spot_img
18.5 C
Rafina
Σάββατο, 3 Οκτωβρίου, 2026
spot_img

Ραφήνα: Η περίεργη πλωτή πλατφόρμα στο λιμάνι και η εκκωφαντική σιωπή των τοπικών αρχών

 

 

Η υγεία μας και το περιβάλλον είναι αδιαπραγμάτευτα!

Ανακοίνωση της ανεξάρτητης δημοτικής κίνησης «Γη & Ελευθερία»

Η περίεργη πλωτή πλατφόρμα που κατέπλευσε στο λιμάνι της Ραφήνας την Τρίτη 3/3/26, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, με τον κόσμο να αναρωτιέται ακόμη και σήμερα, τι εργασίες έκανε στην άλλη άκρη του λιμανιού, κολλημένη στον βράχο δίπλα στην παραλία Πανόραμα;

 

Η ανεξάρτητη δημοτική κίνηση «Γη & Ελευθερία» συγκέντρωσε πληροφορίες για το θέμα από τον Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας και την Περιφέρεια, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα στα ερωτήματα που κατατέθηκαν εγγράφως από την δημοτική σύμβουλο Εμμανουέλα Τερζοπούλου. Ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας, δεν έχουν απαντήσει μέχρι στιγμής στα αιτήματα που έχει στείλει η δημοτική σύμβουλος από τις 4/3/2026.

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συλλέχθηκαν, η πλωτή πλατφόρμα έκανε ερευνητικές γεωτρήσεις, για την προσαιγιάλωση καλωδίου υψηλής τάσης (150 kV) στην περιοχή Πρωτέα Ραφήνας, στo πλαίσιo του έργου «Συγκρότημα 7 Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στις θέσεις «ΡΙΖΑ», «ΤΡΙΚΟΡΦΟ», «ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ», «ΑΓΙΟΙ ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ», «ΛΙΑΠΟΥΡΘΙ», «ΠΛΑΤΑΝΟΣ» & «ΔΙΣΤΡΑΤΑ», συνολικής ισχύος 102,3 MW και συνοδά υποστηρικτικά έργα με την τροποποίησή του ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/87608/6172/7-10-25 »

 

Συγκεκριμένα, θα υλοποιηθεί ενεργειακή ζέυξη Εύβοιας-Αττικής με 2 υποθαλάσσια καλώδια μήκους 25 χλμ, προκειμένου να  μεταφέρεται ηλεκτρική ενέργεια έως 450 μεγαβάτ (MW) από αιολικά πάρκα της Εύβοιας, διαμέσου των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου, Σπάτων-Αρτέμιδος και Παιανίας, προς στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Παιανίας.

Φωτό: όδευση του καλωδίου (μπλε γραμμή)

Σύμφωνα με την μελέτη, η προσαιγιάλωση του υποθαλάσσιου καλωδίου θα γίνει δίπλα στην παραλία Πανόραμα και ακριβώς στο σημείο που σήμερα βρίσκεται η άγκυρα. Είναι ένα από τα ομορφότερα σποτ της Ραφήνας, από όπου έχει κανείς θέα προς το λιμάνι, την πλαζ και το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας. Στο σημείο αυτό, η εγκατάσταση «υποδοχής» των υποθαλάσσιων καλωδίων θα καταλάβει μία έκταση 1,5 στρέμματος.

 

Φωτό: θέση εγκατάστασης προσαιγιάλωσης καλωδίου (πράσινο σκούρο περίγραμμα)

 

Για ένα έργο τέτοιου μεγέθους με σοβαρές  υγειονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, που θα μετατρέψει την Ραφήνα σε ενεργειακό κόμβο, όφειλε να έχει γνωμοδοτήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου και να έχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι του Δήμου, ειδικά δε αυτοί που τα σπίτια τους γειτνιάζουν με την εγκατάσταση στην οδό Θάλειας και με την υπόγεια όδευση του καλωδίου, καθώς η υψηλή τάση δημιουργεί  ηλεκτρομαγνητικά πεδία που μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων.

 

Αντ’αυτού, ο Δήμος δεν ενημέρωσε την τοπική κοινωνία, ούτε έφερε το θέμα για γνωμοδότηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως είχε ζητήσει με έγγραφό της η Περιφέρεια Αττικής (Αρ.Πρωτ. Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου 17189/5-8-2024). Έτσι το έργο τελικά αδειοδοτήθηκε με την υπ.αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/87608/6172/7-10-2025 απόφαση του ΥΠΕΝ, χωρίς την παραμικρή ένσταση εκ μέρους των τοπικών φορέων του Δήμου μας.

 

Ακόμη και μετά την άφιξη της πλωτής πλατφόρμας, ούτε ο Δήμος, ούτε κάποια άλλη τοπική αρχή (ΟΛΡ, Λιμεναρχείο)  δεν ενημέρωσε υπεύθυνα τον κόσμο που ανησυχούσε, βλέποντας να ξεκινάει ένα έργο που κανείς δεν γνώριζε τι είναι.

 

Ζητάμε από τον Δήμο την λεπτομερή ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου και των κατοίκων, έστω και καθυστερημένα, για το τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί στο Δήμο μας στο πλαίσιο του έργου αυτού και την προσωρινή παύση κάθε εργασίας μέχρι την πλήρη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας.

 

Η υγεία μας και το περιβάλλον είναι αδιαπραγμάτευτα!

 

 

 

 

 

Αυτή την εβδομάδα

Πικέρμι: Οι «Ιωνίδες» δίνουν ραντεβού για την πρόληψη στις 11 Οκτωβρίου

Κάλεσμα συμμετοχής σε δράση ενημέρωσης και πρόληψης απευθύνει ο...

Δράση του Δήμου Παλλήνης στο 6ο Δημοτικό Παλλήνης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

Τα παιδιά μαθαίνουν να αγαπούν και να σέβονται τα...

Ο Σύλλογος Τριγλιανών Ραφήνας παρουσιάζει «Το σπίτι της Τρίγλιας» σε ημερίδα για τα μουσεία της Ανατολικής Αττικής

Ο Σύλλογος Τριγλιανών Ραφήνας θα συμμετάσχει στην ημερίδα «Μουσεία...

Ραφήνα–Πικέρμι: Δωρεάν βιωματική συνάντηση coaching με την Ευγενία Κοκράνη

Το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Ραφήνας–Πικερμίου διοργανώνει το δεύτερο...

ΝΕΑ

Πικέρμι: Οι «Ιωνίδες» δίνουν ραντεβού για την πρόληψη στις 11 Οκτωβρίου

Κάλεσμα συμμετοχής σε δράση ενημέρωσης και πρόληψης απευθύνει ο...

Ραφήνα–Πικέρμι: Δωρεάν βιωματική συνάντηση coaching με την Ευγενία Κοκράνη

Το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Ραφήνας–Πικερμίου διοργανώνει το δεύτερο...

Πικέρμι: Ερώτηση στη Βουλή για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές νερού στη Διώνη

Ερώτηση στη Βουλή για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές νερού στη...

Παραμένει το απαγορευτικό απόπλου σε Ραφήνα και Λαύριο

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου στα λιμάνια της...

RPN.GR