spot_img
12.3 C
Rafina
Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου, 2026
spot_img

Πυρετός στα παιδιά: Πώς θα πέσει χωρίς φάρμακα – Οδηγίες της Παιδιατρικής Εταιρείας

 

 

 

Ανήσυχοι είναι οι γονείς λόγω της «έκρηξης» των ιώσεων στα παιδιά και των τεράστιων ελλείψεων σε φάρμακα -μεταξύ των οποίων και τα αντιπυρετικά- το τελευταίο διάστημα, γεγονός που οδήγησε την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία και τον πρόεδρό της, καθηγητή Ανδρέα Κωνσταντόπουλο, να δημοσιοποιήσει ορισμένες οδηγίες για την πτώση του πυρετού.

«Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι ο υψηλός πυρετός (40 C) το μόνο που προκαλεί στο παιδί είναι ότι ο άρρωστος έχει πιο πολλές αναπνοές, πιο πολλές σφύξεις και δεν νοιώθει καλά. Καμία άλλη βλαβερή επίπτωση δεν προκαλεί ο πυρετός. Μη φοβάστε τον υψηλό πυρετό. Ο υψηλός πυρετός είναι σύμμαχός μας και αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των ιών», αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ρίχνουμε τον πυρετό μόνο για να νοιώσει πιο άνετα ο άρρωστος. Για την πτώση του πυρετού χρησιμοποιούμε αφ’ ενός απλά φυσικά μέτρα και αφ’ ετέρου αντιπυρετικά φάρμακα».

Τα 3 μέτρα για να πέσει ο πυρετός χωρίς φάρμακα

Τα φυσικά μέτρα είναι τα εξής:

1) Δεν σκεπάζουμε το παιδί με κουβέρτες και παπλώματα παρά μόνο όταν έχει ρίγος. Διαφορετικά δεν το σκεπάζουμε, για να φύγει η θερμοκρασία του σώματος προς το περιβάλλον.

2) Δεν φοράμε πολλά ρούχα στο παιδί. Το ντύνουμε όσο γίνεται με ελαφρά ρούχα και όχι πολλές στρώσεις που δρουν ως μονωτικό, και εμποδίζουν την πτώση του πυρετού. Εάν δεν έχει κρύο το αφήνουμε τελείως γυμνό ή με ένα φανελάκι.

3) Κάνουμε ένα μπάνιο στην μπανιέρα αφήνοντας το παιδί στο νερό για 10-20 λεπτά, και καλό θα είναι όταν το νερό ζεσταίνεται να το φρεσκάρουμε. Το ντουζ δεν ρίχνει το πυρετό, διότι το νερό περνά στιγμιαία από το σώμα του παιδιού και δεν γίνεται ανταλλαγή της θερμοκρασίας ανάμεσα στο σώμα και το νερό.

Η δοσολογία για αναβράζοντα δισκία σε παιδιά

«Αν εφαρμόσετε αυτά τα μέτρα ο πυρετός από 40 C ελαττώνεται κατά 1-2 °C και το παιδί νοιώθει καλύτερα και δεν χρειάζεται να δοθεί αντιπυρετικό φάρμακο. Σε περίπτωση που χρειασθεί να δώσουμε αντιπυρετικά φάρμακα, υπάρχουν στην καθημερινή πράξη σε σιρόπι, οι παρακεταμόλες και τα παράγωγα της ιβουπροφαινης.

Αυτό τον καιρό που δεν βρίσκετε σιρόπι παρακεταμόλης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αναβράζοντα δισκία που υπάρχουν σε αφθονία», υπογραμμίζει η ανακοίνωση και συνεχίζει:

  • Για παιδιά άνω των 12 ετών χρησιμοποιούμε αναβράζοντα δισκία ανά 5-6 ώρες.
  • Παιδιά 6-12 ετών μπορούν να πάρουν μισό αναβράζον δισκίο ανά 6ωρο.
  • Για παιδιά 3-6 ετών συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. Μπορείτε να διαλύσετε 1/2 δισκίο σε 80 ml νερού και να δώσετε στο παιδί 40 ml ανά 6ωρο.

«Με αυτούς τους απλούς τρόπους μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον πυρετό, αρκεί να συνειδητοποιήσετε ότι ο πυρετός δεν είναι επικίνδυνος όσο ψηλά και αν ανεβαίνει», καταλήγει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΥΡΕΤΟΣ 10.01.23

Αυτή την εβδομάδα

Τα ζώδια σήμερα Σάββατο 21/2

Αναλυτικές προβλέψεις της ημέρας για όλα τα ζώδια Κριός:...

Μπραντ Πιτ: Πάσχει από προσωπαγνωσία και δεν υπάρχει θεραπεία

Η πρόσφατη άφιξη του Μπραντ Πιτ στην Ύδρα για...

Ραφήνα: Καθαρά Δευτέρα στην ”Καλή καρδιά του Νικόλα”

Και αυτή την Καθαρά Δευτέρα, η παράδοση έχει διεύθυνση...

Έναρξη «Σχολής Γονέων» από το Δήμο Παλλήνης/ Πρώτη συνάντηση 26/2

Έναρξη «Σχολής Γονέων» από το Δήμο Παλλήνης – Πρώτη...

Artion Live: Chicago Blues Night με τον Michael Dotson

Το Artion στο Μάτι υποδέχεται έναν αυθεντικό εκπρόσωπο του...

ΝΕΑ

Τα ζώδια σήμερα Σάββατο 21/2

Αναλυτικές προβλέψεις της ημέρας για όλα τα ζώδια Κριός:...

Μπραντ Πιτ: Πάσχει από προσωπαγνωσία και δεν υπάρχει θεραπεία

Η πρόσφατη άφιξη του Μπραντ Πιτ στην Ύδρα για...

Ραφήνα: Καθαρά Δευτέρα στην ”Καλή καρδιά του Νικόλα”

Και αυτή την Καθαρά Δευτέρα, η παράδοση έχει διεύθυνση...

Έναρξη «Σχολής Γονέων» από το Δήμο Παλλήνης/ Πρώτη συνάντηση 26/2

Έναρξη «Σχολής Γονέων» από το Δήμο Παλλήνης – Πρώτη...

Artion Live: Chicago Blues Night με τον Michael Dotson

Το Artion στο Μάτι υποδέχεται έναν αυθεντικό εκπρόσωπο του...

Λιμάνι Ραφήνας: Και σαρακοστιανά την Καθαρά Δευτέρα στο ψητοπωλείο ”Εφη”!

Μεγάλη ποικιλία από Σαρακοστιανούς μεζέδες την Καθαρά Δευτέρα στο...

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Πικερμίου συνεδριάζει για 4 θέματα στις 24/2

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Πικερμίου συνεδριάζει για 4 θέματα στις...

Ραφήνα: Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό οικ. έτους 2026

Ειδική συνερίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό οικ....

RPN.GR