spot_img
9.7 C
Rafina
Σάββατο, 14 Μαρτίου, 2026
spot_img

Ραφήνα: Παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Κανελλόπουλου στη βιβλιοθήκη του αθλητικού συλλόγου Νέου Βουτζά – rpn

 

 

 

Μια διαφορετική, τολμηρή και πολυδιάστατη παρουσίαση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 18 Μαΐου στη Βιβλιοθήκη του Αθλητικού Συλλόγου Νέου Βουτζά – Η Πρόοδος, στη Ραφήνα, με αφορμή το βιβλίο του Χρήστου Κανελλόπουλου «Η Δίκη της Στενής Αυτοάμυνας», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Επίκεντρο.

Σύμφωνα με την Αναστασία Ευαγγελιου Ρίζου, η εκδήλωση ήταν performance με την πλήρη σημασία του όρου. Περιλάμβανε χορό, θεατρικό δρώμενο, πρόζα, εισηγήσεις και ανοιχτό διάλογο, δημιουργώντας μια εμπειρία που ξεπέρασε την κλασική παρουσίαση βιβλίου και μετατράπηκε σε πολιτιστικό και στοχαστικό γεγονός.

Το θέμα, δύσκολο και ευαίσθητο: ο ελληνικός εμφύλιος, με φόντο τη μυθιστορηματική αλλά βασισμένη σε αληθινά γεγονότα υπόθεση της «Στενής Αυτοάμυνας» στη Θεσσαλονίκη. Ένα ζήτημα που συχνά αποφεύγεται, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό λόγο, αποτέλεσε πεδίο ελεύθερης και τολμηρής συζήτησης.

Ο Ραϋμόνδος Αλβανός, ιστορικός και βαθύς γνώστης της περιόδου, έδωσε ουσιαστικό βάθος στην εκδήλωση με την εμπεριστατωμένη εισήγησή του, ενώ οι παρεμβάσεις και ερωτήσεις του κοινού ανέδειξαν την ανάγκη κριτικής ανάλυσης, ενδοσκόπησης και δημιουργικής αντιπαράθεσης, απέναντι σε ιστορικές βεβαιότητες και στερεότυπα.

Μέσα από το έργο και τη σκηνοθετημένη παρουσίασή του, ο Χρήστος Κανελλόπουλος προσκάλεσε –και προκάλεσε– τους παρευρισκόμενους να ξαναδούν με νέα ματιά το παρελθόν: χωρίς δαιμονοποιήσεις και εξιδανικεύσεις, αναγνωρίζοντας πως σε κάθε πλευρά υπάρχουν θύτες και θύματα, καιροσκόποι και ιδεολόγοι.

Σήμερα, καθώς η ελληνική κοινωνία διανύει την όγδοη δεκαετία από τη λήξη του Εμφυλίου, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να προωθηθεί η ειλικρινής και ανοιχτή συζήτηση, ως μέσο επούλωσης και συμφιλίωσης. Όπως φάνηκε ξεκάθαρα μέσα από την εκδήλωση: αντί για πόλεμο, ας κάνουμε διάλογο.

Θερμές ευχαριστίες στον Χρήστο Κανελλόπουλο για τη ζωντανή και τολμηρή παρουσίαση, στον Ραϋμόνδο Αλβανό για τη συμβολή του, στις εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ για την υποστήριξη και το live streaming, καθώς και στο ένθερμο κοινό που αγκάλιασε την εκδήλωση.

 

Αυτή την εβδομάδα

Παντοβασίλισσα Ραφήνας: Λαχειοφόρος Αγορά από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου

Λαχειοφόρος Αγορά από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα της Παντοβασίλισσας Ραφήνας...

Συνελήφθη αστυνομικός για πρόκληση θανατηφόρου τροχαίου στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας

Στη σύλληψη αστυνομικού που υπηρετεί στη Διεύθυνση Άμεσης Δράσης...

Η Δημοτική Επιτροπή Ραφήνας – Πικερμίου συνεδριάζει την Τρίτη 17 Μαρτίου

Η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Ραφήνας –...

Μαραθώνας: Τελετή ανάδειξης πρεσβευτών Μαραθωνίου ιδεώδους

ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΩΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΙΔΕΩΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑΣ...

ΝΕΑ

Συνελήφθη αστυνομικός για πρόκληση θανατηφόρου τροχαίου στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας

Στη σύλληψη αστυνομικού που υπηρετεί στη Διεύθυνση Άμεσης Δράσης...

Η Δημοτική Επιτροπή Ραφήνας – Πικερμίου συνεδριάζει την Τρίτη 17 Μαρτίου

Η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Ραφήνας –...

Μαραθώνας: Τελετή ανάδειξης πρεσβευτών Μαραθωνίου ιδεώδους

ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΩΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΙΔΕΩΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑΣ...

Οι ΗΠΑ επικηρύσσουν τον Μοτζτάμπα Χαμενεΐ για 10 εκατ. δολάρια

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή εισέρχεται στην 14η ημέρα...

Οβελιστήριο των Φίλων στο Πικέρμι: Κοτομπέικον που δεν ξεχνιέται!

Τρυφερό κοτόπουλο τυλιγμένο με τραγανό μπέικον και ψημένο όπως...

RPN.GR