spot_img
20.4 C
Rafina
Δευτέρα, 6 Απριλίου, 2026
spot_img

Ραφήνα: Ένταση, ευθύνες και αναζήτηση λύσεων για την Καλλιτεχνούπολη – Όσα διημείφθησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας – Πικερμίου

 

 

 

Σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ραφήνας–Πικερμίου, με επίκεντρο τις σοβαρές καταστροφές που άφησε πίσω της η πρόσφατη κακοκαιρία στην Καλλιτεχνούπολη. Η κατάρρευση τμήματος του οδικού δικτύου και η πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας ανέδειξαν με δραματικό τρόπο τα διαχρονικά προβλήματα των υποδομών, προκαλώντας έντονες αντιπαραθέσεις αλλά και ισχυρή παρουσία πολιτών που ζητούν άμεσες λύσεις.

Στο στόχαστρο η Δήμαρχος Δήμητρα Τσεβά, η οποία ομολογουμένως και παρά τη σφοδρότητα της κριτικής και την έντονη πίεση από τους κατοίκους της πληγείσας περιοχής, διατήρησε σταθερή στάση, επιδεικνύοντας επάρκεια, ψυχραιμία και θεσμική αντοχή. Υπερασπίστηκε τις ενέργειες του Δήμου, τονίζοντας ότι ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας λειτούργησε έγκαιρα, ενώ υπογράμμισε πως ο όγκος των υδάτων που κατέληξε στην περιοχή ήταν πρωτοφανής.
«Δεν έχουμε μαγικά ραβδιά» σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας παράλληλα ότι έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες αποκατάστασης και προσωρινής εξυπηρέτησης της κυκλοφορίας.

Συναινετική ήταν η προσέγγιση του Κώστα Ξηντάρα, ο οποίος επέλεξε να δώσει έμφαση στην ανάγκη εξεύρεσης ουσιαστικών λύσεων και όχι στην όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Με παρεμβάσεις που εστίαζαν στην πρόληψη και την ουσιαστική θωράκιση της περιοχής, ανέδειξε μια πιο εποικοδομητική στάση αντιπολίτευσης.

Θετική παρουσία στη συζήτηση είχαν επίσης, ο κ. Κοκκόλης, ο οποίος εμφανίστηκε ενημερωμένος και ουσιαστικός, καθώς και ο πρώην Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Καλφαντής, του οποίου οι τοποθετήσεις κρίθηκαν ιδιαίτερα χρήσιμες – σε βαθμό που η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου παραδέχθηκε ότι θα έπρεπε να του είχε δοθεί εξαρχής ο λόγος.

Ωστόσο, το κλίμα δεν έμεινε σε επίπεδο γόνιμης αντιπαράθεσης. Αντίθετα, η συνεδρίαση σημαδεύτηκε από εντάσεις και στιγμές που ξέφυγαν από τα όρια της πολιτικής ευπρέπειας.
Κεντρικό ρόλο στην όξυνση αυτή, είχε ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Χαράλαμπος Ζαφειρόπουλος, ο οποίος υιοθέτησε υψηλούς τόνους, με επιθετική και εριστική ρητορική απέναντι στην Αντιπολίτευση, πυροδοτώντας περαιτέρω την ένταση.
Παράλληλα, η εμφανής αδυναμία της Προεδρίας να διαχειριστεί αποτελεσματικά και με τον ενδεδειγμένο τρόπο, τη διαδικασία, συνέβαλε σε εικόνες αποδιοργάνωσης, δημιουργώντας συνθήκες που θύμιζαν «χαώδη» συνεδρίαση (όχι άγνωστη για το συγκεκριμένο Σώμα).

Από τη μεριά του, ο τέως Δήμαρχος Ευάγγελος Μπουρνούς άσκησε έντονη κριτική, αποδίδοντας μέρος της ευθύνης για την κατάρρευση του δρόμου σε έργα του ΔΕΔΔΗΕ, θέτοντας παράλληλα σειρά ερωτημάτων για τη διαχείριση της κρίσης και το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης. Την ίδια ώρα, ο Ανδρέας Βασιλόπουλος ανέδειξε το διαχρονικό πρόβλημα της έλλειψης καταγραφής επικίνδυνων σημείων, τονίζοντας ότι χωρίς προληπτικό σχεδιασμό οι παρεμβάσεις παραμένουν αποσπασματικές.

