spot_img
15 C
Rafina
Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου, 2025
spot_img

Προβληματισμός για τους σεισμούς στην Εύβοια– Φόβοι για δόνηση έως και 5,5 Ρίχτερ – rpn

«Δεν είμαστε σίγουροι πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό»

 

 

 

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα σχετικά με την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στη βόρεια Εύβοια. Οι σεισμικές δονήσεις, με πιο πρόσφατη αυτή των 4,5 Ρίχτερ τα ξημερώματα της Δευτέρας, γίνονται αισθητές και στην Αττική, εντείνοντας την ανησυχία των κατοίκων.

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν με αυξημένη προσοχή το φαινόμενο, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο ισχυρότερου σεισμού. Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν είμαστε σίγουροι πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό», επισημαίνοντας πως το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και απαιτεί συνεχή παρακολούθηση.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, υπογράμμισε την ανάγκη για ψυχραιμία και επαγρύπνηση, εκτιμώντας ότι τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να καταγραφούν σεισμοί μεγέθους 4 έως 5 Ρίχτερ. Από την πλευρά του, ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης δεν απέκλεισε ακόμη και την πιθανότητα σεισμικής δόνησης της τάξης των 5,5 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή, τονίζοντας ότι το φαινόμενο εξελίσσεται και πρέπει να υπάρξει ετοιμότητα.

Αν και, όπως επεσήμανε ο κ. Καραστάθης, στην ευρύτερη περιοχή δεν έχουν καταγραφεί στο παρελθόν καταστροφικοί σεισμοί, οι ζημιές που έχουν ήδη σημειωθεί είναι ανησυχητικές. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγίας Άννας-Μαντουδίου, Γιώργο Τσαπουρνιώτη, περισσότερα από 50 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, με αρκετά από αυτά να κρίνονται ακατάλληλα για κατοίκηση από τους μηχανικούς που διενεργούν τους πρώτους ελέγχους.

Η Πολιτεία και οι αρμόδιες υπηρεσίες παραμένουν σε επιφυλακή, ενώ οι κάτοικοι της βόρειας Εύβοιας καλούνται να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των ειδικών και των αρχών. Οι σεισμολόγοι τονίζουν ότι η κατάσταση δεν εμπνέει πανικό, αλλά απαιτεί σοβαρότητα και συνεχή ενημέρωση.

 

Αυτή την εβδομάδα

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 21/12/2025

https://youtu.be/S7AFs_PQBaY

Η σιωπή ενός ανθρώπου που ξέρει

Ο άνθρωπος που κάποτε διάβαζε τα gallop πριν ακόμα...

Λευκή Νύχτα Ραφήνας: όταν η πόλη έγινε γιορτή – φωτογραφίες – πολλά βίντεο RPN

Η Ραφήνα έζησε το βράδυ της Παρασκευής μια από...

Παραμονή Χριστουγέννων στη Ραφήνα: Ζωντανή μουσική και γιορτινό μενού στο Άσπρο Γίδι

Παραμονή Χριστουγέννων και η Ραφήνα δεν… κοιμάται. Στην καρδιά...

Το παραμύθι του Μπουμπουνόβι και των χωριών με αυτιά

Μια φορά κι έναν καιρό, σε μια γωνιά του...

ΝΕΑ

Η σιωπή ενός ανθρώπου που ξέρει

Ο άνθρωπος που κάποτε διάβαζε τα gallop πριν ακόμα...

Παραμονή Χριστουγέννων στη Ραφήνα: Ζωντανή μουσική και γιορτινό μενού στο Άσπρο Γίδι

Παραμονή Χριστουγέννων και η Ραφήνα δεν… κοιμάται. Στην καρδιά...

Μάτι: Μουσικό ρεβεγιόν στο Άρτιον την Τετάρτη 24/12, Παραμονή Χριστουγέννων

Τήν Τετάρτη 24/12, Παραμονή Χριστουγέννων ένα μουσικό ρεβεγιόν στο...

Τα ζώδια σήμερα Σάββατο 20/12 – rpn

Αναλυτικά οι προβλέψεις της ημέρας για όλα τα ζώδια ...

RPN.GR