spot_img
16 C
Rafina
Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου, 2025
spot_img

Self test για δύο τύπους καρκίνου – Έρχονται και στη χώρα μας

 

 

 

Τη δυνατότητα αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον ιό HPV, με σκοπό την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας προωθεί η χώρα μας, κατά το πρότυπο του γνωστού self test για τον κορωνοϊό. Πρόκειται για μια καινοτομία που εφαρμόζεται με επιτυχία σε άλλες χώρες της Ευρώπης, με πλέον χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Σουηδίας.

Το self-sampling για τον έλεγχο του HPV έχει ενταχθεί ως εξέταση 2ης γραμμής στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Μαρτίου για τις Ελληνίδες 21 – 65 ετών. Την ίδια στιγμή, δύο τεστ που γίνονται στο σπίτι θα περιλαμβάνονται, κατά πάσα πιθανότητα, στο πρόγραμμα που θα ακολουθήσει και αφορά στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Την είδηση ότι το ελληνικό πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας θα περιλαμβάνει τεστ αυτοεξέτασης έκανε γνωστή η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, στο 8ο ετήσιο συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) που διεξήχθη 2 – 4 Φεβρουαρίου.

Τα κατ’ οίκον τεστ για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Παράλληλα με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, η αυτοδιάγνωση φαίνεται πως θα περιλαμβάνεται και στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Η συγκεκριμένη δράση απευθύνεται σε 3,8 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50 έως 65 ετών.

Η βασική εξέταση του προγράμματος είναι η κολονοσκόπηση, μια εξαιρετικά αποτελεσματική, πλην, όμως, ακριβή εξέταση. Στο πλαίσιο αυτό, η ειδική ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί για να διαμορφώσει το πρωτόκολλο του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εξετάζει τη συμπλήρωση του προγράμματος με δύο αυτοδιαγνωστικά τεστ που γίνονται στο σπίτι, το FIT και το FOBT, που στοχεύουν στον έλεγχο κρυμμένου αίματος στα κόπρανα, το οποίο μπορεί να αποτελεί πρώιμο σημάδι καρκίνου.

Το κιτ FIT εφαρμόζεται στη Βρετανία και σύμφωνα με το NHS, από τότε που εισήχθη στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου τον Απρίλιο του 2019, η συμμετοχή στον προσυμπτωματικό έλεγχο σε εθνικό επίπεδο αυξήθηκε από 59,2% σε 67,8%.

Πηγή: ygeiamou.gr

Αυτή την εβδομάδα

Πικέρμι: Ακόμη μια διάρρηξη στη Διώνη, το βράδυ της Πέμπτης – rpn

Διάρρηξη σημειώθηκε στη Διώνη, στην οδό Ολυμπιάδος, γύρω στις...

Ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ραφήνας Πικερμίου με αναλώσιμο υλικό – rpn

Ενίσχυση των σχολικών μονάδων με αναλώσιμο υλικό. ----ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ---- Ο Δήμος...

Επίσκεψη κινεζικής αντιπροσωπείας στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου – rpn

O Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου υποδέχθηκε πενταμελή κινεζική αντιπροσωπεία από την...

ΝΕΑ

Πικέρμι: Ακόμη μια διάρρηξη στη Διώνη, το βράδυ της Πέμπτης – rpn

Διάρρηξη σημειώθηκε στη Διώνη, στην οδό Ολυμπιάδος, γύρω στις...

Ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ραφήνας Πικερμίου με αναλώσιμο υλικό – rpn

Ενίσχυση των σχολικών μονάδων με αναλώσιμο υλικό. ----ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ---- Ο Δήμος...

Επίσκεψη κινεζικής αντιπροσωπείας στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου – rpn

O Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου υποδέχθηκε πενταμελή κινεζική αντιπροσωπεία από την...

Ψάχνοντας την ευτυχία: Πέντε μαθήματα ζωής για να την ανακαλύψεις

Είναι δύσκολο να είμαστε χαρούμενοι; Όχι όσο νομίζουμε. Η...

Κοκαΐνη: Θα γλιτώσει η Ευρώπη από το «λευκό τσουνάμι»;

Το βράδυ της περασμένης Κυριακής και για άλλη μία...

RPN.GR