Το Λύκειον των Ελληνίδων – Παράρτημα Ραφήνας διοργανώνει την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2026 την εκδήλωση «Χρυσοστόμεια 2026», με τίτλο «Οι τόποι που κράτησαν τις μνήμες».
Πρόκειται για ένα χορευτικό αφιέρωμα στον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης, μέσα από το οποίο θα αναδειχθούν οι ιστορικές μνήμες, οι παραδόσεις και η πολιτιστική κληρονομιά του Μικρασιατικού Ελληνισμού.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 20:30, στο προαύλιο του Γυμνασίου–Λυκείου Ραφήνας, με τη στήριξη του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου.
Από την Τρίγλια και την Κωνσταντινούπολη έως τη Σμύρνη
Το αφιέρωμα ακολουθεί μια συμβολική πολιτιστική διαδρομή που ενώνει την Τρίγλια, την Κωνσταντινούπολη, τη Δράμα, τις Σέρρες, τη Θεσσαλονίκη και τη Σμύρνη.
Μέσα από τη μουσική και τον χορό, οι τόποι αυτοί μετατρέπονται σε ζωντανούς φορείς της συλλογικής μνήμης, θυμίζοντας τις πατρίδες που χάθηκαν, αλλά και τις παραδόσεις που διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν από γενιά σε γενιά.
Κεντρικό πρόσωπο της εκδήλωσης είναι ο Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης, ο τελευταίος μητροπολίτης της πόλης, ο οποίος μαρτύρησε κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή και αποτελεί διαχρονικό σύμβολο πίστης, θυσίας και ιστορικής μνήμης.
Τα «Χρυσοστόμεια 2026» φιλοδοξούν να αποτελέσουν μια βραδιά τιμής και μνήμης, συνδέοντας τη Ραφήνα με τις μικρασιατικές της ρίζες και υπενθυμίζοντας ότι η παράδοση παραμένει ζωντανή όταν συνεχίζει να εκφράζεται και να μεταδίδεται.
Ημερομηνία: Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2026
Ώρα: 20:30
Χώρος: Προαύλιο Γυμνασίου–Λυκείου Ραφήνας

































