spot_img
9.9 C
Rafina
Κυριακή, 11 Ιανουαρίου, 2026
spot_img

Προβληματισμός για τους σεισμούς στην Εύβοια– Φόβοι για δόνηση έως και 5,5 Ρίχτερ – rpn

«Δεν είμαστε σίγουροι πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό»

 

 

 

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα σχετικά με την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στη βόρεια Εύβοια. Οι σεισμικές δονήσεις, με πιο πρόσφατη αυτή των 4,5 Ρίχτερ τα ξημερώματα της Δευτέρας, γίνονται αισθητές και στην Αττική, εντείνοντας την ανησυχία των κατοίκων.

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν με αυξημένη προσοχή το φαινόμενο, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο ισχυρότερου σεισμού. Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν είμαστε σίγουροι πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό», επισημαίνοντας πως το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και απαιτεί συνεχή παρακολούθηση.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, υπογράμμισε την ανάγκη για ψυχραιμία και επαγρύπνηση, εκτιμώντας ότι τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να καταγραφούν σεισμοί μεγέθους 4 έως 5 Ρίχτερ. Από την πλευρά του, ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης δεν απέκλεισε ακόμη και την πιθανότητα σεισμικής δόνησης της τάξης των 5,5 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή, τονίζοντας ότι το φαινόμενο εξελίσσεται και πρέπει να υπάρξει ετοιμότητα.

Αν και, όπως επεσήμανε ο κ. Καραστάθης, στην ευρύτερη περιοχή δεν έχουν καταγραφεί στο παρελθόν καταστροφικοί σεισμοί, οι ζημιές που έχουν ήδη σημειωθεί είναι ανησυχητικές. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγίας Άννας-Μαντουδίου, Γιώργο Τσαπουρνιώτη, περισσότερα από 50 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, με αρκετά από αυτά να κρίνονται ακατάλληλα για κατοίκηση από τους μηχανικούς που διενεργούν τους πρώτους ελέγχους.

Η Πολιτεία και οι αρμόδιες υπηρεσίες παραμένουν σε επιφυλακή, ενώ οι κάτοικοι της βόρειας Εύβοιας καλούνται να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των ειδικών και των αρχών. Οι σεισμολόγοι τονίζουν ότι η κατάσταση δεν εμπνέει πανικό, αλλά απαιτεί σοβαρότητα και συνεχή ενημέρωση.

 

Αυτή την εβδομάδα

Η παρεξήγηση που αποκάλυψε την πραγματικότητα

Η ανταπόκριση στη δημοσίευση υπήρξε εντυπωσιακή. Πολύ μεγαλύτερη απ’...

Ραφήνα: 13χρονη δέχθηκε σεξουαλική επίθεση ενώ περίμενε σε στάση στην Χ.Σμύρνης, μέρα μεσημέρι – rpn

Ανήλικο κορίτσι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση ενώ περίμενε σε στάση...

Κορωπί: Συνελήφθη άνδρας για τη φωτιά σε δύο αποθήκες που καταστράφηκαν ολοσχερώς – rpn

Στη σύλληψη ενός άνδρα προχώρησαν το απόγευμα της Κυριακής...

Το Grok “γδύνει” και την πίστη των γυναικών – Αφαιρεί μπούργκα, χιτζάμπ και ράσα μοναχών

Η χρήση του Grok, του chatbot τεχνητής νοημοσύνης της...

Συνελήφθησαν 3 οδηγοί μηχανής για σούζες στην Αττική

Στη σύλληψη τριών μοτοσικλετιστών που έδιναν ραντεβού για σούζες στην Αττική...

ΝΕΑ

Η παρεξήγηση που αποκάλυψε την πραγματικότητα

Η ανταπόκριση στη δημοσίευση υπήρξε εντυπωσιακή. Πολύ μεγαλύτερη απ’...

Συνελήφθησαν 3 οδηγοί μηχανής για σούζες στην Αττική

Στη σύλληψη τριών μοτοσικλετιστών που έδιναν ραντεβού για σούζες στην Αττική...

Τα ζώδια σήμερα Κυριακή 11/1- rpn

Οι προβλέψεις της ημέρας για όλα τα ζώδια Κριός:...

Θερμαινόμενοι δημοτικοί χώροι σε Ραφήνα και Πικέρμι, την Δευτέρα 12 Ιανουαρίου – rpn

Λόγω των σημαντικά χαμηλών θερμοκρασιών που  αναμένονται αύριο, Δευτέρα...

Καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και ναζιστικούς χαιρετισμούς σε επίλεκτη ομάδα στρατού

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν βρεθεί στο επίκεντρο σοβαρού...

RPN.GR