spot_img
31.4 C
Rafina
Τρίτη, 16 Ιουνίου, 2026
spot_img

Ραφήνα: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις παρεμβάσεις στην Πετρέζα και το Μεγάλο Ρέμα

Εκδήλωση διαμαρτυρίας διοργανώνεται στις 20 Ιουνίου στη Ραφήνα για τις παρεμβάσεις στην Πετρέζα, με περιβαλλοντικές οργανώσεις να εκφράζουν ανησυχίες για πλημμυρικό κίνδυνο και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

 

 

 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνουν το Σάββατο 20 Ιουνίου, στις 20:00, στο Πάρκο Καραμανλή στις εκβολές του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, περιβαλλοντικές συλλογικότητες και πολίτες που εκφράζουν την αντίθεσή τους στις παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται στην περιοχή της Πετρέζας, στο πλαίσιο του έργου διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κίνησης για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, οι εργασίες που ξεκίνησαν στις 8 Ιουνίου 2026 στο πλημμυρικό πεδίο της Πετρέζας χαρακτηρίζονται ως «καταστροφική παρέμβαση», με τους διοργανωτές να υποστηρίζουν ότι η κατάργηση του φυσικού πλημμυρικού πεδίου ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ακόμη ότι οι παρεμβάσεις παραβιάζουν περιβαλλοντικούς όρους αδειοδότησης, προκαλούν υποβάθμιση του οικοσυστήματος και ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά το θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, έντεκα περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν εκφράσει δημόσια την αντίθεσή τους στις εργασίες, ενώ το θέμα έχει φτάσει και στη Βουλή μέσω κοινοβουλευτικής ερώτησης.

Οι διοργανωτές της κινητοποίησης ζητούν την άμεση διακοπή των παρεμβάσεων στο φυσικό πλημμυρικό πεδίο της Πετρέζας και τον επανασχεδιασμό του έργου με λύσεις βασισμένες στη φύση, υποστηρίζοντας ότι η προστασία του Μεγάλου Ρέματος αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για την αντιπλημμυρική θωράκιση και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της περιοχής.

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Ιουνίου στις 20:00, στο Πάρκο Καραμανλή, στις εκβολές του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, με τους διοργανωτές να απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής προς τους πολίτες, υπογραμμίζοντας ότι «η Ραφήνα μάς χρειάζεται».

Από την πλευρά τους, οι αρμόδιοι φορείς και οι υπηρεσίες που υλοποιούν το έργο δεν έχουν τοποθετηθεί μέχρι στιγμής επί των συγκεκριμένων καταγγελιών, ενώ το ζήτημα αναμένεται να συνεχίσει να απασχολεί την τοπική κοινωνία και τους εμπλεκόμενους επιστημονικούς και θεσμικούς φορείς.

Αυτή την εβδομάδα

ΚΔΑΠ Δήμου Μαραθώνος: Καλοκαιρινή γιορτή στο θέατρο του Αθλητικού Πολιτιστικού Πάρκου

Τα ΚΔΑΠ Δήμου Μαραθώνος μας προσκαλούν στην καλοκαιρινή τους...

Αργοναύτης Ραφήνας: Για τέταρτη χρονιά στον πάγκο ο Γιώργος Ζερβός

Την ανανέωση της συνεργασίας του με τον προπονητή Γιώργο...

Δράμα: Διαψεύδονται οι πληροφορίες για θάνατο της μητέρας του αστυνομικού

Συνεχίζονται οι έρευνες για τη γυναικοκτονία Σοκ εξακολουθεί να προκαλεί...

ΝΕΑ

ΚΔΑΠ Δήμου Μαραθώνος: Καλοκαιρινή γιορτή στο θέατρο του Αθλητικού Πολιτιστικού Πάρκου

Τα ΚΔΑΠ Δήμου Μαραθώνος μας προσκαλούν στην καλοκαιρινή τους...

Αργοναύτης Ραφήνας: Για τέταρτη χρονιά στον πάγκο ο Γιώργος Ζερβός

Την ανανέωση της συνεργασίας του με τον προπονητή Γιώργο...

Δράμα: Διαψεύδονται οι πληροφορίες για θάνατο της μητέρας του αστυνομικού

Συνεχίζονται οι έρευνες για τη γυναικοκτονία Σοκ εξακολουθεί να προκαλεί...

«Ανακαινίζω» 2026: Ποιες παρεμβάσεις επιδοτούνται – Εισοδηματικά κριτήρια

Άνοιξε τη Δευτέρα 15 Ιουνίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα για...

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 63χρονου για σεξουαλική παρενόχληση 8χρονου κοριτσιού

Στη σύλληψη ενός 63χρονου για σεξουαλική παρενόχληση ενός 8χρονου...

Υπουργείο Ανάπτυξης: Νέο Νομοσχέδιο για τη θωράκιση των δικαιωμάτων των Καταναλωτών

Μια σημαντική πρωτοβουλία με την οποία το Υπουργείο Ανάπτυξης...

RPN.GR