spot_img
34.5 C
Rafina
Κυριακή, 23 Αυγούστου, 2026
spot_img

Ραφήνα: Οφέλη εργοθεραπευτικής ομάδας στην Ηλιαχτίδα

Στην εργοθεραπεία στην Ηλιαχτίδα, το «μαζί» δεν είναι απλώς μια επιλογή· είναι εργαλείο. Όταν τα παιδιά δουλεύουν σε ομαδικό πλαίσιο, οι δεξιότητες δεν καλλιεργούνται σε αποστειρωμένο περιβάλλον, αλλά μέσα σε συνθήκες που μοιάζουν με την πραγματική ζωή. Και εκεί ακριβώς γίνεται η διαφορά.

Μέσα από το ομαδικό θεραπευτικό παιχνίδι στην Ηλιαχτίδα, τα παιδιά εξασκούν βασικές κοινωνικές δεξιότητες με τρόπο βιωματικό: μαθαίνουν να περιμένουν τη σειρά τους, να ακολουθούν κανόνες, να συνεργάζονται και να διαχειρίζονται μικρο-διαφωνίες χωρίς «εκρήξεις». Δεν είναι θεωρία — είναι πράξη, και μάλιστα σε ασφαλές περιβάλλον.

Παράλληλα, ενισχύεται ουσιαστικά η επικοινωνία. Τα παιδιά μαθαίνουν να ζητούν βοήθεια, να εξηγούν τι θέλουν, να διαπραγματεύονται και να ενθαρρύνουν τους άλλους. Με απλά λόγια, αποκτούν φωνή — και μαθαίνουν να τη χρησιμοποιούν σωστά.

Η αυτορρύθμιση είναι ένα ακόμα μεγάλο κομμάτι. Σε μια ομάδα, το παιδί έρχεται αντιμέτωπο με ενθουσιασμό αλλά και ματαίωση. Μαθαίνει να περιμένει, να προσαρμόζεται και να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του χωρίς να καταρρέει. Αυτές οι δεξιότητες δεν «διδάσκονται» απλώς — χτίζονται μέσα από εμπειρίες.

Στο κομμάτι της κίνησης, η ομαδική εργοθεραπεία προσφέρει πλούσια ερεθίσματα: κινητικές διαδρομές, παιχνίδια συντονισμού, δραστηριότητες ισορροπίας. Το παιδί αποκτά καλύτερη επίγνωση του σώματός του στον χώρο και βελτιώνει τον κινητικό του σχεδιασμό χωρίς να το καταλαβαίνει — γιατί απλά… παίζει.

Και φυσικά, δεν γίνεται να μην αναφερθούμε στην αυτοπεποίθηση. Το «τα κατάφερα» μέσα σε μια ομάδα έχει άλλο βάρος. Δίνει κίνητρο, ενισχύει την επιμονή και βοηθά το παιδί να πιστέψει στις δυνατότητές του.

Το πιο σημαντικό όμως; Η γενίκευση. Ό,τι δουλεύεται στην ομάδα δεν μένει εκεί. Περνά πιο εύκολα στο σχολείο, στο παιχνίδι, στο σπίτι. Και αυτός είναι ο πραγματικός στόχος.


Όταν τα παιδιά είναι αδέρφια: τι κερδίζουμε επιπλέον

Η συμμετοχή αδερφών στην ίδια θεραπευτική ομάδα μπορεί να απογειώσει τη διαδικασία — αν γίνει σωστά.

Η παρουσία ενός οικείου προσώπου δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας. Το παιδί νιώθει πιο άνετα, συμμετέχει πιο γρήγορα και τολμά περισσότερο. Δεν ξεκινά από το μηδέν.

Ταυτόχρονα, το ένα παιδί λειτουργεί ως φυσικό πρότυπο για το άλλο. Μαθαίνουν μέσα από τη μίμηση — έναν από τους πιο ισχυρούς μηχανισμούς μάθησης. «Αν το κάνεις εσύ, μπορώ κι εγώ».

Η ενσυναίσθηση ενισχύεται σημαντικά. Τα αδέρφια αρχίζουν να κατανοούν τον ρυθμό και τις δυσκολίες του άλλου, κάτι που συχνά λείπει στην καθημερινότητα του σπιτιού.

Ένα ακόμα κέρδος είναι η μετατόπιση από τον ανταγωνισμό στη συνεργασία. Ο στόχος δεν είναι «ποιος θα κερδίσει», αλλά «πώς θα τα καταφέρουμε μαζί». Και αυτό αλλάζει όλο το παιχνίδι.

Μέσα από τη διαδικασία μπαίνουν και όρια: βοηθάω χωρίς να κάνω τα πάντα για σένα, περιμένω τη σειρά μου, σέβομαι τον ρόλο μου. Μαθήματα ζωής, όχι απλά δραστηριότητες.

Και το καλύτερο; Ό,τι μαθαίνουν μαζί, το μεταφέρουν και στο σπίτι. Το παιχνίδι συνεχίζεται, οι συμπεριφορές σταθεροποιούνται και οι αλλαγές έχουν διάρκεια.


Σημαντική σημείωση: Όταν συμμετέχουν αδέρφια, η ομάδα πρέπει να είναι σωστά δομημένη. Δεν θέλουμε το ένα παιδί να «κολλήσει» στον ρόλο του βοηθού και το άλλο σε αυτόν που απλώς ακολουθεί. Στόχος είναι η εξέλιξη και των δύο.


Κλείστε ένα ραντεβού αξιολόγησης στην Ηλιαχτίδα Τηλ: 2294304779
Ραφήνα | Αθήνα | Αιγάλεω
www.hliaxtida.com

spot_img

 

Αυτή την εβδομάδα

Εννιάμερα της Παναγίας: Τι γιορτάζει η Εκκλησία στις 23 Αυγούστου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμά η Ορθόδοξη Εκκλησία στις 23...

«Εμείς – Μαραθώνας»: Τρεις προτάσεις για το Τουριστικό Περίπτερο και το γειτονικό δημοτικό ακίνητο

Τρεις προτάσεις για την αξιοποίηση του Τουριστικού Περιπτέρου Μαραθώνα...

Μαραθώνας: Μεγάλο λαϊκό γλέντι στις 29 Αυγούστου με Ζαζόπουλο, Βέρρα και Ηλιάδη

Μια μεγάλη μουσική εκδήλωση με γνωστούς εκπροσώπους του λαϊκού...

Τα ζώδια σήμερα Κυριακή 23 Αυγούστου

Τα ζώδια σήμερα, Κυριακή 23 Αυγούστου Φίλε μου Κριέ, η...

ΝΕΑ

Εννιάμερα της Παναγίας: Τι γιορτάζει η Εκκλησία στις 23 Αυγούστου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμά η Ορθόδοξη Εκκλησία στις 23...

Μαραθώνας: Μεγάλο λαϊκό γλέντι στις 29 Αυγούστου με Ζαζόπουλο, Βέρρα και Ηλιάδη

Μια μεγάλη μουσική εκδήλωση με γνωστούς εκπροσώπους του λαϊκού...

Τα ζώδια σήμερα Κυριακή 23 Αυγούστου

Τα ζώδια σήμερα, Κυριακή 23 Αυγούστου Φίλε μου Κριέ, η...

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για σήμερα Κυριακή σε όλη την Ανατολική Αττική

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για σήμερα ΚΥΡΙΑΚΗ...

RPN.GR