Σήκωσαν στα χέρια μαθητή με κινητικά προβλήματα για να μπορέσει να επισκεφθεί την Ακρόπολη

684

Το θέμα του αποκλεισμού της πρόσβασης στην Ακρόπολη Αθηνών σε άτομα με κινητικά προβλήματα, λόγω της μη λειτουργίας του αναβατορίου, θίγει σε επιστολή του προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού και την Α′ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ραιδεστού.

Η επιστολή αναρτήθηκε στη σελίδα του συλλόγου στο Facebook.Σε αυτήν αναφέρεται πως, στο πλαίσιο τριήμερης εκδρομής της ΣΤ′ τάξης του σχολείου στην Αθήνα, ο Ερμής, μαθητής με κινητικά προβλήματα, ο οποίος κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο και πηγαίνει στο σχολείο με συνοδεία ειδικού βοηθητικού προσωπικού, δεν είχε τη δυνατότητα να ακολουθήσει τους συμμαθητές του κατά την επίσκεψη στην Ακρόπολη, στις 30 Μαρτίου, καθώς ήταν εκτός λειτουργίας για τεχνικούς λόγους το αναβατόριο.

Β.Δημοτικό Ν.Ραιδεστού Σύλλογος Γονέων

8 ώρες ·  

Σας κοινοποιούμε την επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας (συστημένο ταχυδρομείο 25-4-2019) στις αρμόδιες Υπηρεσίες, Υπουργεία και Βουλή, προκειμένου για θέμα που προέκυψε στην Ακρόπολη κατά τη φετινή εκδρομή της ΣΤ τάξης στην Αθήνα.

Στις 7-5-2019 μας κοινοποιήθηκε από τη Βουλή έγγραφο με το οποίο διαβίβασαν την επιστολή μας στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού «λόγω αρμοδιότητας».

Στις 22-5-2019 μας κοινοποιήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έγγραφο με το οποίο διαβίβασαν την επιστολή μας στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, προκειμένου η ΕΦΑ Πόλης Αθηνών να μας ενημερώσει «για την εξέλιξη των εργασιών στο αναβατόριο για ΑμεΑ στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και την αποκατάσταση της προσβασιμότητας».

Για οτιδήποτε νεότερο μας κοινοποιηθεί θα ενημερώσουμε την παρούσα ανάρτηση.

Το αίτημά μας είναι να αποκατασταθεί άμεσα η λειτουργία του αναβατορίου στην Ακρόπολη, ώστε αυτό το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς να είναι προσβάσιμο και πάλι στα άτομα με κινητικά προβλήματα.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Η εικόνα ίσως περιέχει: βουνό, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

Ωστόσο, προκειμένου να μπορέσει ο Ερμής να επισκεφθεί και αυτό το μνημείο, ο πατέρας του και άλλοι γονείς τον σήκωσαν στα χέρια τους και τον πήραν μαζί. Όπως σημειώνεται στην επιστολή, εκείνο το Σάββατο επισκέφθηκε την Ακρόπολη και γαλλόφωνο σχολείο με μαθήτρια σε αναπηρικό αμαξίδιο, που ανέβηκε και αυτή με τον ίδιο τρόπο: Τη σήκωσαν στα χέρια τους κάποιοι από τους ανθρώπους που τη συνόδευαν.

Σύμφωνα με την επιστολή, το αναβατόριο βρίσκεται εκτός λειτουργίας από τις 15 Σεπτεμβρίου- και δεδομένου πως παλιές δημοσιεύσεις αναφέρουν ότι σε περιόδους έντονης επισκεψιμότητας εξυπηρετούσε 20 άτομα ημερησίως, γίνεται αντιληπτό ότι είναι πολλοί οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα που αποκλείονται από το μνημείο.

Κλείνοντας, ο σύλλογος ζητά να αναληφθεί δράση για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων εξαιτίας των οποίων έχει τεθεί το αναβατόριο εκτός λειτουργίας.

Όπως αναφέρεται στην ανάρτηση στο Facebook, στις Μαΐου κοινοποιήθηκε από τη Βουλή έγγραφο με το οποίο διαβιβάστηκε η επιστολή στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού «λόγω αρμοδιότητας». Ακολούθως, στις 22 Μαΐου κοινοποιήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έγγραφο με το οποίο διαβιβάστηκε η επιστολή στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, προκειμένου η ΕΦΑ Πόλης Αθηνών να ενημερώσει «για την εξέλιξη των εργασιών στο αναβατόριο για ΑμεΑ στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και την αποκατάσταση της προσβασιμότητας».