Σεισμός 5,9 Ρίχτερ τώρα στα Δωδεκάνησα

285

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στον θαλάσσιο χώρο γύρω από τη νήσο Κάρπαθο. 

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 13: 21 στη θαλάσσια περιοχήνοτιοανατολικά της Καρπάθου. Στην ίδια περιοχή, τα ξημερώματα καταγράφηκε δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που ακολουθήθηκε από μπαράζ μετασεισμών.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός είχε μέγεθος 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχε εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα και το επίκεντρό του ήταν ίδιο με τους δεκάδες σεισμούς που γίνονται στην θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Καρπάθου. 

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο δίνει το μέγεθος του σεισμού στα 5,7 Ρίχτερ βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 71 χλμ. νοτιοανατολικά της Καρπάθου. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ. Ακολούθησε μετασεισμός μεγέθους 3,6 Ρίχτερ με επίκεντρο 61 χλμ. νοτιοανατολικά της Καρπάθου. 

Ισχυρή δόνηση και μπαράζ μετασεισμών τα ξημερώματα

Υπενθυμίζεται ότι στις 03:28 στον θαλάσσιο χώρο 78 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά της Καρπάθου σημειώθηκε σεισμική δόνηση 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε και στις 03:28 στον θαλάσσιο χώρο 78 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά της Καρπάθου. Το επίκεντρο του σεισμού απείχε 492 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αθήνας.

Τον ισχυρό σεισμό ακολούθησε ένας εξίσου δυνατός μετασεισμός, μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο μετασεισμός σημειώθηκε στις 04:10 τα ξημερώματα, με επίκεντρο 78 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά της Καρπάθου. Το εστιακό βάθος ήταν στα 72 χιλιόμετρα.

Εκτός των 4 Ρίχτερ, έγιναν άλλοι 7 μετασεισμοί μεγέθους 3,9 Ρίχτερ, 3,4 Ρίχτερ, τρεις στα 3,5 Ρίχτερ, ένας στα 3,8 και ένας στα 3,3 Ρίχτερ, σε διάστημα δύο ωρών.

Στις 7:43 σημειώθηκε ακόμα ένας μετασεισμός μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Λεκκάς: Οι σεισμοί δεν έχουν σχέση με της Τουρκίας

Μιλώντας το πρωί στο Open, ο καθηγητής σεισμολογίας, Ευθύμιος Λέκκας, για τις σεισμικές δονήσεις στην Κάρπαθο ήταν καθησυχαστικός. Ο κ. Λέκκας ανέφερε πως ο σεισμός δεν έχει καμία σχέση με την σεισμική δραστηριότητα στην Τουρκία, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η απόσταση είναι πολύ μεγάλη από το νησί της Καρπάθου και η κατεύθυνση των ρηγμάτων, δείχνει πως κινείται προς την άλλη πλευρά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. H σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή δεν έχει απολύτως καμία σχέση με το ρήγμα στην Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά.

Καθησυχαστικός ο Χουλιάρας

Εξίσου καθησυχαστικός εμφανίστηκε το πρωί με ανάρτησή του στο Facebook και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας.

«Παρακολουθώ από χτες μια σειρά δονήσεων στο νοτιοανατολικό Αιγαίο που επεξεργάστηκα και δεν εκτιμώ ότι θα οδηγήσουν σε κάτι μεγαλύτερο. Παρόλο που μερικές δονήσεις πλησιάζουν και μερικές έχουν υπερβεί τα 5 Ρίχτερ, είναι σε μεγάλη απόσταση περίπου 75 – 80 χιλιόμετρα νότια της Καρπάθου και δεν έχουν δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στα νησιά μας» έγραψε χαρακτηριστικά.