μαζί τους από κοινού ένα βιβλίο.
Για τα πολύ μικρά μας παιδιά, προτείνουμε το βιβλίο « Χαριστική βιβλιοθήκη» του Αντώνη Παπαθεοδούλου και του Δικαίου Χατζηπλή (εκδόσεις Πατάκη), το οποίο δείχνει με έξυπνο τρόπο και υπέροχη εικονογράφηση ότι το βιβλίο που δανείζεσαι πρέπει να το επιστρέψεις, τους θησαυρούς όμως που ανακάλυψες μέσα σε αυτό (φίλους, γνώσεις, ταξίδια, χαρά, λέξεις…) τα κρατάς για πάντα δικά σου!
Για τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά, προτείνουμε το βιβλίο «Το αγόρι που διάβαζε στις κότες παραμύθια» της Σοφίας Μαντουβάλου (εκδόσεις Πατάκη). Είναι μια αλληγορική ιστορία για όλους όσους πιστεύουν αυτό που λένε τα παραμύθια: « Αν θέλεις, μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο».
Και για τα μεγάλα παιδιά και τους νέους, προτείνονται τα εξής:
«Βιβλίο» του Τζον Εϊγκαρντ (εκδόσεις Πατάκη): όπου το βιβλίο μιλάει και λέει την ιστορία της ζωής του!
«Με δυνατή φωνή» του Αντόνιο Φεράρα ( εκδόσεις Καλέντη): ένα βιβλίο για τη φιλαναγνωσία και τον εθελοντισμό. Δίνει το μήνυμα της μεγαλόφωνης ανάγνωσης και της προσφοράς του βιβλίου στην κοινωνία και στο συνάνθρωπο ως μέσο ανακούφισης και συναισθηματικής σύνδεσης.
Τέλος, στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα www.elniplex.com, θα βρείτε καλοκαιρινό οδηγό 2020: 100 βιβλία για παιδιά και νέους που αξίζει να διαβάσουν αυτό το καλοκαίρι.
Κι εσείς ενήλικες φιλαναγνώστες του Λ.Ε.Ρ. !
Εκμεταλλευτείτε τη χαλαρότητα του καλοκαιριού , με τον λαμπερό, αισιόδοξο ήλιο και τη δροσερή θάλασσα και επιλέξτε το βιβλίο που σας ταιριάζει, το οποίο θα μπορούσαμε να συζητήσουμε στη λέσχη φιλαναγνωσίας του Λ.Ε.Ρ.!
Οι δικές μας προτάσεις είναι:
Κλασσική ελληνική λογοτεχνία
1.Ηλία Βενέζη “Η αιολική γή”, “Η γαλήνη”
2. Στρατή Μυριβήλη “Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια”
3. Κοσμά Πολίτη “Στου Χατζηφράγκου”
3. Νίκος Καζαντζάκης “ Αναφορά στο Γκρέκο”, “Ο τελευταίος πειρασμός”, “Ο χριστός ξανασταυρώνεται”, “Ο φτωχούλης του θεού”
Σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
1.Κατερίνα Μέρμηγκα :“Ο έλληνας γιατρός”
2. Ισίδωρος Ζουργός : “Στη σκιά της πεταλούδας”, “Σκηνές από το βίο του Ματίας Αλμοσίνο”
3. Γιάννης Καλπούζος : “Σέρρα”, “Το γινάτι”
4. Χρήστος Χωμενίδης :“Ο Φοίνικας”
5. Άλκη Ζέη : “Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο”
6. Τατιάνα Αβέρωφ :“Το Ξέφωτο”
7. Γιάννης Γραμματικάκης : “Ένας αστρολάβος του Ουρανού και της Ζωής”
8. Θωμάς Κοροβίνης : “Το ‘55”
9. Ρέα Γαλανάκη: “Ο αιώνας των λαβυρύνθων”, “Φωτιές του Ιούδα, στάχτες του Οιδίποδα”
Ποίηση
1. Οδυσσέας Ελύτης: “Ο ήλιος ο ηλιάτορας”, “Ηλιος ο πρώτος” “Προσανατολισμοί”, “Άξιον εστί”
2. Γιώργος Σεφέρης :“Μυθιστόρημα”, “Κίχλη” Ημερολόγιο καταστρώματος Α΄Β΄Γ΄
3. Κική Δημουλά: “Χαίρε Ποτέ”, “Τα εύρετρα”
Ξένη λογοτεχνία
1.Αλμπέρ Καμύ : “Η πανούκλα”, “Ο ξένος”
2. Μαργκερίτ Γιουρσενάρ: “Αδριανού Απομνημονεύματα”
3. Γιόζεφ Ροθ :“Το εμβατήριο Ραντέτσκυ”
Ταξιδιωτικά
1. Ουίλιαμ Νταλρίμπλ : “Ταξίδι στη σκιά του Βυζαντίου”
2. Πάτρικ Λή Φέρμορ :“Ο ατέλειωτος δρόμος” “Ρούμελη”, “Μάνη”
Καλές αναγνώσεις!