Mάχη με το χρόνο, τους μετασεισμούς και τις κακές καιρικές συνθήκες, δίνουν τα σωστικά συνεργεία στη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία μετά τους φονικούς σεισμούς των 7,8 και 7,7 Ρίχτερ.
Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα οι νεκροί από τους σεισμούς της Δευτέρας στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 460 τις τελευταίες ώρες από 2.921 σε 3.381, αναφέρει το πρακτορείο Anadolu, που επικαλείται την Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD).
Μαζί με τον πιο πρόσφατο απολογισμό από τη Συρία, όπου οι νεκροί φθάνουν τους 1.444, ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 4.825. Η δημοσιογράφος του Associated Press Sarah El Deeb αναφέρει ότι 244 κτίρια έχουν καταστραφεί στη Συρία και άλλα 325 έχουν υποστεί ζημιές.
Δραματική εκτίμηση έκανε ο ΠΟΥ για τους νεκρούς, αναφέροντας ότι μπορεί να ξεπεράσουν τους 20.000. Δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματίες και οι άστεγοι, ενώ σε πολλές περιοχές απευθύνουν δραματική έκκληση για βοήθεια. Περισσότεροι από 7.800 άνθρωποι έχουν διασωθεί σε 10 επαρχίες, σύμφωνα με τον Ορχάν Τατάρ, αξιωματούχο της αρχής διαχείρισης καταστροφών της Τουρκίας.
Η μετασεισμική δραστηριότητα είναι συνεχής. Τα ξημερώματα καταγράφηκε νέα σεισμική δόνηση 5,6 βαθμών. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν μόλις 2 χιλιόμετρα. Στις 7.26 σημειώθηκε νέος σεισμός 4,7 Ρίχτερ.
Οι επαρχίες Γκαζιαντέπ και Καχραμάνμαρας έχουν υποστεί το σφοδρότερο πλήγμα από τη μανία του Εγκέλαδου, ενώ μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν στο Ντιγιάρμπακιρ, τη Μαλάτια, το Ελαζίγκ, την Οσμπανίγιε, το Κιλίς, το Αντιγιαμάν, τη Σανλιούρφα και τα Άδανα
Ο σεισμός των 7,8 βαθμών ήταν ο ισχυρότερος εδώ και 84 χρόνια στην Τουρκία. Το 1939 σεισμός 7,9 βαθμών στο Ερζιντζάν είχε στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 33.000 ανθρώπους.
Σήμερα, όμως, εννέα ώρες μετά το πρώτο χτύπημα του Εγκέλαδου (04:17 τοπική ώρα) ακολούθησε νέος ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε επταήμερο εθνικό πένθος.
Την επόμενη εβδομάδα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε όλη τη χώρα, ενώ στις σεισμόπληκτες περιοχές η λειτουργία τους θα ανασταλεί για δύο εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.
Το υπουργείο Άμυνας κινητοποίησε χιλιάδες στρατιώτες για να συνδράμουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αλλά και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους σεισμόπληκτους. Από τις 6 το πρωί, 13.000 διασώστες, πολλοί από τους οποίους εθελοντές, είχαν εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη τις τελευταίες 12 ώρες, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό οργανισμό Sabah, που επικαλείται τον κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης.
Πολλοί κατευθύνονται προς το Χατάι, όπου, σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπάρχει αυξανόμενη οργή για την έλλειψη βοήθειας στους ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί κάτω από τα ερείπια. Οι καταστροφές στο οδικό δίκτυο δυσχεραίνουν κατά πολύ τις προσπάθειες διάσωσης.