Είναι διαχρονικό και πάνδημο το αίτημα για απόκτηση του Λόφου και της Βίλας Λεβίδη από τον Δήμο Παλλήνης και δημιουργία πάρκου αναψυχής και χώρου πολιτισμού.Πήραμε την πρωτοβουλία να μαζέψουμε όσο δυνατόν περισσότερες υπογραφές για να πιέσουμε τον Δήμο να προχωρήσει στην απόκτησή του. Πιστεύουμε ότι είναι η ώρα για να γίνουν πράξη όλες οι προηγούμενες αποφάσεις για την απόκτηση του μοναδικού αυτού πνεύμονα πρασίνου αλλά και της βίλας Λεβίδη που αποτελούν τοπόσημο και κομμάτι της ιστορίας της όμορφης πόλης μας, που ασφυκτιά ανάμεσα στις μεγάλες λεωφόρους.
Tο «Κτήμα Λεβίδη», εκτείνεται σε έκταση 80 στρεμμάτων στην είσοδο της Δημοτικής Ενότητας Παλλήνης, σχεδόν στο κέντρο του ενιαίου Δήμου, γεμάτος δέντρα και εγκαταστάσεις μικρές και μεγάλες, όλες κατεστραμμένες, σήμερα, από άτομα που είτε έψαχναν «κρυμμένους θησαυρούς» είτε για να οικειοποιηθούν τα πεντελικά μάρμαρα, τα πλακάκια, τα τούβλα παλαιάς κοπής μέχρι και τα δοκάρια ξυλείας από τις οροφές και τα ενδιάμεσα χωρίσματα της κατοικίας.
Στα 2,5 στρέμματα του Κτήματος, εκτείνονταν η βίλα με 70 δωμάτια, έργο του κορυφαίου αρχιτέκτονα της εποχής Κωνσταντίνου Σακελλαρίου. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του Λόφου Λεβίδη, ο κυκλικός πύργος δίπλα από τη βίλα με την οποία συνδέεται με μια εντυπωσιακή καμάρα.
Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον πύργο, όμως, όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του πείθουν ότι είναι κτίσμα της οθωμανικής εποχής. Η ανέγερση του, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας σε κρατικά αρχεία που έγινε το 2006 από την τοπική εφημερίδα «Νεολόγος» Παλλήνης, αποσκοπούσε στην εποπτεία της ευρύτερης περιοχής και ειδικότερα στην προστασία των κτημάτων και στον καρόδρομο (σήμερα, λεωφόρος Μαραθώνος) που οδηγούσε στα Μεσόγεια και κυρίως στην Παιανία.
Στο ισόγειο του πύργου διακρίνεται μέχρι και σήμερα, παράθυρο-άνοιγμα που χρησιμοποιούνταν ως τυφεκιοθυρίδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βίλα Λεβίδη όσο υπήρχε ήταν ένα θαύμα ανεκτίμητης αρχιτεκτονικής αξίας που κοσμούσε την περιοχή και μεταξύ άλλων, αποτελούσε τον διακαή πόθο πολλών σκηνοθετών του κινηματογράφου.
Στις εγκαταστάσεις της γυρίστηκαν μερικές από τις μεγαλύτερες ελληνικές κινηματογραφικές παραγωγές της Finos Film, όπως, «Το Λεβεντόπαιδο», «Δικτάτωρ Καλεί Θανάση», «Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη» και η ταινία του 1968 με την τεράστια εισπρακτική επιτυχία, «Η Αρχόντισσα και ο Αλήτης» με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη και το Δημήτρη Παπαμιχαήλ.
Σήμερα, ο Λόφος Λεβίδη αποτελεί τον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου της ευρύτερης περιοχής μετά την ραγδαία ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής μας στις τελευταίες δεκαετίες και είναι ιδιαίτερα σοβαρός αυτός ο λόγος για να περιέλθει, επιτέλους, στην ιδιοκτησία του Δήμου Παλλήνης και των κατοίκων της πόλης.
Μια σειρά αποφάσεις που ελήφθησαν απο το Δημοτικό Συμβούλιο Παλλήνης, έχουν μείνει στα χαρτιά. Το Δημοτικό Συμβούλιο Παλλήνης, με την με αριθμ.146/2004 απόφαση του αποφάσισε ομόφωνα την έναρξη διαδικασιών απόκτησης του Λόφου Λεβίδη.
Ειδικότερα η ομόφωνη απόφαση αναφέρει “το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παλλήνης αποφασίζει: την απόκτηση από το Δήμο του Λόφου Λεβίδη, ως την τελευταία μεγάλη ανάσα πρασίνου της περιοχής και την έναρξη των απαραίτητων διαδικασιών.
Τα τελευταία χρόνια, η πλήρης εγκατάλειψη έχει οδηγήσει στη απόλυτη καταστροφή και της βίλας Λεβίδη, η οποία αποτελεί μέρος της τοπικής ιστορίας. Είναι καιρός να διεκδικήσουμε αυτό που έχουν πράξει αρκετοί Δήμοι στην Αττική, όπως ο Δήμος Ζωγράφου που πρόσφατα απέκτησε τη βίλα Ζωγράφου, ο Δήμος Αγίας Παρασκευής που πρόσφατα απέκτησε την βίλα Ιόλα.
Διεκδικούμε :
1.την απόκτηση από τον Δήμο Παλλήνης των κτισμάτων και των μη δασικών εκτάσεων του Λόφου Λεβίδη
2. την κήρυξη της βίλας Λεβίδη ως διατηρητέου κτιρίου
3.την ανακατασκευή της βίλας, ως μνημείο τοπικής ιστορίας και πολιτισμού και την μετατροπή του σε χώρο Πολιτισμού του Δήμου Παλλήνης .
Μπορείτε να συμμετέχετε στο ψήφισμα πατώντας ΕΔΩ
Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