Συζητήθηκαν επιπλέον, πιθανές αιτίες της καταστροφής, με αναφορές σε παλαιότερες παρεμβάσεις, έργα υποδομών και καθαρισμούς ρεμάτων που ενδέχεται να επηρέασαν τη ροή των υδάτων. Επιβεβαιώθηκε δε, ότι έργα του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται υπό εξέταση, ενώ ήδη έχει αποσταλεί εξώδικο από τον Δήμο.

Ιδιαίτερη βαρύτητα είχε η παρουσία των κατοίκων της Καλλιτεχνούπολης, οι οποίοι με αγωνία και σε ορισμένες περιπτώσεις, αγανάκτηση, ζήτησαν άμεση αποκατάσταση της οδικής σύνδεσης και ασφαλείς εναλλακτικές διαδρομές. Η πίεση που άσκησαν ήταν έντονη αλλά απολύτως αναμενόμενη και δικαιολογημένη, δεδομένων των σοβαρών προβλημάτων καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν.

Παρά τις αντιπαραθέσεις, η συνεδρίαση ανέδειξε ένα κοινό συμπέρασμα: την επιτακτική ανάγκη για ολοκληρωμένο σχεδιασμό και υλοποίηση έργων υποδομής που θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα της περιοχής απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Η προσωρινή λύση της γέφυρας τύπου Bailey μπορεί να δώσει ανάσα, όμως δεν υποκαθιστά τη μόνιμη αποκατάσταση.

Το ζητούμενο πλέον είναι σαφές: λιγότερη ένταση, περισσότερος σχεδιασμός και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, ώστε η επόμενη κακοκαιρία να μη βρει την Καλλιτεχνούπολη, αλλά και συνολικά την περιοχή, ξανά ανοχύρωτη.

Ακολουθεί το βίντεο της συνεδρίασης

Αυτή την εβδομάδα

Κυκλοφοριακό χάος στον Κηφισό λόγω τροχαίου

Κυκλοφοριακό χάος έχει προκαλέσει η σύγκρουση νταλίκας με αυτοκίνητο...

Τροχαίο στην Καλλιθέα: Οδηγός ντελίβερι παρέσυρε ανήλικο παιδί

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας σε...

ΜΕΣΜΑ: Με επιτυχία το Πασχαλινό Μπαζάρ του ΜΕΣΜΑ – Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μαραθώνος Αναγέννηση

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Πασχαλινό Μπαζάρ του συλλόγου μας. Ευχαριστούμε...

Ένοπλη ληστεία στα ΕΛΤΑ Μαραθώνα

Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε κατα τις 2 το μεσημέρι σήμερα,...

ΝΕΑ

Κυκλοφοριακό χάος στον Κηφισό λόγω τροχαίου

Κυκλοφοριακό χάος έχει προκαλέσει η σύγκρουση νταλίκας με αυτοκίνητο...

Τροχαίο στην Καλλιθέα: Οδηγός ντελίβερι παρέσυρε ανήλικο παιδί

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας σε...

ΜΕΣΜΑ: Με επιτυχία το Πασχαλινό Μπαζάρ του ΜΕΣΜΑ – Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μαραθώνος Αναγέννηση

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Πασχαλινό Μπαζάρ του συλλόγου μας. Ευχαριστούμε...

Ένοπλη ληστεία στα ΕΛΤΑ Μαραθώνα

Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε κατα τις 2 το μεσημέρι σήμερα,...

Τι σηματοδοτεί η Μεγάλη Δευτέρα για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς

Η Μεγάλη Δευτέρα ανοίγει την πιο ιερή εβδομάδα της...

800 Νέα δέντρα ζωής στο 1ο ΕΠΑΛ Ραφήνας

Με ιδιαίτερη επιτυχία και έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα πραγματοποιήθηκε την...

RPN.GR