Πρόταση ψηφίσματος Δημοτικού Συμβουλίου Ραφήνας-Πικερμίου για την Αγιά Σοφιά από τον Χρήστο Τσεμπέρη

207

Πρόταση ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου Ραφήνας-Πικερμίου για την Αγιά Σοφιά κατέθεσε στον πρόεδρο του σώματος ο αντιδήμαρχος Τύπου και Επικοινωνίας Χρήστος Τσεμπέρης:

H ανιστόρητη απόφαση του Προέδρου της Τουρκίας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας,  μοναδικού μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς με μεγάλη ιστορική και πνευματική σημασία για τον Χριστιανισμό και οικουμενικής πνευματικής ακτινοβολίας, σε τζαμί, αποτελεί ευθεία βολή  που υπονομεύει τον διαθρησκευτικό διάλογο, πετάει στον κάλαθο των αχρήστων διεθνείς συμβάσεις και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι του οικουμενικού μνημείου και της σημασίας του.

Είναι μια διακήρυξη Θρησκευτικού φανατισμού, τυφλού εθνικισμού και μισαλλοδοξίας από το καθεστώς Ερντογάν και ως τέτοια οφείλει να αντιμετωπιστεί διεθνώς.  .

Αποτελεί αναμφίβολα μια προκλητική, αναθεωρητική και άκρως επικίνδυνη απόφαση, είναι πρωτοφανής ενέργεια που συμβάλλει περαιτέρω στην εθνικιστική δημαγωγία, τη μισαλλοδοξία και το θρησκευτικό μίσος που πλήττει το διεθνές δίκαιο, δεν αφορά διμερείς σχέσεις αλλά τις σχέσεις της Τουρκίας με την  την παγκόσμια κοινότητα.

Η Αγία Σοφία ήταν είναι και θα παραμείνει κορυφαίο σύμβολο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, τεράστιας σημασίας σε ιστορικό και πνευματικό επίπεδο για τον απανταχού Χριστιανισμό αλλά  και φωτεινό παράδειγμα του διαθρησκευτικού διαλόγου.

Η Αγία Σοφία  δεσπόζει στην Κωνσταντινούπολη εδώ και 15ΟΟ χρόνια, από το 1934 λειτουργεί ως Μουσείο και από το 1985 προστατεύεται από την UNESCO με τη σύμφωνη απόφαση της ίδιας  της Τουρκίας, η οποία παρά τη διεθνή ευθύνη της, παραβιάζει κατάφωρα και απροκάλυπτα τις Συνθήκες της UNESCO όπως αυτές κυρώθηκαν από την ίδια στις 16 Μαρτίου 1983.

Η διεθνής κοινότητα οφείλει να αντιμετωπίσει τις ενέργειες αυτές αποφασιστικά και η Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά και κάθε άλλος φορέας στα φόρα που συμμετέχει, έχει καθήκον και υποχρέωση να αναδείξει την προκλητικά ανιστόρητη  κίνηση της Τουρκίας  σε διεθνές επίπεδο ως μοχλός πίεσης και αρωγός της Unesco και του ΟΗΕ.

Η ιστορία 15 αιώνων, η οικουμενικότητα και το μεγαλείο της Αγίας Σοφίας , η δύναμη του μηνύματος που εκπέμπει παγκόσμια ούτε αλλοιώνονται, ούτε πολύ περισσότερο, μπορούν να σβηστούν από ένα εθνικιστικό παραλήρημα θρησκευτικού μίσους και μισαλλοδοξίας. Αντιθέτως, πρέπει να προστατευθούν ως «κόρη οφθαλμού» και παρακαταθήκη – κληροδότημα στο μέλλον.